Skip to main content

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), concesionarul perimetrului petrolier Midia din Marea Neagră, spune că abilitatea de a obține decizia finală de investiţie este afectată negativ de ultimele prevederi legislative, care impun o povară de impozitare excesiv de mare. Astfel, data anunțată anterior de începere a producției, februarie 2021, a devenit incertă, a declarat, pentru NewsEnergy, Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

„Abilitatea noastră de a obține decizia finală de investiţie este afectată negativ de noile prevederi fiscale din Legea Offshore, care impun o povară de impozitare excesiv de mare, şi de obligația de comercializare a jumătate din producţia de gaze pe piața centralizată, lucru care a subminat capacitatea de finanțare a proiectului”, a afirmat acesta, într-un răspuns scris la o solicitare făcută de NewsEnergy.

Mark Beacom - CEO-ul BSOG (sursa: BSOG)

Mark Beacom – CEO-ul BSOG (sursa: BSOG)

El a adăugat că plafonarea prețului gazelor nu numai că încalcă directivele UE, ci și reduce încrederea investitorilor că a fi producător român nu va avea ca efect un dezavantaj economic faţă de investițiile în alte țări”.

Toate aceste acțiuni, noul sistem de taxare şi obligația de comercializare pe piața centralizată prevăzute în Legea Offshore, precum și plafonarea prețului gazelor naturale și contribuţia pentru activităţile licenţiate ANRE de 2% din cifra de afaceri – prevăzute în OUG 114, subminează dorința investitorilor de a face progrese în România şi contravin dispozițiilor legale și asigurărilor oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune. Consecinţele negative ale acestor măsuri se vor reflecta în toate industriile conexe industriei gaziere. Deşi BSOG a estimat că va începe producţia de gaze în februarie 2021, acum nu mai avem o certitudine în privinţa acestei date”, ne-a mai declarat CEO-ul BSOG.

Ministerul Energiei „dă undă verde” unor proiecte blocate deja de instituție

Guvernul a plafonat, în decembrie, prin OUG 114/2018, prețul gazelor din producția internă la 68 lei/MWh timp de trei ani, până în 2022, și a introdus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniu, ceea ce a provocat un val de reacții în rândul producătorilor.

Grupul OMV a anunțat săptămâna trecută că în România nu există „politicile adecvate unei investiții de multe miliarde de dolari” și că are nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep, concesionat de compania românească OMV Petrom împreună cu americanii de la ExxonMobil. „Momentan, ne chinuim acolo”, a spus Manfred Leitner, membru al board-ului OMV.

  • În ciuda semnalelor clare că toate investițiile în Marea Neagră au fost puse on-hold de către investitori, în urma tuturor modificărilor legislative decise la București, Ministerul Energiei anunța vineri, pe 1 februarie, că a dat „undă verde” proiectelor din Marea Neagră.

Astfel, într-un comunicat de presă intitulat „Ministerul Energiei dă undă verde proiectelor petroliere din Marea Neagră”, instituția a anunțat că a emis actul de autorizare pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru punerea în producție a gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas. Actul de autorizare permite începerea construirii infrastructurii offshore a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

„Acest act face trecerea de la toate aceste dezbateri la acțiune efectivă și este și un semn de încredere că putem, împreună cu companiile care au investit în explorare în Marea Neagră, să valorificăm resursele energetice de care dispunem”, a declarat Ministrul Energiei, Anton Anton, în comunicat.

Reprezentanții BSOG au precizat, pentru NewsEnergy, că obținerea acestui act de autorizare contribuie la realizarea etapelor rămase din Proiectul Midia până la ajungerea în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi.

„Așteptăm cu nerăbdare, în cazul în care partenerii și acționarii vor lua o decizie favorabilă de a investi, să construim și să punem în funcţiune acest proiect, de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”, a mai spus Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

În situaţia obţinerii deciziei finale de investiție, vor fi necesari doi ani pentru construirea platformei de producţie offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore şi de uscat şi construirea terminalului de procesare a gazelor şi un efort investiţional estimat la 400 de milioane de dolari.

ARTICOLE SIMILARE:

BSOG se pregătește să scoată gazele din Marea Neagră în februarie 2021. Cum va arăta rețeaua subacvatică. VIDEO

Comănescu a câștigat contractul de antrepriză generală pentru proiectul Midia din Marea Neagră

Reacția Ungariei la decizia OMV de a amâna producția de gaze din Marea Neagră

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Efectele dezastruoase ale OUG 114 în sectorul gazelor: disponibilizări, investiții anulate, închideri de zăcăminte