Skip to main content

Recunoscând necesitatea unor acțiuni și mai coordonate pentru a contracara tendința creșterii ratei sărăciei energetice în UE, Comisia Europeană a publicat ieri o serie de recomandări privind măsurile și politicile care pot fi adoptate de țările UE pentru a combate sărăcia energetică. Protejarea cetățenilor vulnerabili și asigurarea faptului că tranziția energetică a Europei este echitabilă și justă reprezintă o piatră de temelie a Pactului ecologic european, arată CE.

Sărăcia energetică afectează cetățenii din toate țările UE. În 2022, prețurile ridicate la energie, împreună cu criza costului vieții, au însemnat că aproximativ 9,3% dintre europeni nu au putut să-și mențină locuințele suficient de calde, comparativ cu 6,9% în 2021”, notează Comisia.

„Aceste măsuri sunt concepute pentru a avea un impact de lungă durată, abordând cauzele fundamentale ale sărăciei energetice, cum ar fi performanța energetică scăzută a locuințelor și a aparatelor de uz casnic, cheltuieli mari cu energia proporțional cu bugetele gospodăriilor și niveluri mai scăzute ale veniturilor (exacerbate de inflație). Recomandările sunt însoțite de un document de lucru al personalului care conține o analiză mai detaliată a măsurilor recomandate. În urma revizuirii recent adoptate a Directivei privind eficiența energetică, care include, pentru prima dată, o definiție la nivelul UE a sărăciei energetice, recomandarea subliniază, de asemenea, modul în care sărăcia energetică poate fi diagnosticată la nivel național”, mai notează Comisia.

Ambele documente indică Planurile Naționale pentru Energie și Climă (NECP), precum și Planurile Sociale pentru Climă, ca oportunități pentru țările UE de a reflecta recomandările de ieri în cadrul lor de politică pentru combaterea sărăciei energetice.

  • Cadrul juridic al UE impune ca sărăcia energetică să fie identificată și abordată în Planul național pentru energie și climă (NECP) al fiecărei țări UE, care urmează să fie actualizat în 2024. Țările UE trebuie să elaboreze și să-și transmită Comisiei planurile de climă socială până la 30 iunie 2025 pentru a beneficia de Fondul Social pentru Climă.

Publicarea recomandării și a documentului de lucru al personalului urmează consultărilor ample desfășurate de Comisie cu statele membre și cu părțile interesate, inclusiv organizații ale consumatorilor și ale societății civile, sindicate, grupuri de combatere a sărăciei, furnizori de locuințe sociale, activiști de mediu, organizații de sănătate, cooperative energetice și furnizorii de energie.

Această inițiativă a fost însoțită de reînnoirea Declarației comune privind protecția sporită a consumatorilor pentru iarnă, semnată inițial în decembrie 2022. Cu sprijinul Comisiei, părțile interesate cheie care reprezintă consumatorii, autoritățile de reglementare, furnizorii de energie și distribuitorii s-au angajat să respecte principiile comune și să adopte măsuri, care depășesc legislația existentă, pentru a sprijini gospodăriile pe toată durata iernii 2022-2023.

Deși prețurile angro la energie au scăzut față de maximele atinse în timpul iernii trecute, clienții vulnerabili și cei aflați în sărăcie energetică continuă să se confrunte cu dificultăți în a plăti facturile, iar costul vieții rămâne ridicat. Prin urmare, părțile interesate au convenit să reînnoiască Declarația comună pentru iarna 2023-2024.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat:

„Sărăcia energetică nu este un fenomen nou în UE – trecând dincolo de măsurile de răspuns la criză, trebuie să abordăm cauzele sale fundamentale, astfel încât să o depășim într-un mod eficient și durabil. Recomandarea de astăzi se concentrează pe măsuri structurale pe termen lung, cum ar fi asigurarea accesului la locuințe și electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, precum și la surse regenerabile, care vor contribui la impulsionarea tranziției la energie curată a Europei, asigurând în același timp că nimeni nu este lăsat în urmă.” 

Speech-ul de ieri al comisarului Kadri Simson poate fi citit AICI.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat:

„Creșterea prețurilor la energie și a costului vieții a pus milioane de consumatori într-o situație vulnerabilă. Datorită eforturilor noastre colective la nivel european și național, situația generală s-a îmbunătățit față de acum 12 luni. Cu toate acestea, realitatea este că mulți consumatori se confruntă în continuare cu dificultăți în a-și plăti facturile. Cu iarna deja aproape, trebuie să continuăm să facem tot ce stă în mâinile noastre pentru a lupta împotriva sărăciei energetice și pentru a proteja consumatorii care au nevoie”.

Sursa informațiilor și documentele menționate se regăsesc pe site-ul Comisiei Europene, AICI

  • Recomandarea în limba română poate fi citită AICI.

România este una dintre țările europene cel mai expuse sărăciei energetice. Anca Sinea, coordonatoarea Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), a semnalat că România are nevoie urgent de o strategie națională pentru tratarea sărăciei energetice.

Anca Sinea, ORSE: Avem nevoie urgent de o strategie națională pentru a trata sărăcia energetică

ARTICOLE SIMILARE:

Corina Murafa, ORSE: România are la dispoziție fonduri europene de miliarde de euro pentru a reduce sărăcia energetică

ORSE: În premieră națională, va fi cercetată sărăcia energetică în orașele mici din România