Skip to main content

A doua linie a gazoductului TurkStream este planificată să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, a anunţat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

  • Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Rusia vrea să ajungă la un acord pe termen scurt cu Kievul privind tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, pentru a câştiga timp până la finalizarea gazoductului care va ocoli Ucraina. Actualul acord pe 10 ani cu Ucraina expiră la finalul acestui an.

Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,7 miliarde metri cubi pe an, ar urma să aprovizioneze exclusiv piaţa locală din Turcia de la 1 ianuarie 2020. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Grupul rus Gazprom trebuia să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de-a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Conform declaraţiei ministrului rus al Energiei, a doua linie a gazoductului TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia şi Ungaria, transmite Reuters, citată de Agerpres.

  • Novak nu a precizat cum se va continua linia din Ungaria. „Lansarea celei de-a doua linii depinde de implementarea de către partenerii noştri europeni a infrastructurii legate de gazele naturale”, a declarat oficialul rus.

Bulgaria se grăbește să finalizeze Balkan Stream

Luna trecută, preşedintele Parlamentului bulgar, Tsveta Karayancheva, a declarat că ţara vecină intenţionează să finalizeze, în 2020, construcţia gazoductului Balkan Stream, o ramură a gazoductului TurkStream care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia.

În conformitate cu directivele europene, am început construcţia unei ramuri a TurkStream. Până la finele lui 2020, şi în deplină conformitate cu directivele europene, va fi finalizată construcţia unei conducte, denumită Balkan Stream, care va permite furnizarea de gaze către alte state europene”, a afirmat Tsveta Karayancheva.

Declarația a fost făcută cu ocazia unei întâlniri cu preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

  • În același timp, compania Transgaz a anunțat că gazoductul BRUA-I va fi gata abia la finalul lui 2020, și nu în 2019, cum a anunțat până acum (detalii AICI). Realizarea fazei a II-a a conductei a devenit incertă. În plus, agenția de evaluare financiară Fitch a estimat că veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom, iar programul de investiții al companiei este ambițios, însă prezintă totodată risc de execuție, după cum a scris recent Profit.ro (detalii AICI).

Consorțiul Nord Stream 2 dă în judecată UE

Nord Stream - sursa Gazprom

Nord Stream – sursa Gazprom

Celălalt proiect major al Rusiei de gazoduct care să ocolească Ucraina – Nord Stream 2 – are probleme după amendamentele la Directiva gazelor aprobate anul acesta. Consorțiul de proiect, condus de Gazprom și din care mai fac parte companii europene precum OMV și ENGIE, prezente și în România, amenință că va da UE în judecată dacă nu i se va permite să ocolească noile reglementări care îi pun în pericol miliardele de euro investite în proiect (detalii găsiți și AICI).

Consorțiul spune că a investit deja 5,8 miliarde de euro în planificarea și construirea conductei pe sub Marea Baltică dintre Rusia și Germania, gazoduct cu un cost total de 10 miliarde de euro. Citiți mai multe detalii pe Politico.eu.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

ARTICOLE SIMILARE:

România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

ANALIZĂ. După ce a blocat investițiile în producția de gaze, statul scoate la licitație noi perimetre petroliere, inclusiv în Marea Neagră

Ucraina se așteaptă ca Rusia să oprească gazele, la iarnă. Și ungurii își pun centura de siguranță

Europarlamentar: „Banii pe care Rusia îi câștigă din vânzarea de gaze către Europa sunt puși în industria militară”