Skip to main content

Eurodeputatul leton Sandra Kalniete, raportor pentru raportul privind relația dintre Rusia și UE, aprobat în urmă cu trei zile în Parlamentul European, spune că gazoductul Nord Stream 2 trebuie oprit, fiindcă banii pe care Rusia îi câștigă din vânzarea de gaze către Europa sunt puși în industria militară, accentuând amenințarea la adresa UE.

Eurodeputatul Sandra Kalniete - sursa: PE

Eurodeputatul Sandra Kalniete – sursa: PE

Eurodeputatul a precizat că gazoductul Nord Stream 2 are ca scop evitarea Ucrainei, provocând pagube uriașe la buget din cauza unei pierderi de plăți de tranzit.

„Pentru cei care spun că Nord Stream 2 este un proiect economic care va oferi energie ieftină, răspunsul meu este foarte simplu: banii pe care Rusia îi câștigă din vânzarea de gaze către Europa sunt puși în industria militară, accentuând amenințarea la adresa UE și oferind mai mulți bani pentru manipularea și dezinformarea online”, a declarat eurodeputatul Sandra Kalniete.

Ea a adăugat că „trebuie să oprim Nord Stream 2”.

„UE are o politică energetică comună foarte clară pe care acest proiect o contrazice complet. Avem nevoie de o diversificare a aprovizionării cu energie”.

Rezoluție: Rusia nu mai poate fi considerată un „partener strategic”

Eurodeputații au căzut de acord marți asupra faptului că UE trebuie să rămână deschisă impunerii de sancțiuni suplimentare în cazul în care Rusia continuă să încalce dreptul internațional.

Potrivit raportului, UE trebuie să fie pregătită sa adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, iar provocările globale trebuie adresate printr-o cooperare selectivă între UE și Rusia. De asemenea, Rusia trebuie să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ucraina este vecinul nostru apropiat, de aceea stabilitatea, prosperitatea și democrația acestei țări sunt foarte importante pentru Europa”, a completat Sandra Kalniete.

  • În Rusia, Sandra Kalniete este declarata persona non grata.

Adresând împreună provocările globale

Rezoluția recomandă revizuirea actualului Acord de parteneriat și cooperare de către UE și limitarea cooperării cu Rusia la domenii de interes comun. Provocări gobale precum schimbările climatice, securitatea energetică, digitalizarea, inteligența artificială și lupta împotriva terorismului solicită o implicare selectivă, în opinia eurodeputaților.

Relații mai apropiate vor fi posibile numai dacă Rusia implementează integral așa-zisele acorduri de la Minsk privind sfârșitul războiului din Ucraina de est și începe să respecte dreptul internațional, este menționat în text.

Amenințările la adresa vecinilor

NordStream 2 - sursa Gazprom

NordStream 2 – sursa Gazprom

Parlamentul denunță violarea spațiului aerian și apelor teritoriale ale statelor membre, în special în regiunea baltică. Această încălcare a regulilor internaționale este o amenințare la adresa vecinilor Rusiei din Marea Neagră, Marea Baltică și din regiunile mediteraneene.

Nord Stream 2

Eurodeputații reiterează de asemenea îngrijorările referitoare la faptul că proiectul Nord Stream 2 poate amplifica dependența UE de resursele de gaze naturale rusești și amenința piața internă europeană.

Timpul limbajului frumos și diplomatic a trecut. Există foarte puține șanse de cooperare atâta timp cât Rusia continuă să ocupe părți ale Ucrainei și să atace alte state europene”, a spus raportorul Sandra Kalniete.

Citiți interviul complet cu aceasta aici.

ARTICOLE SIMILARE:

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

SUA își consolidează poziția pe piața europeană de gaze naturale lichefiate

Acordul pentru modificarea Directivei gazelor, un compromis în avantajul Gazprom. Iată lista noilor prevederi

Uniunea Energetică: Acord pentru aplicarea legislației UE gazoductelor rusești

Secretar de stat american: Ucraina nu are un prieten mai mare decât SUA

Petro Poroşenko: Dacă Europa va susține Nord Stream 2, va hrăni monstrul care o urăște