Skip to main content

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), organizează, în data de 6 decembrie, cea de a III-a ediție a conferinței „Femei în energie”În cadrul evenimentului, desfășurat sub înaltul patronaj al  Camerei Deputaților – Comisia pentru Industrii și Servicii, doamne de succes vor discuta despre tranziția energetică și despre importanța diversității în sectorul energetic, au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă.

Tranziția energetică este un proces important deopotrivă în viețile femeilor, cât și în ale bărbaților, chiar dacă datele istorice indică faptul că în sectorul energetic amprenta predominantă este cea masculină. Potrivit unui sondaj realizat recent de Agenția Internațională a Energiei, bărbații reprezintă majoritatea angajaților din sectorul energetic, depășind numărul femeilor cu un procent de 76%.

Rezultatul sondajului este confirmat si de analiza „Inegalități economice de gen în România” publicată de Friedrich Ebert Stiftung: în 2020, doar 24,4% din salariații din domeniul energiei erau femei, plasând acest sector pe ultimele locuri în clasamentul prezentat pe toate sectoarele economice.

Deși în industria energetică numărul femeilor este mai mic decât cel al bărbaților, există oportunități reale de reducere a acestui decalaj și de acordarea importantei cuvenite  profesionalismului femeilor.

Doamnele care vor împărtăți din propria experiență, în cadrul conferinței, sunt:

  • Alexandra Bocșe, Consilier de Stat – Departamentul Climă și Sustenabilitate – Administrația Prezidențială;
  • Cristina Prună, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Vicepreședinte;
  • Oana Özmen, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Secretar;
  • Claudia Griech, CEO E.ON Energie România;
  • Lăcrămioara Diaconu – Pințea, Membru al Directoratului Complexul Energetic Oltenia;
  • Mihaela Suciu, Director General al Distribuție Energie Electrică România;
  • Melania Amuza, Deputy CEO, Comercial si Dezvoltare SN „Nuclearelectrica”;
  • Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE;
  • Doina Ilișiu, Expert tehnic energie;
  • Daniela Șerban, Președinte și co-fondator Vertik;
  • Corina Murafa, Membru al Consiliului Economic și Social al României;
  • Luminița Vlaicu, Antreprenor, Expert energie FEL România;
  • Diana Dan, Inginer energetician, Consultant;
  • Andreea Ilie, Director Executiv – Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni.

Moderatorul evenimentului este Adrian Măniuţiu, realizator și prezentator TV, antreprenor – EM360 Group, secondat de Claudia Candale, Cristina Păun și Georgian-Florentin Albu – FEL România.

Evenimentul va fi deschis de dl Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR – CME, dna Ella Ratcu, consilier CNR-CME și fondator FEL Romania, și dl Bende Sandor, președintele  Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților – Parlamentul României.

“Colegele noastre din sectorul energie trebuie să se bucure de tot respectul, aprecierea și ajutorul nostru, pentru profesionalismul acțiunilor lor, pentru devotamentul și răbdarea de care dau dovadă în multe situații. Acest eveniment constituie o oportunitate pentru tinerele noastre colege de a participa la schimbul de idei dintre generații. Le doresc mult succes în continuare!”,  a declarat dl Ștefan Gheorghe.

La rândul său, dna Ella Ratcu a menționat:

“Sunt convinsă că femeile dețin toate capabilitățile pentru a fi acei profesioniști redutabili, lideri de excepție, mentori inspiraționali și factori cheie ai soluțiilor inovatoare de care sectorul energetic are atâta nevoie. Au puterea să conducă, să îndrume oameni și afaceri, să transmită cunoștințe, să inspire. Mesajul meu pentru tinerele energeticiene: Ați ales o meserie de o noblețe fără margini!  Industria energetică oferă provocări mari, dar și oportunități pe măsură. Cred în voi, în forța și în determinarea voastră de a vă depăși limitele și de a reuși în tot ceea ce vă propuneți. Îndrăzniți! Fiți puternice!”, a declarat Ella Ratcu.

Având în vedere țintele ambițioase în materie de climă și energie la care Uniunea Europeană s-a angajat, există o presiune a timpului pentru a identifica și atrage acele talente din sectorul de profil, indiferent de gen, de care este nevoie pentru îndeplinirea obiectivului neutralității climatice. Diversitatea poate conduce la o creștere a competitivității sectorului și la îmbunătățiri pe întregul său lanț valoric.

“Prin organizarea acestui eveniment, ne propunem să sprijinim comunitatea profesională a femeilor din sectorul energetic, să încurajăm tinerele eleve, studente și profesioniste să dezvolte o carieră de succes în acest domeniu. FEL România dezvoltă programe care oferă oportunități de networking, încurajează dezvoltarea carierei femeilor care doresc să lucreze în industria energetică și a celor cu poziții consolidate în domeniu”, menționează și Ionuț Diaconu, Project Manager FEL Romania.

  • Evenimentul va avea loc între orele 17.00-21.00, la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Bălcescu”.

Despre Future Energy Leaders România

Future Energy Leaders România (FEL România) este programul de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și face parte din rețeaua globală a Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council. FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie. FEL România își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL România își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.

ARTICOLE SIMILARE:

Conferința InvesTenergy // Riscuri și oportunități pentru sectorul energetic în 2023

Forumul România Eficientă: Clădirile viitorului vor fi independente energetic și cu zero emisii de carbon

Zilele carierei în industria energetică 2022: „Cu energie spre viitor!“