Skip to main content

A economisi energie nu înseamnă a ne întoarce în întunericul comunist. Contrar unor prejudecăți, economisirea înseamnă evitarea risipei fără sacrificarea confortului personal. Înseamnă a face lucruri simple, la îndemâna tuturor, care presupun un minim efort. Dincolo de măsurile de economisire, sunt necesare investiții ample în renovarea energetică a clădirilor, sector care nu mai poate fi ignorat și pentru care normele europene devin tot mai ambițioase. Iată câteva dintre ideile prezentate în cadrul emisiunii Energy Trends, de către cei doi invitați: Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG), coordonator al proiectului România Eficientă, și Oana Özmen, deputat în Comisia pentru industrii şi servicii.

„Noi, prin România Eficientă și ca think tank, încercăm să informăm populația despre mici lucruri prin care pot economisi energie”, a declarat Radu Dudău, oferind și câteva exemple în acest sens.

El a adăugat că „eficiența energetică nu este doar o lozincă, nu e doar o ocazie de a cheltui bani, ci este realmente cea mai importantă ocazie pe care o avem de a ne reconstrui economia pe niște principii moderne, sănătoase și ecologice”.

„Sectorul clădirilor nu va mai putea fi neglijat și pus mereu pe ultimul plan, deoarece, nu-i așa?, clădirile pot aștepta oricât. E vorba nu doar de clădiri, ci de oamenii din clădiri care trebuie apreciați și puși pe primul loc”, a subliniat coordonatorul programului România Eficientă.

La rândul său, deputatul Oana Özmen a prezentat câteva modificări aprobate recent în legislația privind renovarea clădirilor și noi tipuri de cheltuieli eligibile. Ea a subliniat și cât de importante sunt campaniile de informare privind eficiența energetică, cum sunt cele realizate de România Eficientă.

Cei doi specialiști au analizat modele europene de finanțare a investițiilor în renovarea energetică a clădirilor, dar și felul în care se pot aplica în România. În plus, s-a discutat despre inițiativa recentă a Ministerului Energiei de creare a unui Fond Național de Investiții în Eficiență Energetică, dar și despre provocările pe care le întâmpină autoritățile locale în accesarea fondurilor destinate renovărilor.

„Eu militez mereu în discursul meu public pentru zona rurală. Nu putem vorbi de eficiență energetică gândindu-ne doar la clădirile din zona urbană. De asemenea, vorbesc mereu despre clădirile de patrimoniu. Și aici va fi o provocare”, a punctat deputatul Oana Özmen.

De asemenea, e nevoie de modele de bune practici pentru renovarea la standard nZEB (nearly zero energy building), cum sunt proiectele realizate prin programul România Eficientă. În acest context, Radu Dudău a anunțat că proiectul finalizat la Liceul Tehnhologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești a fost pus la dispoziția unor autorități publice, interesate să obțină fonduri disponibile prin PNRR.

El a mai atras atenția că „este momentul să trecem de la declarații emoționale la acțiune” în privința programelor de eficiență energetică destinate consumatorilor vulnerabili.

Urmăriți emisiunea integral și descoperiți amănunte: https://www.em360.ro/energy-trends-a-economisi-energie-nu-inseamna-a-ne-intoarce-in-intunericul-comunist/

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

DIN ACEEAȘI SERIE:

ENERGY TRENDS – Anca Sinea, ORSE: Sărăcia energetică extremă s-a dublat ca amploare în România

ENERGY TRENDS – Radu Dudău, coordonator România Eficientă: Fiecare kWh nerisipit este foarte important

ENERGY TRENDS – Temerea că ne fură străinii gazul din Marea Neagră și cartea greșită a populismului

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni

ENERGY TRENDS – Corneliu Bodea, CRE: Statul să își definească rolul în piața de energie. Dualitatea strică

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Încă nu vedem în totalitate efectul scumpirii energiei în facturile consumatorilor

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic