Skip to main content

Pandemia a acutizat o problemă cu care se confruntau deja foarte mulți români: sărăcia energetică. Mai mult decât atât, date statistice relevă că numărul concetățenilor care experimentează sărăcia energetică extremă s-a dublat, în contextul pandemiei, a declarat, în cadrul emisiunii Energy Trends, Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației (ACSD) și coordonator al unui proiect derulat în premieră la nivel național: Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Potrivit acesteia, în prezent, mult prea mulți dintre români renunță la alte facilități necesare unei vieți decente – hrană, medicamente etc. – pentru a-și plăti facturile la energie. Așadar, ORSE este un proiect foarte necesar pentru ce se întâmplă în România în momentul de față, în contextul unor suprapuneri de crize – precum cea pandemică, dar și cea de pe piața de energie.

Anca Sinea a explicat care sunt obiectivele Observatorului Român al Sărăciei Energetice, în condițiile în care schemele publice de sprijin a celor afectați de această situație nu sunt încă suficient de bine gândite și implementate. Totodată, ea a povestit despre amprenta comunismului asupra fenomenului sărăciei energetice în România.

Coordonatorul ORSE a detaliat, în cadrul emisiunii Energy Trends, manifestările specifice ale sărăciei energetice în România, în condițiile în care acest fenomen reprezintă o problemă larg răspândită în toată Europa.

Totodată, Anca Sinea a explicat despre o altă situație ce afectează mulți români: sărăcia energetică ascunsă. În cadrul emisiunii s-a discutat și despre alte subiecte, precum:

Coordonatorul ORSE a mai declarat că acest fenomen al sărăciei energetice a început să capete o atenție mai mare la nivel public și în România. „Faptul că lucrurile acestea se discută și există o preocupare tot mai mare pentru subiect ne arată oportunități. De aceea, credem că rolul pe care Observatorul Român al Sărăciei Energetice îl are este absolut important ca și contribuție la tot acest dialog”, a spus Anca Sinea.

Sărăcia energetică este un fenomen complex ce are în spate cauze multiple. Așadar, nu se pretează la o singură perspectivă de analiză, nici la un singur tip de tratament. Detalii despre toate aceste aspecte legate de fenomenul sărăciei energetice, dar și ce măsuri și politici publice recomandă experții ORSE, aflați urmărind întreaga discuție cu Anca Sinea, coordonatorul acestui proiect.

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

DIN ACEEAȘI SERIE:

ENERGY TRENDS – Temerea că ne fură străinii gazul din Marea Neagră și cartea greșită a populismului

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni

ENERGY TRENDS – Corneliu Bodea, CRE: Statul să își definească rolul în piața de energie. Dualitatea strică

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Încă nu vedem în totalitate efectul scumpirii energiei în facturile consumatorilor

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic