Skip to main content

În noul context de securitate energetică, eficiența consumului de resurse a devenit una dintre soluțiile principale în planul comun al Europei – REPowerEU – pentru a traversa în siguranță iarna următoare. Ea este, totodată, soluția la o altă criză: cea climatică. Iată de ce, renovările la standarde nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero), precum și acțiunile de comunicare privind importanța eficienței energetice, cum sunt cele derulate prin proiectul România Eficientă, au acum un rol și mai vizibil. „Dacă acum nu apreciem importanța economisirii energiei, atunci când? Dacă acum, când sunt atâtea beneficii pe care ni le aduce orice kWh nerisipit, nu acționăm și noi comportamental, apoi prin investiții, atunci când?”, sunt întrebările lansate, în cadrul emisiunii Energy Trends, de către Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă.

Acesta a declarat că, la nivel european, circa 40-45% din întreaga energie primară este consumată în clădiri: „Noi nu realizăm cât de multă energie este consumată în clădiri și nu ne-am obișnuit cu ideea că, în gospodăriile noastre, putem realiza economii foarte importante, adaptându-ne comportamentul și făcând ceva investiții, prin efort propriu și apoi susținuți de stat”.

Așadar, în acest moment de criză energetică, fiecare kWh economisit aduce beneficii pe trei planuri, iar soluții care pot fi adoptate la nivel individual există și ele contează. În ceea ce privește clădirile publice, economii substanțiale se pot obține prin renovarea la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB). În acest sens, România Eficientă vine în ajutorul autorităților locale interesate de astfel de renovări. Aflați detalii din materialul video următor:

Radu Dudău a detaliat cum a fost transformată o școală construită în anii ’70, cu o performanță energetică redusă, într-una la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB), prin proiectul România Eficientă, cel mai mare proiect privat de anvergură națională dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de EPG cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom.

Dincolo de școli, programul România Eficientă ar putea fi extins, într-o etapă ulterioară, și la alte tipuri de clădiri publice: „Ne imaginăm că, dincolo de școli publice, o să abordăm poate, într-o versiune 2.0 a programului România Eficientă, și alte clădiri publice, de tipul spitalelor. Avem ambiții mari”.

În afara programelor de renovare a clădirilor asumate de autorități în planurile naționale, inclusiv în PNRR, există soluții mai puțin costisitoare, dar cu un impact substanțial, ce pot fi aplicate pe termen mediu pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor. Este vorba despre măsuri precum termoizolarea podului, a ferestrelor, pe care în acest moment statul ar trebui să le trateze ca pe un segment foarte important de intervenție, sprijinindu-le printr-un program public de susținere a costurilor.

Prețurile ridicate la energie îi vor determina pe mulți dintre români să se gândească la modul în care e consumată energia, a mai spus Radu Dudău, în cadrul Energy Trends.

Urmăriți discuția integrală și aflați mai multe detalii despre măsurile de eficiență energetică pe care le avem la îndemână, inclusiv soluțiile oferite de pompele de căldură și panourile fotovoltaice pe acoperișuri.

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice în clădiri. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

DIN ACEEAȘI SERIE:

ENERGY TRENDS – Anca Sinea, ORSE: Sărăcia energetică extremă s-a dublat ca amploare în România

ENERGY TRENDS – Temerea că ne fură străinii gazul din Marea Neagră și cartea greșită a populismului

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni

ENERGY TRENDS – Corneliu Bodea, CRE: Statul să își definească rolul în piața de energie. Dualitatea strică

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Încă nu vedem în totalitate efectul scumpirii energiei în facturile consumatorilor

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic