Skip to main content

Conferinţa COP24 pentru climă, ce va fi organizată în luna decembrie în oraşul polonez Katowice, „trebuie să fie un succes”, a declarat marţi, la Cracovia, Patricia Espinosa, coordonatoarea negocierilor climatice din partea ONU.

Ea a adăugat că acest succes va depinde de adoptarea regulilor de implementare a Acordului de la Paris.

„Urgenţa nu a fost niciodată atât de mare. Nu mai avem timp, nici nu mai putem să ne permitem să purtăm negocieri interminabile”, a insistat Patricia Espinosa, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Coordonatoarea negocierilor climatice din partea ONU a făcut aceste declarații în faţa reprezentanţilor a 35 de ţări care participă la ultima reuniune pre-COP24, ce are loc de luni până miercuri la Cracovia, în sudul Poloniei, cu puţin mai mult de o lună înainte de summitul mondial pentru climă de la Katowice.

  • Reuniunea pregăteşte negocierile pentru COP24, care va avea loc în perioada 2-14 decembrie la Katowice, în Silezia Superioară.

Comunitatea internaţională trebuie să finalizeze Acordul de la Paris pentru a atinge obiectivul de limitare a încălzirii climatice sub pragul de 2° Celsius sau chiar de 1,5°C, în raport cu nivelul temperaturii globale înregistrat înainte de Revoluţia industrială. Acordul îndeamnă ţările să îşi revizuiască în creştere angajamentele, care, în acest stadiu, nu sunt suficiente şi riscă să determine o creştere a temperaturii mondiale cu peste 3°C.

Sunt însă îngrijorată, deoarece emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să crească şi mai mult în 2018, după creşterea lor din 2017”, a subliniat Patricia Espinosa, citând cele mai recente cifre anunţate de Agenţia internaţională pentru energie (IEA).

  • În 2017, emisiile de CO2 asociate arderilor de carburanţi fosili (gaze naturale, cărbune, petrol) – care reprezintă peste trei sferturi din emisiile globale – au reînceput să crească după trei ani de stagnare.

O lipsă de acţiune ar însemna o destabilizare a economiei mondiale, care va afecta toate ţările şi va determina pierderi de productivitate care vor putea să ajungă la 3 miliarde de dolari până în 2030, a reamintit Patricia Espinosa.

(Sursa foto: Pixabay)

RECOMANDĂRI:

Donald Trump, despre climă: „Se va schimba la loc”

Comisia Europeană se teme că Europa de Est va fi invadată de mașinile diesel vechi din Germania

Proiect de cercetare la Cluj pentru transformarea CO2 în gaz metan

Emisiile globale de carbon au atins un nivel record în 2017

Raport ONU: Ultimii trei ani au fost cei mai fierbinți din istorie. Pagube-record din cauza fenomenelor extreme