Skip to main content

În urma acordului la care s-a ajuns la Glasgow, eurodeputații vor dezbate rezultatul negocierilor miercuri dimineață, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Înainte de începerea Conferinței ONU din 2021 privind schimbările climatice (COP26), Parlamentul a solicitat ambiții mai mari la nivel mondial pentru a obține un rezultat puternic în cadrul COP26. După două săptămâni de negocieri, Pactul climatic de la Glasgow a fost adoptat sâmbătă, 13 noiembrie.  Eurodeputații vor dezbate rezultatul negocierilor miercuri, începând cu ora locală 09:00 (10:00 ora României).

Puteți citi aici primele reacții privind Pactul climatic de la Glasgow ale lui Pascal Canfin (Renew, Franța) și Peter Liese (PPE, Germania), care au condus delegația Parlamentului la COP26. Delegația Parlamentului s-a întâlnit cu miniștri, parlamentari și alți delegați din mai multe țări, inclusiv China, Brazilia, Statele Unite, Rusia, Pakistan, Africa de Sud, Turcia, Bangladesh și Maldive, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai ONG-urilor din Europa și din țările în curs de dezvoltare.

Context

Parlamentul a insistat asupra unei legislații mai ambițioase a UE în domeniul climei și al biodiversității și a declarat situația de urgență privind clima la 28 noiembrie 2019. În iunie 2021, Legea europeană a climei a fost adoptată de Parlament. Aceasta transformă angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o prevedere obligatorie pentru UE și statele membre. De asemenea, legea mărește obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 de la 40% la cel puțin 55%, comparativ cu nivelul din 1990. În iulie 2021, Comisia a prezentat pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030” pentru a permite UE să atingă obiectivul mai ambițios pentru 2030, se mai arată în comunicatul de presă.

ARTICOLE SIMILARE:

COP26: UE își încurajează partenerii să traducă ambițiile în acțiune și să transpună în practică Acordul de la Paris