Skip to main content

Recordurile excepţionale de temperaturi oceanice, precum şi caniculele care au afectat mai multe regiuni din emisfera nordică au făcut ca iulie 2023 să fie pe cale de a deveni cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor, a precizat miercuri pentru AFP Observatorul european Copernicus, după ce luna iunie a marcat deja un record similar, scrie Agerpres.

”Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai călduroase înregistrate vreodată”, iar ”iulie este pe cale de a deveni luna iulie cea mai călduroasă”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic Copernicus, care deţine date încă din 1940.

Regiuni extinse din Europa de Sud, China şi America de Nord se confruntă de mai multe zile cu o căldură extremă şi cad  pradă unor incendii de vegetaţie violente, aşa cum este cazul Greciei.

ONU: Omenirea trebuie să se pregătească pentru „valuri de caniculă mai intense”

ONU a spus că omenirea trebuie să se pregătească pentru ”valuri de caniculă mai intense”, cu temperaturi extreme atât ziua, cât şi noaptea. Aceste recorduri sunt alimentate ”de o combinaţie de factori: El Nino, încălzirea Atlanticului şi schimbările climatice”, a rezumat omul de ştiinţă.

În primul rând, ‘schimbările climatice încălzesc ansamblul sistemului climatic” şi ”în plus faţă de această tendinţă, avem anul acesta doua fenomene care joacă probabil un rol”, a explicat directorul Copernicus.

Pe de o parte, fenomenul climatic ciclic El Nino deasupra Oceanului Pacific ecuatorial, sinonim cu o încălzire la nivel global, după ”trei ani de La Nina, care e faza mai rece” a ciclului. ‘‘Impactul El Nino nu va fi pe deplin perceptibil înaintea sfârşitului verii sau mai târziu’‘ întrucât ‘‘El Nino atinge în general apogeul în preajma Crăciunului”, aminteşte omul de ştiinţă.

Pe de altă parte, începând din primăvară, a avut loc o supraîncălzire a oceanelor, în special în Atlanticul de Nord, fenomen a cărui amploare şi rapiditate ”a luat prin surprindere numeroşi oameni de ştiinţă”, a notat Carlo Buontempo.

Iulie este de asemenea ”pe cale să devină cea mai călduroasă lună iulie” şi ca urmare a temperaturii medii mondiale a oceanelor, pentru a patra lună la rând.

Aceste recorduri de temperatură şi aceste canicule ”nu sunt neaşteptate”, spre deosebire de canicula din 2003 din Franţa, ci conforme ”cu ceea ce ne spuneau modelele climatice în urmă cu 20 de ani”, a concluzionat omul de ştiinţă, citat de Agerpres.

România ajută Grecia în lupta cu incendiile

Comisia Europeană a anunțat ieri că, întrucât zeci de incendii de forestiere continuă să se răspândească în Grecia, UE trimite patru avioane de stingere a incendiilor de tip Canadair din Franța și Italia și trei echipe de stingere a incendiilor din Polonia, România și Slovacia. În total, au fost trimiși 220 de pompieri și 65 de vehicule. În plus, trei echipe de stingere la sol a incendiilor din România, Bulgaria și Malta, care se aflau deja la fața locului, operează deja în Grecia ca parte a planului UE de pregătire pentru sezonul incendiilor în scopuri de protecție civilă.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat:Ne confruntăm cu un val de căldură în întreaga Europă de Sud, care are deja consecințe devastatoare în Grecia, mii de hectare arzând într-o perioadă scurtă de timp. Răspunsul rapid al UE este esențial în această situație și le mulțumesc celor cinci țări pentru solidaritatea lor cu Grecia. Este important însă să investim în continuare în prevenție și să sporim gradul de sensibilizare a populației cu privire la riscurile pe care le presupun incendiile forestiere.”

Grecia a activat mecanismul de protecție civilă al UE marți dimineața, imediat fiind trimise, din flota UE, patru avioane de stingere a incendiilor de tip Canadair, două din Italia și două din Franța, care vor fi folosite începând de astăzi. Ulterior, Polonia, România și Slovacia au oferit fiecare module de stingere la sol a incendiilor forestiere, inclusiv vehicule, care au început, de asemenea, să fie utilizate, conform Comisiei Europene.

Sursa foto: Pixabay

ARTICOLE SIMILARE:

Experți și lideri globali la Climate Change Summit în București. S-au deschis înscrierile pentru cea de-a doua ediție

Studiu: Populațiile de pești migrează spre ape mai reci ca urmare a schimbărilor climatice

Analiză InfoClima: Un sistem național de monitorizare a schimbărilor climatice, o primă linie de apărare a statului?