Skip to main content

Eurodeputații au discutat marți cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo programul de șase luni al președinției Consiliului, care a început la 1 ianuarie. Una dintre cele șase priorități-cheie ale președinției belgiene este tranziția verde justă.

Guvernul belgian a declarat că cea de-a treisprezecea președinție a UE vine într-un moment în care Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri, abordând consecințele agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina, ale pandemiei, ale crizei energetice, ale dezinformării, ale fenomenelor climatice extreme și ale unui conflict reînnoit în Orientul Mijlociu.

Cele șase priorități-cheie ale președinției belgiene sunt:

  • Apărarea statului de drept, a democrației și a unității;
  • Consolidarea competitivității UE;
  • Urmărirea unei tranziții verzi juste;
  • Consolidarea agendei sociale și de sănătate;
  • Protejarea persoanelor și a frontierelor;
  • Promovarea unei Europe globale.

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat, marți, la Strasbourg, că Europa are nevoie de un Acord Industrial alături de Acordul Verde (Green Deal), pentru a menține producția industrială pe continent.

„Acest lucru nu este doar vital pentru prosperitatea noastră. Ci și crucial pentru a câștiga lupta împotriva schimbărilor climatice. Politica de mediu a Chinei și a SUA conține o multitudine de stimulente pentru industria lor. În timp ce noi, aici în Europa, prea des recurgem la sancțiuni”, a spus el.

Premierul belgian a mai spus că pe lângă fixarea obiectivelor climatice, e nevoie și de precizarea modului în care aceste obiective trebuie atinse. El a mai declarat că trebuie susținute companiile europene care dezvoltă și utilizează tehnologiile curate.

„Să devenim mai neutri tehnologic în politicile noastre. Și să nu uităm: să creăm sprijin social necesar pentru aceste politici climatice. Prin facilitarea accesului la investiții verzi pentru toți, nu doar pentru norocoșii puțini”, a adăugat De Croo.

Președinția belgiană dorește să dea o nouă amploare agendei sociale. “La inițiativa Președintelui Comisiei Europene, vom aduna partenerii sociali pentru a discuta despre viitorul dialogului social în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Pentru a discuta cum pot fi abordate cel mai bine schimbările disruptive în modelele noastre sociale și economice, cum ar fi inteligența artificială. Această inițiativă merge mână în mână cu ambiția Președinției Belgiene de a asigura o implementare puternică a Pilonului European al Drepturilor Sociale în pregătirea următorului ciclu instituțional”.

„2024 va fi un an crucial, în care democrațiile noastre și libertățile vor fi puse la încercare”, a spus Alexander De Croo, referindu-se la alegerile prezidențiale europene, dar și la cele din SUA: „Dacă 2024 ne aduce din nou ‘America pe primul loc’, va fi mai mult decât oricând ‘Europa pe cont propriu'”. De Croo i-a îndemnat pe membrii PE să mențină solidaritatea cu Ucraina și sprijinul militar continuu, arată Parlamentul.

Šefčovič: Comisia va evalua obiectivul climatic pentru 2040 în februarie

În numele Comisiei, Vicepreședintele Executiv Maroš Šefčovič a subliniat că alegerile europene din iunie vor contribui la conturarea viitorului Uniunii și că munca în desfășurare asupra unor dosare legislative-cheie în domeniul competitivității, guvernării economice și tranziției verzi trebuie să rămână pe linia de plutire.

Comisia va evalua obiectivul climatic pentru 2040 în februarie și va prezenta o strategie privind modul în care să protejeze Europa mai eficient împotriva impactului schimbărilor climatice în luna martie. Sprijinul fără precedent pentru Ucraina și o soluție pe termen lung în Orientul Mijlociu vor rămâne priorități ale Uniunii Europene în lunile viitoare, a concluzionat Maroš Šefčovič.

În timpul președinției belgiene a Consiliului UE, un nou Parlament European va fi ales între 6 și 9 iunie.

CITESTE SI:

INTERVIU EXCLUSIV // Elina Bardram, DG CLIMA: Obiectivul climatic pentru 2040 va fi prezentat în primul trimestru din 2024