Skip to main content

Numărul corporațiilor la nivel global care au semnat acorduri pe termen lung (Power Purchase Agreements) pentru achiziția de energie de la producători din surse regenerabile a crescut anul trecut, cantitatea cumpărată de acestea fiind mai mult decât dublă decât cea din 2017.

BloombergNEF (BNEF) a arătat, în raportul Corporate Energy Market Outlook lansat ieri, că circa 13,4 GW de energie curată au fost contractați de către 121 de corporații din 21 de țări diferite, în 2018, ceea ce poziționează corporațiile ca cei mai mari cumpărători de energie verde la nivel global, alături de companiile de utilități. Comparativ, în anul precedent au fost semnate contracte pentru 6,1 GW, scrie Renewable Energy World.

  • Peste 60% din cantitatea totală s-a contractat în SUA, unde companiile au semnat PPA-uri pentru achiziția a 8,5 GW de energie curată, aproape triplu față de cantitatea semnată în 2017. Facebook a condus un grup de corporații americane, cumpărând 2,6 GW de energie din surse regenerabile la nivel global, în principal alături de companii de utilități de pe piețele reglementate din SUA, prin programe cunoscute ca „tarife verzi”. Această cantitate a fost de trei ori mai mare decât cea a următoarei corporații aflate în topul cumpărătorilor de energie verde, AT&T.

De altfel, Facebook s-a angajat să își reducă cu 75% emisiile de gaze cu efect de seră și să își alimenteze operațiunile la nivel global cu 100% energie din surse regenerabile, până în 2020.

  • ExxonMobil a fost prima corporație petrolieră care a semnat un acord pentru achiziția de energie curată, cumpărând 575 MW de energie solară și eoliană în Texas.

În SUA, o caracteristică majoră a fost apariția unor companii mai mici, care au cumpărat pentru prima oară energie curată. În 2018, circa 34 de companii noi au semnat primul lor PPA cu producători de electricitate din surse regenerabile. Aceste firme își combină cererea de electricitate, pentru a obține astfel economii mai mari de la proiectele solare sau eoliene. În multe cazuri, ele beneficiază de intrarea în parteneriat cu un cumpărător mai mare și mai experimentat – cunoscut drept „ancoră” – care poate oferi un bilanț mai solid și o expertiză mai mare în nuanțele contabile și legale atunci când semnează un astfel de acord.

Continuarea articolului o puteți citi aici.

ARTICOLE SIMILARE:

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie

Pot regenerabilele asigura tot necesarul global de energie, în 2050?

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări