Inteligența artificială, big data, internet of things (IoT), realitatea virtuală sau augmentată, robotizarea, digitalizarea sunt tehnologii ce vor influența tot mai mult industria energetică în următorii ani. În paralel cu avansul puterii de calcul, noile surse de energie și tehnologii energetice menite să răspundă provocărilor climatice și direcției spre o economie globală mai „verde” vor schimba un sector destul de „prăfuit” până acum.
Un studiu complex realizat la nivel internațional despre viitorul locurilor de muncă – „Future of Jobs, 2018” – realizat de World Economic Forum (WEF), la care au răspuns peste 15 milioane de salariați din peste 20 de economii ce împreună realizează circa 70% din PIB-ul global (din care peste un milion de salariați de la companii din sectorul Energy Utilities & Technologies), ne arată câteva statistici importante.
Iată 10 trenduri care vor conduce creșterea industriei energetice până în 2022, așa cum reiese din raportul consultat de NewsEnergy:
- Avansul noilor surse de aprovizionare cu energie și al noilor tehnologii energetice
- Disponibilitatea în creștere a big data
- Avansul inteligenței artificiale
- Avansul tehnologiei cloud
- Avansul puterii de calcul
- Adoptarea în creștere a noilor tehnologii
- Dezvoltarea educației
- Avansul internetului mobil
- Efectele schimbărilor climatice
- Creșterea bunăstării în economiile emergente
În privința tehnologiilor ce vor fi adoptate până în 2022, 85% dintre companiile respondente din industria energetică au indicat big data analytics și Internet of Things, 77% – mashine learning, 73% – cloud computing, 65% – noi materiale, realitatea augmentată și virtuală, piețe create de web și aplicații mobile. De asemenea, 58% au menționat comerțul digital, 54% – blockchain și printul 3D, 46% – transportul autonom sau quantum computing, 42% – electronicele purtabile și biotehnologia, 38% – criptarea, 35% – roboții staționari, aerieni sau subacvatici, 27% – roboți tereștri non-umanoizi, iar 8% – roboți umanoizi.
Impactul asupra forței de muncă
Modificarea lanțului valoric este principalul impact asupra forței de muncă, indicat de companiile din industria energetică (78% dintre respondenți). Alte efecte: reducerea numărului de angajați în urma automatizării (56%), modificarea locațiilor de operare (52%), extinderea colaborării cu contractori specializați pe anumite sarcini (52%).
- Munca manuală și repetitivă va fi preluată tot mai mult de roboți, până în 2022, și va fi cel mai mult afectată de Revoluția 4.0.
- Printre joburile care vor avea un rol în declin, în următorii ani, conform respondenților din industrie, se numără: mecanicii, contabilii, specialiștii în HR, operatorii din centralele de producție a energiei, operatorii din rafinării. În schimb, va crește rolul următoarelor profesii: analiști de date, ingineri în energii regenerabile, specialiști în transformare digitală, automatizarea proceselor sau analiza big data, specialiști în Inteligență Artificială și în noi tehnologii, precum și profesioniști în inovație.
Dacă vorbim de bariere în adoptarea noilor tehnologii, acestea ar fi: neînțelegerea oportunităților (64%), lipsa abilităților pe piața forței de muncă (60%) sau absența leadership-ului (40%), lipsa flexibilității în angajare sau concediere (40%), lipsa capitalului de investiții (28%).
Disponibilitatea talentelor va fi un factor mai important de investiții pentru multe companii din sector decât costul de producție. Raportul complet realizat de WEF poate fi consultat AICI.
Sursa foto: Pixabay