Skip to main content

La presiunile ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, termenele de finalizare ale proiectului gazoductului BRUA, care amenință supremația Gazprom în regiune, au fost amânate, deocamdată, cu un an, a scris, în urmă cu puțin timp, deputatul USR Cristian Ghinea, pe o rețea de socializare.

Iată mesajul integral al acestuia:

„Trădarea se conturează. Au crescut masiv importurile de la Gazprom. Au blocat investițiile din Marea Neagră. Acum sabotează conducta europeană. PSD = trădare.

O informație care ajunsese la mine și acum se confirmă. E grav.

La presiunile ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, termenele de finalizare ale proiectului gazoductului BRUA, care amenință supremația Gazprom în regiune, au fost amânate, deocamdată, cu un an.

Ticaloșia este maximă deoarece decizia nu a fost anunțată public. Somez Guvernul României să clarifice situația.

După blocarea proiectelor de la Marea Neagră este a doua mișcare a Guvernului PSD-ALDE pentru a consolida poziția energetică a rușilor în regiune. România riscă să piardă 175 milioane euro, finanțare nerambursabilă de la UE.

Missiya vypolnena, Gospodin Bădălău!”

Transgaz: Termenul de finalizare este în 2020

Ministerul Economiei ne-a transmis, la solicitarea NewsEnergy, un punct de vedere, în care îl citează pe Ion Sterian, directorul general al Transgaz:

Lucrările pe care Transgaz le desfășoară la gazoductul BRUA faza 1 sunt în grafic, potrivit contractului încheiat cu constructorii. Ba mai mult, lucrările de execuție se află chiar într-un stadiu mai avansat decât cel prevăzut în grafic”.

De asemenea, „lucrările pentru BRUA faza 2 vor începe abia după finalizarea cu succes a procedurii de open season, procedură care se află în prezent în derulare. Toate lucrările la gazoductul BRUA sunt sub control”, se mai arată în răspunsul oficial primit.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat pentru NewsEnergy că circa 80% din țeava necesară pentru traseul de 430 km al conductei a fost deja adusă în țară și se află pe șantiere, în teren și în depozite. „Firmele au adus muncitori din Ucraina, Macedonia, Muntenegru, Turcia. Sunt peste 5.000 de oameni pe șantiere”.

Termenul de finalizare a conductei (faza 1) semnat cu constructorii este 17 aprilie 2020 și facem eforturi să închidem în avans, pe 31 decembrie. Însă dacă va fi un an ploios, automat că intri în întârziere, asta este de înțeles pentru toată lumea”, ne-a declarat Ion Sterian.

Pe de altă parte, conform graficului de lucrări publicat de Transgaz anterior, conducta BRUA – faza 1 era prevăzută să intre în operare în 2019.

BRUA calendar - sursa: Transgaz

BRUA calendar – sursa: Transgaz

  • Directorul Transgaz a adăugat însă că toate lucrările la proiectele principale sunt în grafic, iar un nou Plan de Dezvoltare pentru perioada 2018 – 2027 va fi supus dezbaterii publice după mijlocului lunii mai.

Acționarii Transgaz, companie la care Ministerul Economiei deține pachetul principal de acțiuni, au respins, în luna martie, finanţarea “Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2018 – 2027”, motivul invocat de companie fiind că nu sunt suficiente informaţii referitoare la gazele care urmează să fie extrase şi transportate, astfel încât viitoarele investiţii să se suţină economic.

Pe 26 aprilie, Transgaz a anunțat că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis la data 2 mai 2019.

Astăzi, 3 mai, compania a mai comunicat că a obținut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale “Conducta Țărmul Mării Negre – Podișor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, urmare a emiterii de către Ministerul Energiei a Deciziei exhaustive nr. 4/25.04.2019. Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

În ceea ce privește procedura de Open Season pentru BRUA – faza 2, reluată după ce licitația anterioară pentru rezervarea de capacitate a fost anulată, termenul de depunere a ofertelor este 30 mai, ne-a precizat directorul general al Transgaz.

NOTĂ: Articolul a fost actualizat cu declarațiile directorului general al Transgaz, Ion Sterian, și cu informații de background.

ARTICOLE SIMILARE:

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate

Mark Beacom, CEO-ul BSOG: Povara de impozitare este excesiv de mare. Data de începere a producției în Marea Neagră a devenit incertă

Ungurii pun sub semnul întrebării faza a doua a gazoductului BRUA, destinată gazelor din Marea Neagră