Unitatea 2 a centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a intrat de astăzi în programul de oprire planificată, pentru o perioadă de 32 de zile. Momentan, centralele fotovoltaice produc mai mult decât capacitatea reactorului, suplinind golul de 700 MW din sistem. Totuși, de la momentul închiderii reactorului, România a început să importe energie pentru asigurarea consumului.
Datele în timp real ale Transelectrica arată că hidrocentralele asigură la prânz peste 40% din producția de energie a țării, iar cărbunele – un sfert. Centralele fotovoltaice ocupă acum locul trei în topul surselor de producție, cu peste 850 MW aduși în sistem, depășind producția de ieri, care a fost de până la 750 MW.
Nuclearul mai acoperă sub 10%, fiind pe locul patru, cu 641 MW, iar centralele pe gaz asigură doar 7% din producție. Din cei 3.000 MW eolieni instalați, doar 192 MW produceau azi la prânz.
- La o producție totală de circa 6.400 MW și un consum de aproximativ 6.600 MW, diferența este acoperită din importuri. Ieri, România era exportator.
ARTICOLE SIMILARE:
Unitatea 2 de la Cernavodă intră în oprire planificată
Școală de tehnicieni pentru turbine eoliene în Valea Jiului. Ce salarii pot câștiga
Producția eoliană masivă duce exporturile de electricitate aproape de maxim
Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie