Skip to main content

Sărăcia energetică a luat amploare la nivel european, ceea ce ridică semnale de alarmă în rândul guvernelor. Un număr crescut de persoane s-a confruntat cu dificultăți în a-și plăti facturile de energie, în contextul prețurilor ridicate începând cu jumătatea anului 2021. Aceste greutăți nu s-au limitat la cetățenii cu venituri mici și la cei vulnerabili, ci îi afectează din ce în ce mai mult și pe cei cu venituri medii, a semnalat recent Comisia Europeană. În acest context, Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) va organiza, pe data de 9 noiembrie, o dezbatere în care se va analiza impactul pe care l-au avut creșterile prețurilor la energie din sezonul rece 2021-2022, în condițiile aplicării măsurilor de plafonare și compensare a facturilor pentru contracararea crizei energetice. Analiza va cuprinde tabloul general cu evoluția sărăciei energetice în ultimii 10 ani, în România, potrivit unui comunicat de presă ORSE.

ORSE_dezbatere noiembrie 2023

La nivelul Uniunii Europene, numărul persoanelor care nu și-au putut încălzi adecvat locuința în 2022 a crescut față de anul anterior, după cum au arătat datele Comisiei Europene publicate recent. Situația s-a agravat și în România, aflată printre țările din UE cu cea mai mare pondere a cetățenilor care nu și-au permis temperaturi confortabile în locuință în timpul iernii.

Cele mai recente cifre arată că aproximativ 40 de milioane de europeni din toate statele membre, reprezentând 9,3% din populația Uniunii, nu au fost în măsură să își încălzească locuința în mod adecvat în 2022. Aceasta este o creștere bruscă față de 2021, când 6,9% din populație se afla în aceeași situație. Ponderea a crescut de peste două ori în cazul persoanelor din categoriile cu venituri mai mici. Aceste cifre demonstrează gravitatea situației, solicitând factorilor de decizie politică să ia măsuri și să abordeze cauzele profunde ale sărăciei energetice în cadrul unei tranziții echitabile și juste, care să garanteze că nimeni nu este lăsat în urmă”, notează Comisia Europeană, în „Recomandarea privind sărăcia energetică” din 20 octombrie 2023.

Incapacitatea de încălzire a locuinței este doar unul dintre indicatorii de sărăcie energetică, un fenomen complex ce are în spate o mulțime de cauze. Pentru o intervenție adecvată asupra fenomenului este important să ne uităm la o serie de cauze prin filtrul mai multor indicatori.

În cadrul acestei dezbateri, vor fi prezentate:

  • Evoluția principalilor indicatori privind sărăcia energetică în România, în perioada 2013-2022 și cu precădere în contextul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina;
  • Impactul măsurilor privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie în raport cu sărăcia energetică;
  • Principalele cauze ale sărăciei energetice;
  • Categorii vulnerabile și factori de risc;
  • Soluții și recomandări pentru combaterea acestui fenomen.

Sărăcia energetică este un fenomen multidimensional, care are numeroase cauze profunde. Din acest motiv, una dintre cele mai mari provocări legate de studiul acestui fenomen este măsurarea lui într-un mod care să reflecte diversitatea de cauze și de simptome și care să permită elaborarea de politici publice adecvate. Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) urmărește evoluția acestui fenomen prin filtrul a patru indicatori relevanți în context românesc. Fiecare dintre acești indicatori spune o poveste. De exemplu, este povestea celor pentru care costul vieții zilnice este atât de mare încât au ales să închidă robinetul caloriferelor, ori a celor care după ce își plătesc facturile la energie intră în sărăcie”, declară Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonator ORSE.

Alături de Anca Sinea, la dezbatere vor mai participa George Jiglău – președinte al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD) și Andreea Vornicu – cercetător ORSE.

Evenimentul va avea loc pe 9 noiembrie 2023, între orele 12:00 și 13:00, în format online și va fi transmis live pe paginile de Facebook și de LinkedIn ale Observatorului Român al Sărăciei Energetice.

Parteneri media: e-nergia, InvesTenergy, Focus Energetic, energynomics, NewsEnergy

***

Despre Observatorul Român al Sărăciei Energetice

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național, precum și expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației. ORSE reunește experți de vârf din diverse domenii relevante pentru subiectul sărăciei energetice din România, pentru a identifica cele mai bune soluții. Mai multe informații despre acest proiect, dar și despre fenomenul sărăciei energetice la nivel național puteți afla de pe website-ul ORSE: www.saracie-energetica.ro.

ARTICOLE SIMILARE:

Anca Sinea, ORSE: Avem nevoie urgent de o strategie națională pentru a trata sărăcia energetică

Comisia Europeană a publicat recomandări pentru a combate sărăcia energetică în UE

Corina Murafa, ORSE: România are la dispoziție fonduri europene de miliarde de euro pentru a reduce sărăcia energetică

ORSE: În premieră națională, va fi cercetată sărăcia energetică în orașele mici din România