Skip to main content

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează, începând cu data de 8 februarie, dezbaterile publice pe mai multe domenii specifice pentru actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Printre aceste domenii se află dezvoltarea durabilă a orașelor și tranziția verde.

„Înscrierile sunt deja deschise, pentru a participa la consultarea pe unul sau mai multe domenii toţi cei interesaţi pot completa formularul de la această pagină: https://mfe.gov.ro/pnrr/. Cei care se înscriu prin formular vor primi în ziua evenimentului link de conectare pe platforma Webex”, se menţionează într-un comunicat al instituției.

  • Discuţiile vor fi transmise live şi pe pagina de Facebook a ministerului, unde vor putea fi lansate întrebări şi comentarii.

Conform calendarului publicat de minister pe pagina sa de Facebook, dezbaterea privind dezvoltarea inteligentă și durabilă a marilor orașe este programată pentru data de 9 februarie, începând cu ora 10.00. De asemenea, pe 11 februarie, de la ora 11.00, vor avea loc discuții pe marginea consumatorilor vulnerabili, iar pe 12 februarie, tot de la ora 11.00, se va discuta despre tranziția verde.

România va avea la dispoziție suma de 30,4 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și împrumuturi la dobânzi avantajoase, termenul până la care trebuie finalizate proiectele finanțate prin acest instrument fiind 2026.

  • Data limită până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană PNRR este 30 aprilie 2021.

Mecanismul de redresare și reziliență confirmă obiectivul UE de a urmări o nouă strategie de creștere bazată pe Pactul verde european și pe conceptul de sustenabilitate competitivă. „Cele patru dimensiuni ale sustenabilității competitive, și anume sustenabilitatea mediului, productivitatea, echitatea și stabilitatea macroeconomică, ar trebui să rămână principiile directoare pentru punerea în aplicare a mecanismului”, a explicat Comisia Europeană.

Acest mecanism este un pilon central al Next Generation EU, un instrument de urgență pentru redresare, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de COVID-19, să sprijine redresarea economică și să pregătească un viitor mai bun pentru generația următoare, mai arată oficialii de la Bruxelles. Aflați detalii AICI

„Comisia Europeană evaluează PNRR pe baza unor criterii transparente. Astfel, investițiile și reformele prevăzute în PNRR trebuie să contribuie la abordarea eficientă a recomandărilor specifice fiecărei țări și la consolidarea potențialului de creștere economică, a creării de locuri de muncă și a rezilienței economice și sociale. De asemenea, investițiile și reformele trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivului de schimbări climatice în proporție de 37% și la realizarea obiectivului de digitalizare în proporție de 20%”, a explicat și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai multe detalii găsiți pe site-ul instituției.

Proiectul actual al PNRR a fost criticat de Comisia Europeană, în cadrul discuțiilor tehnice pe marginea documentului, conform unui articol publicat în luna decembrie de G4Media, care a citat surse politice.  Comisia ar fi reproșat guvernului că programul nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația.

ARTICOLE SIMILARE:

Schimbare majoră din 2021: Toate clădirile noi trebuie să aibă consum energetic aproape zero

Încălzirea planetei continuă: 2020 închide cel mai cald deceniu măsurat vreodată – ONU

Asociații: 7 motive pentru a aloca 4 miliarde de euro pentru eficiența energetică a clădirilor

Infringement: România nu și-a îndeplinit obligațiile privind performanța energetică a clădirilor

EPG: Zece arii esențiale de investiții pentru recuperarea post-Covid a economiei României