Skip to main content

Recuperarea economică post-pandemie reprezintă o oportunitate unică pentru a așeza România pe o cale de creștere sustenabilă și pentru asigurarea competitivității acesteia într-o viitoare economie decarbonată la nivelul UE, arată Energy Policy Group (EPG).

Potrivit think tank-ului specializat în politici energetice, „planurile României de recuperare ar trebui să fie concepute pentru a maximiza impactul economic al fondurilor de recuperare, asigurând în același timp ambițiile climatice naționale pe termen lung, concentrându-se pe investiții pentru viitor și un cadrul inteligent de reglementare, în linie cu Pactul Ecologic european”.

Pentru o gestionare corectă a fondurilor europene de recuperare, este absolut necesar ca România să identifice câteva priorități cheie de investiții. EPG propune, într-un document de politici publicat astăzi, o listă de elemente cheie care trebuie abordate în strategie de recuperare post-Covid a României, structurat în zece priorități legate de energie și climă.

Pe scurt, acestea vizează:

  1. Sursele regenerabile de energie
  2. Rețelele, stocarea și digitalizarea
  3. Eficiența energetică în clădiri
  4. Viitorul gazelor naturale
  5. Tranziția justă în zonele miniere
  6. Transformarea industrială
  7. Prosumatorii și comunitățile energetice
  8. Mobilitatea electrică și transportul curat
  9. Sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili
  10. Capacitatea administrativă

Aflați detalii despre toate aceste zece priorități în documentul EPG, pe care îl găsiți AICI.

Energy Policy Group (EPG) desfășoară până în 2022 proiectul România Eficientă – un proiect privat, de interes public național, derulat în parteneriat cu OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

ARTICOLE SIMILARE:

Ce școli vor fi renovate prin programul România Eficientă și care au fost criteriile de selecție // VIDEO

Verde și digital: studiu al CE pentru limitarea creșterii consumului de energie al serviciilor de tip cloud și al centrelor de date

Studiu “EUROPA Circulară”. În ce stadiu se află economia circulară în România

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație