Skip to main content

Miliardarul Elon Musk a declarat că este nevoie de creșterea imediată a producției de combustibili fosili, dar de energie nucleară, aspect critic pentru securitatea internațională. Afirmațiile sale vin în contextul în care administrația Biden analizează blocarea importurilor de petrol din Rusia, măsură pe care Comisia Europeană nu o sprijină încă pe deplin.

Urăsc să spun asta, dar trebuie să creștem imediat producția de petrol și gaze. Timpurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”, a scris miliardarul pe Twitter sâmbătă, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina sufocă aprovizionarea cu combustibil și crește prețul gazelor.

Musk a adăugat că soluțiile de energie din surse regenerabile nu ar putea reacționa suficient de repede pentru a proteja consumatorii de prețuri mai mari pe termen scurt.

Evident, acest lucru ar afecta negativ Tesla, dar soluțiile de energie durabilă pur și simplu nu pot reacționa instantaneu pentru a compensa exporturile rusești de petrol și gaze”, a spus Elon Musk.

Într-un nou tweeter postat astăzi, fondatorul Tesla speră că „acum este extrem de evident că Europa ar trebui să repornească centralele nucleare latente și să crească puterea de producție a celor existente. Acest lucru este *critic* pentru securitatea națională și internațională”.

Resursele fosile, esențiale încă pentru securitatea energetică

Sursa foto: Pixabay

Pe aspecte de securitate energetică, după îndelungi dezbateri pro și contra legate de includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în Taxonomia UE – sistemul de clasificare a activităților verzi, Comisia Europeană a decis ca acestea să fie recunoscute ca „activități de tranziție”, în Actul delegat complementar în domeniul climei publicat la începutul lunii februarie.

„Este vorba de activități pentru care încă nu există alternative cu emisii scăzute de dioxid de carbon fezabile din punct de vedere tehnologic și economic, dar care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și au potențialul de a juca un rol major în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, în conformitate cu obiectivele și angajamentele privind clima ale UE și în condiții stricte, fără a lua locul investițiilor în sursele regenerabile de energie”, a explicat Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, trecerea la energia din surse regenerabile este esențială pentru a atinge neutralitatea climatică. „Pe de altă parte, este de asemenea necesar să dispunem de surse stabile pentru a accelera tranziția către un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră”, a adăugat Executivul de la Bruxelles.

Totodată, Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic european (Green Deal), a declarat recent că țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc. Acesta a explicat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă.

(FOTO MAIN: Platforma petroliera offshore – sursa: BSOG)

ARTICOLE SIMILARE:

Timmermans, coordonatorul Green Deal, dă undă verde la cărbune: „Lucrurile s-au schimbat”

Reacția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică după atacul rușilor asupra centralei nucleare Zaporojie

Germania își va accelera planurile pentru reducerea dependenței de gazele rusești

Marea trădare națională care a adus Rusia în coasta României. „Astăzi am fi avut și gaz și securitatea militară”

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

Apel RWEA, PATRES și RPIA către legiuitori: Nu puneți în pericol securitatea energetică a României!