Skip to main content

Ucraina a informat astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele ruse au preluat controlul asupra amplasamentului centralei nucleare Zaporojie a țării, dar că centrala nucleară a continuat să fie operată de personalul său obișnuit și nu a existat nicio scăpare de material radioactiv, a declarat directorul general Rafael Mario Grossi, într-un comunicat de presă.

Directorul general a susținut la ora 10:30 CET o conferință de presă cu privire la situația de la cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa. Redăm, mai jos, comunicatul de presă al AIEA:

Omologii ucraineni au informat AIEA că un proiectil a lovit peste noapte o clădire de pregătire profesională din vecinătatea unuia dintre reactoarele centralei, provocând un incendiu localizat care a fost stins ulterior. Sistemele de siguranță ale celor șase reactoare ale centralei nu au fost afectate și nu a existat nicio scăpare de material radioactiv. Sistemele de monitorizare a radiațiilor de pe amplasament sunt complet funcționale.

Cu toate acestea, operatorul a raportat că situația rămâne foarte dificilă și, prin urmare, nu a fost încă posibilă accesarea întregului șantier pentru a evalua dacă toate sistemele de siguranță sunt pe deplin funcționale.

Dintre unitățile reactoare ale centralei, Unitatea 1 este oprită pentru întreținere, Unitățile 2 și 3 au fost supuse unei opriri controlate, Unitatea 4 funcționează la 60% putere și Unitățile 5 și 6 sunt ținute „în rezervă” în modul de putere redusă.

Două persoane au fost raportate rănite.

  • Centrul pentru incidente și urgențe (IEC) al AIEA a fost pus în modul de răspuns complet din cauza evenimentelor de la CNE Zaporojie, a declarat Grossi. IEC va fi disponibil non-stop pentru a primi, evalua și difuza în mod continuu informații despre evoluția situației.

Directorul general al AIEA a spus că rămâne profund îngrijorat de situația de la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Prioritatea principală a fost asigurarea siguranței și securității centralei, a alimentării sale cu energie și a persoanelor care o operează, a spus el.

„Sunt extrem de îngrijorat de situația de la CNE Zaporojie și de ceea ce s-a întâmplat acolo în timpul nopții. Tragerea cu obuze în zona unei centrale nucleare încalcă principiul fundamental conform căruia integritatea fizică a instalațiilor nucleare trebuie menținută și păstrată în siguranță în orice moment”, a spus el, conform sursei citate.

Șeful NATO condamnă atacul asupra centralei nucleare

Întreaga lume a fost alarmată de posibilitatea unei catastrofe nucleare la Zaporojie, după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că tancurile ruseşti au tras asupra reactoarelor. Iată imagini video de la atac publicate de The Guardian:

Șeful NATO Jens Stoltenberg a denunțat vineri invazia „brutală” rusă a Ucrainei și a condamnat atacurile asupra civililor și asupra centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei.

„Acest lucru demonstrează doar imprudența acestui război și importanța încheierii lui și importanța ca Rusia să-și retragă toate trupele și să angajeze buna-credință în eforturile diplomatice”, a adăugat Stoltenberg, citat de CNN.

EXPLICAȚIE FOTO MAIN: Fotografie cu obuze care lovesc centrul de antrenament al CNE Zaporojie din Ucraina – sursa foto: twitter.com/nexta_tv

ARTICOLE SIMILARE:

Ucraina, cu ochii pe infrastructura energetică critică. Centralele nucleare, apărate de armată

Marea trădare națională care a adus Rusia în coasta României. „Astăzi am fi avut și gaz și securitatea militară”