Skip to main content

Sistemul energetic al Ucrainei continuă să funcționeze pe măsură ce Rusia invadează țara, dar o rachetă rătăcită care dăunează infrastructurii energetice sau unei centrale nucleare s-ar putea dovedi o lovitură majoră, a avertizat sâmbătă (26 februarie) o companie energetică ucraineană, conform EurActiv.com. În prezent, toate centralele nucleare ucrainene – cu excepția celei de la Cernobîl, acum ieșită din funcțiune – sunt în mâinile ucrainene și apărate de armată.

Sistemul energetic al țării se află sub control cât poate fi dat de circumstanțe, cu unele tulburări locale, dar încă fără impact major, au declarat jurnaliștilor reprezentanți ai companiei energetice ucrainene DTEK într-o conferință de presă.

Totuși, ei au avertizat că lucrurile se schimbă din oră în oră și că, deși forțele ruse nu vizează infrastructura energetică critică în această etapă, nu este garantat că o rachetă rătăcită nu va deteriora ceva precum un transformator sau o centrală nucleară.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, au existat deja riscuri. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă care se îndrepta către barajul lacului de acumulare Kiev, a cărei distrugere ar fi putut provoca un accident la centrala nucleară Zaporizhzhya, a spus guvernul.

Ucraina, dependentă de energia nucleară

  • Ucraina este foarte dependentă de energia nucleară, cu 15 reactoare care furnizează aproximativ jumătate din electricitatea sa. Dar există pericolul ca, intenționat sau neintenționat, forțele ruse să le deterioreze sau să lovească infrastructura vitală, provocând o întrerupere majoră a furnizării de energie electrică, a spus Maxim Timchenko, CEO al DTEK.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la o centrală termică și o centrală nucleară – cea mai mare de acest fel din țară – situate în jurul orașului Enerhodar din sudul Ucrainei.

„Forțele noastre militare își întăresc pozițiile în jurul centralelor nucleare, dar nimeni nu poate spune cu certitudine dacă le pot ține sub control”, a spus Timchenko.

Și odată cu amenințările cu rachetele rusești rătăcite vine și de neconceput: deteriorarea unei centrale nucleare care ar putea crea probleme de siguranță, ridicând spectrul dezastrului nuclear de la Cernobîl din Ucraina în 1986.

Nu vreau să citesc în știri că cineva a spus despre un risc ridicat de explozie nucleară, dar prima declarație este că, pe baza experienței noastre din ultimele zile, Rusia nu vizează infrastructura critică, inclusiv centralele nucleare”, a spus Timchenko.

„Desigur, nivelul nebuniei lor [este] la cel mai înalt nivel, dar sper că nu este la nivelul pentru a începe bombardarea unităților nucleare. Deci poate fi lovită neintenționat, așa cum se întâmplă în alte obiecte sau facilități de infrastructură”, a adăugat el.

Într-adevăr, există deja preocupări legate de siguranță în jurul Cernobîlului, care este în prezent deținut de ruși. Guvernul ucrainean a avertizat că nivelurile de radiații au depășit din cauza echipamentelor militare care mișcă suprafața solului.

Daune localizate

De când Rusia a invadat joi, sistemul energetic ucrainean a suferit daune localizate. O centrală termică este scoasă din funcțiune și deconectată de la rețea. Aceasta a fost preluată de forțele ruse sâmbătă, potrivit DTEK. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu reprezintă lovituri majore pentru sistemul energetic.

„Am suferit avarii ale liniilor de transport și substațiilor în 50% din companiile regionale, dar nu avem nicio întrerupere majoră a energiei electrice furnizate consumatorilor noștri în toate regiunile”, a spus Timchenko.

Unele regiuni locale suferă, de asemenea, pierderi de gaze. Regiunea Lugansk a fost deconectată de la alimentarea cu gaz din cauza deteriorării rețelei, potrivit operatorului de sistem de transport (TSO) al Ucrainei. De asemenea, s-a decis trecerea centralelor termice ale țării de la utilizarea cărbunelui la gaz, deoarece rutele de alimentare cu cărbune pe mare sunt deja blocate și rutele pe uscat sunt, de asemenea, în pericol.

Probleme cu flexibilitatea sistemului

Retea electricitate, energie - Sursa: Pixabay

Retea electricitate, energie – Sursa: Pixabay

În prezent, Ucraina este deconectată de la rețelele electrice din Rusia, Belarus și UE, iar Timchenko și-a exprimat îndoiala că țara va fi reconectată la rețelele din Belarus și Rusia. Deși există putere de bază din energia nucleară, izolarea Ucrainei limitează capacitatea rețelei de a se adapta la cerere.

„Avem suficientă capacitate. Dacă avem o funcționare stabilă a companiei noastre nucleare, vom avea suficientă capacitate de generare pentru a rămâne în regim izolat. Dar acolo unde avem probleme este flexibilitatea sistemului și stabilitatea sistemului”, a explicat el.

Ucraina dorește acum integrarea completă a electricității sale în rețeaua europeană și în rețeaua operatorilor de sisteme de transport (ENTSO-E). Acest lucru s-ar putea face în luni, dacă nu în săptămâni, a spus Timchenko, conform sursei citate.

  • Citește articolul complet publicat de EurActiv.com AICI.

Facilități de petrol și gaze incendiate

Forţele ruse au atacat mai multe facilităţi de petrol şi gaz din Ucraina, provocând explozii ample, relatează duminică Reuters, citând oficiali locali, conform Agerpres.

Un terminal petrolier lovit de o rachetă rusă a ars la Vasîlkov, la sud-vest de Kiev, deflagraţia lansând flăcări uriaşe şi coloane de fum către cerul nocturn, potrivit primarului şi imaginilor din social media.

Şi la Harkov, unde duminică guvernatorul local a anunţat pătrunderea vehiculelor ruse de luptă, militarii ruşi au aruncat în aer o conductă de gaz, a anunţat o agenţie ucraineană de stat. În Lugansk, separatişti pro-ruşi au incendiat un terminal petrolier din oraşul Rovenkî.

Gazprom: exporturile de gaz rusești continuă normal

Gigantul rus Gazprom a anunţat duminică că exporturile ruse de gaze naturale către Europa, via Ucraina, continuă normal, fiind în linie cu cererile clienţilor, mai relatează Ageprepres, care citează Reuters. Compania a menţionat ieri că cererile de gaze pe această rută sunt de 107,5 milioane metri cubi.

ARTICOLE SIMILARE:

Germania își va accelera planurile pentru reducerea dependenței de gazele rusești

Criza din Ucraina, o „oportunitate de aur” pentru producătorii africani de gaze naturale

SUA și UE anunță măsuri care „vor izola și mai mult Rusia de economiile noastre”. Japonia se alătură sancțiunilor financiare

Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze: „Suntem în siguranţă iarna aceasta”

Președinta CE a avertizat Rusia să nu folosească drept armă „problema energiei”