Skip to main content

Gazele naturale reprezintă 24% din mixul energetic al UE, care importă 90% din gazele utilizate. 40% din aceste importuri sunt furnizate de compania rusă Gazprom, o situaţie care a pus în alertă autorităţile europene, în contextul escaladării conflictului între Rusia şi Ucraina. Însă criza din Ucraina și implicațiile ei asupra aprovizionării cu energie a UE „oferă o oportunitate de aur pentru producătorii africani de gaze”.

„Ceea ce va face UE va fi să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze şi să se îndrepte tot mai mult către alţi furnizori”, a declarat recent trimisul special al Uniunii Europene pentru Regiunea Indo-Pacífic, Gabriele Visentin.

Aceasta a subliniat joi „flagranta lipsă de respect faţă de legea internaţională” manifestată de a Rusia prin atacarea Ucrainei şi a dat asigurări că blocul comunitar va diversifica sursele de aprovizionare cu energie, relatează Agerpres, care citează agenţia EFE.

Ea a subliniat interesul pentru hidrogenul verde sau gazele naturale lichefiate şi posibilitatea unor acorduri cu Japonia şi Coreea de Sud, mai scrie Agerpres.

Trimisul special al UE a denunţat „flagranta încălcare a legii internaţionale şi a suveranităţii naţionale” de către Rusia prin atacarea Ucrainei, ceea ce „ar trebui să fie o lecţie pentru toată lumea„.

Potențialul Africii în furnizarea de gaze naturale, neexploatat

Pe de altă parte, statele africane privesc criza din Ucraina ca pe o oportunitate de a-și majora livrările de gaze către UE, notează EurActiv.com.

Politica energetică a fost unul dintre punctele secundare de pe ordinea de zi la summitul UE-Africa de săptămâna trecută, unde UE a promis un „parteneriat între egali” cu continentul său vecin sudic.

Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission (Source: EC - Audiovisual Service)

Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission (Source: EC – Audiovisual Service)

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a dezvăluit că UE negociază cu țările producătoare de gaze, inclusiv Algeria, cu privire la extinderea aprovizionării cu GNL. Odată cu criza din Ucraina care pune în pericol aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia, există posibilitatea ca producătorii de gaze din Africa, inclusiv Nigeria, Egipt, Mozambic, Tanzania și Ghana, să ofere exporturi către Europa.

Cu câteva zile înainte de summitul de la Bruxelles, vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, și vicepreședintele nigerian Yemi Osinbajo, au convenit să „exploreze toate opțiunile pentru creșterea aprovizionării cu gaz natural lichefiat din Nigeria către UE”.

  • Cu aproximativ 7% din rezervele mondiale de petrol și gaze naturale, Africa este departe de a-și fi exploatat întregul potențial. Mișcarea Comisiei de a acorda gazelor naturale o etichetă verde în cadrul „taxonomiei” sale privind regulile de investiții durabile a fost interpretată de unele state africane drept undă verde pentru a-și intensifica explorarea investițiilor în infrastructură și conducte care să le permită să crească producția și furnizarea către Europa.

Algeria, Niger și Nigeria au convenit recent să construiască gazoductul transsaharian de 4.128 km, care va traversa cele trei țări până în Europa. Odată finalizată, conducta va transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Italia și Spania caută, de asemenea, modalități de a-și crește importurile din Libia și Algeria și să vadă cum să le trimită în restul Europei.

De asemenea, UE sprijină financiar conducta EastMed care va conecta rețeaua europeană la zăcămintele de gaze offshore din Cipru, Israel și Egipt. Conducta Transmed de 2.000 km din Africa va fi finalizată în 2027, legând Algeria de Italia prin Tunisia. Algeria este deja al doilea exportator de gaze naturale al Italiei, după Rusia.

Fostul subsecretar al ONU pentru energie durabilă, Kandeh Yumkella, a declarat că decizia UE privind taxonomia înseamnă că Africa poate începe să vorbească despre gaze ca despre un combustibil de tranziție.

Criza din Ucraina și implicațiile ei asupra aprovizionării cu energie a UE „oferă o oportunitate de aur pentru producătorii africani de gaze” de a dezvolta o strategie solidă și bancabilă în sectorul gazelor, pentru a satisface cererea de energie a patriei Africa și a prietenilor noștri europeni”, spune Abdur-Rasheed Tunde Omidiya, președinte al Camerei Africane pentru Energie din Nigeria și Africa de Vest.

Nigeria, Mozambic și Senegal, toate având rezerve semnificative de gaze naturale, au făcut lobby intens în ultimele luni pentru ca Europa să continue să pună la dispoziție sprijin financiar pentru noi proiecte de gaze. Dar este nerealist să ne așteptăm ca gazul african să umple golul lăsat de Rusia, cel puțin în viitorul apropiat. Citiți continuarea articolului AICI.

Care sunt principalii furnizori actuali de gaze naturale ai UE

Sursele principale de aprovizionare cu gaze naturale ale UE se regăsesc în graficele de mai jos, extrase de NewsEnergy din ultimul raport al Comisiei Europene privind piața de gaze naturale:

Sursa: https://energy.ec.europa.eu/system/files/2022-01/Quarterly%20report%20on%20European%20gas%20markets%20Q3_2021_FINAL.pdf

ARTICOLE SIMILARE:

SUA și UE anunță măsuri care „vor izola și mai mult Rusia de economiile noastre”. Japonia se alătură sancțiunilor financiare

Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze: „Suntem în siguranţă iarna aceasta”

Președinta CE a avertizat Rusia să nu folosească drept armă „problema energiei”

Germania își va accelera planurile pentru reducerea dependenței de gazele rusești