Germania îşi va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) şi, de asemenea, îşi va majora rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, în contextul invaziei Ucrainei, a declarat duminică Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
„Vom face mai mult pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre”, le-a spus cancelarul Olaf Scholz parlamentarilor reuniţi într-o sesiune extraordinară a Bundestagului dedicată crizei din Ucraina.
„Trebuie să ne modificăm politicile pentru a răspunde la dependenţa noastră de importurile provenite de la un singur furnizor de energie„, a adăugat Olaf Scholz.
Germania este presată de mai mult timp de alte state din Occident pentru a deveni mai puţin dependentă de gazele ruseşti, însă planurile Berlinului de a închide toate centralele nucleare, până în 2024, şi toate termocentralele pe cărbune, până în 2030, au restrâns foarte mult opţiunile disponibile.
La începutul acestei săptămâni, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.
„Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că o politică energetică responsabilă şi orientată spre viitor este decisivă nu doar pentru economia şi mediul nostru. Este decisivă şi pentru securitatea noastră„, a subliniat duminică Olaf Scholz. Cu cât mai repede Germania îşi poate extinde capacităţile de generare a energiei regenerabile cu atât mai bine, a mai spus cancelarul german.
În plus, Germania îşi va majora capacităţile de stocare de gaze naturale cu două miliarde de metri cubi via opţiuni pe termen lung şi va cumpăra cantităţi suplimentare de gaze naturale de pe pieţele mondiale în cadrul unor acţiuni coordonate cu Uniunea Europeană, a anunţat Olaf Scholz.
- Germania are capacităţi subterane de depozitare de gaze naturale cu un volum total de 24 de miliarde metri cubi, însă în prezent acestea sunt la un grad de umplere de 30%, potrivit datelor asociaţiei Gas Infrastructure Europe.
Olaf Scholz a mai anunţat duminică faptul că Germania va construi rapid două terminale pentru gaze lichefiate la Brunsbuettel şi Wilhelmshaven. Cancelarul german şi-a exprimat sprijinul pentru construirea de terminale de gaze lichefiate încă de pe vremea când era ministru al Finanţelor în precedentul Guvern, însă până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative, potrivit Agerpres.
Cât gaz vinde Gazprom în Germania
Germania este dependentă în special de importurile de gaze rusești pentru a satisface cererea. Gazprom, controlată de stat din Rusia, a vândut 45,8 miliarde de metri cubi de gaz în Germania în 2020 și a crescut vânzările cu 10,5% anul trecut, ceea ce înseamnă un total de 50,6 miliarde de metri cubi în 2021.
Germania este un importator major de gaze, având în vedere cererea sa mare și producția internă scăzută, iar importurile sale nete de gaze au fost de aproximativ 84 de miliarde de metri cubi anul trecut, ceea ce înseamnă că Rusia a reprezentat aproximativ 60% din importurile de gaze germane anul trecut, potrivit datelor publicate de spglobal.com.
- Comparativ, România consumă circa 10-11 miliarde metri cubi pe an, din care peste trei sferturi sunt asigurate din producția internă.
DW: Riscanta dependenţă a Germaniei de gazul lui Putin
Germania se află într-o situaţie ingrată în privinţa crizei din Ucraina, fiindcă importă jumătate din necesarul de gaz din Rusia. Începând din 2012 procentul livrărilor de gaz din Rusia a crescut de la 40 la sută la 55 – ceea ce reprezintă o creştere de mai bine de o treime, se arată într-o analiză publicată de dw.com la finele lunii ianuarie.
În plus, nivelul de umplere a depozitelor aflate mai ales în nordul Germaniei este mai redus ca niciodată. Acest fapt este confirmat pentru DW şi de Sebastian Bleschke, expert în cadrul „Initiative Energien Speichern e.V.” (INES).
„Capacităţile de stocare a gazului metan din Germania ocupă locul patru în lume şi acesta este unul din motivele pentru care mulţi, mai ales din piaţa internă a UE, îşi îndreaptă privirile spre aceste capacităţi germane. Dar ele sunt umplute în prezent la doar 42 la sută din capacitate. Nivelul de umplere nu a fost niciodată atât de scăzut în această perioadă a anului”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Uniunii operatorilor depozitelor de gaz şi hidrogen din Germania.
Un detaliu interesant este următorul: 10 la sută din rezervoarele de gaz din Germania aparţin unor firme din subordinea concernului rus Gazprom, controlat de Kremlin. Acestea sunt umplute, potrivit lui Sebastian Bleschke, la doar 17 la sută din capacitate. Restul depozitelor sunt umplute în proporţie de 50 la sută.
ARTICOLE SIMILARE:
ENERGY TRENDS – Temerea că ne fură străinii gazul din Marea Neagră și cartea greșită a populismului