Skip to main content

Endesa, filiala spaniolă a Enel, i-a prezentat Ministerului spaniol al Tranziției Ecologice interesul său de a dezvolta până la 23 de proiecte de hidrogen regenerabil în Spania, în diferitele părți ale lanțului valoric al hidrogenului. Investiția aferentă se ridică la peste 2,9 miliarde de euro și va fi necesară pentru a pune în funcțiune unități de electroliză cu o capacitate 340 MW, alimentată cu 2.000 MW de energie regenerabilă.

Proiectele de electroliză din Peninsula Iberică implică o investiție agregată de 2 miliarde de euro pentru construcția a opt electrolizori, cu o capacitate cumulată de 315 MW, a transmis grupul Enel, într-un comunicat de presă.

În total, vor fi create 620 de locuri de muncă, în faza de construcție, și 320 de locuri de muncă în faza ulterioară de funcționare și întreținere, din următorii 20 de ani. La acestea se vor adăuga locurile de muncă create odată cu începerea producției de energie regenerabilă care va alimenta electrolizorii.

Către un model hibrid, bi-fuel, de centrale

Pentru proiectele din afara zonei iberice, care absorb o investiție cumulată de peste 900 de milioane de euro, opțiunile variază de la producția de hidrogen verde în unități de producție, la tranziția modului de funcționare a centralelor către un model hibrid, bi-fuel, și până la înlocuirea capacității altor centrale de operare cu hidrogen / gaz.

“Endesa dorește să își reitereze angajamentul față de hidrogenul verde ca element cheie în procesul de tranziție energetică și decarbonizarea economiei. Acestea sunt obiective la care lucrăm de ani de zile și care au caracterizat strategia noastră de înlocuire progresivă a producției de energie termică cu energie regenerabilă”, a declarat Rafael González, General Manager of Generation din cadrul Endesa.

Implementarea acestor proiecte va contribui semnificativ la realizarea obiectivelor stabilite pentru prima fază (2020-2024) din Planul de Acțiune pentru Hidrogen (Hydrogen Roadmap), lansat de guvernul spaniol. Toate proiectele de producere a hidrogenului includ investiții în parcurile de energie regenerabilă dedicate alimentării electrolizorilor, deși nu exclusiv, întrucât au capacitatea de a alimenta electricitatea generată în exces în rețea.

  • Totodată, Endesa este implicată în dezvoltarea unei industrii naționale pentru producția de electrolizori și infrastructuri asociate, în același timp cu lansarea proiectelor sale de hidrogen verde. Acesta este un alt pilon strategic al Planul de Acțiune pentru Hidrogen (Hydrogen Roadmap).

În ansamblu, cele 23 de proiecte propuse de Endesa sunt diverse, atât în ceea ce privește amplasamentele, cât și utilizările finale ale hidrogenului: acestea ar fi dezvoltate în zone de decarbonizare și tranziție justă, în sisteme de generare a energiei în insule, în aplicații în industria chimică, pentru înlocuirea consumului de căldură, dar și în calitate de combustibil pentru transportul greu. Producția totală din aceste proiecte, odată începute, se va ridica la 26.000 de tone de hidrogen pe an.

Potențialul hidrogenului verde

Hidrogenul regenerabil va juca un rol important în decarbonizarea cu succes a sectorului energetic și, în special, în domeniile în care electrificarea nu este cea mai eficientă soluție sau nu este fezabilă din punct de vedere tehnic pe termen mediu. În mod similar, hidrogenul regenerabil produs prin electroliză va contribui la reglarea corectă a unui sistem de energie electrică 100% regenerabilă, oferind o mai mare flexibilitate și îmbunătățind securitatea aprovizionării, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, producția și consumul de hidrogen regenerabil reprezintă încă o piață incipientă cu un grad scăzut de maturitate. În prezent, în jur de 500.000 de tone de hidrogen sunt produse și consumate în Spania ca materie primă, practic toate din combustibili fosili, deoarece nu a fost o opțiune competitivă până recent.

  • În contextul scăderii costurilor cu generarea de energie regenerabilă, creșterea prețurilor la CO2 și necesitatea stocării sezoniere a energiei, tehnologiile de producere a hidrogenului regenerabil ar putea deveni competitiv pentru utilizările industriale în următorii ani. În orice caz, în prezent, pentru a-și demonstra rentabilitatea, sunt încă necesare mecanisme de sprijin pentru a face utilizarea hidrogenului competitiv față de alte alternative.

Endesa este cea mai importantă companie de electricitate din Spania și a doua din Portugalia. Este, de asemenea, al doilea operator de gaze naturale de pe piața spaniolă. Acesta a dezvoltat o afacere integrată, de la generare la comercializare și oferă, de asemenea, prin Intermediul Endesa X, servicii cu valoare adăugată care vizează decarbonizarea utilizărilor de energie în locuințe, întreprinderi, industrii și administrații publice. Endesa face parte din Enel, cel mai mare grup de electricitate din Europa.

ARTICOLE SIMILARE:

Premieră: Electricitatea produsă din surse regenerabile în 2020, în UE, a devansat-o pe cea din combustibili fosili

Soluții de încărcare ABB pentru flota de autobuze electrice a municipiului Suceava

Enel X România instalează peste 1.200 de panouri fotovoltaice pentru Mega Image

Planurile Brașovului, unul dintre cele mai poluate orașe europene, pentru mobilitate durabilă

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”