Skip to main content

Europa „se bate şi pe terenul informaţiei” în cadrul invaziei ruse în Ucraina, a declarat duminică comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, potrivit AFP, citată de Agerpres. Breton a avertizat că „sancţiunile vor continua să se înăsprească” împotriva Rusiei şi că vă trebui de asemenea „să ne asumăm” impactul economic al acestora în Europa.

„Urmărim ceea ce se petrece în materie de dezinformare şi infrastructuri” de comunicaţii, a asigurat Breton, care a spus că a discutat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu vicepremierul ucrainean, Mihailo Fiodorov, „pentru a constata starea situaţiei informaţionale” în Ucraina.

Comisarul Thierry Breton - Sursa: EC - Audiovisual Service

Comisarul Thierry Breton – Sursa: EC – Audiovisual Service)

„El mi-a spus că în privința YouTube are cele mai multe probleme în materie de propagandă” şi „voi avea o discuţie în această după-amiază cu preşedinta YouTube, pentru că este o necesitate imperativă ca platformele de informare să-şi îndeplinească rolul lor„.

„Ne batem de asemenea pe terenul informaţiei” cu ruşii, care au „absolut zero scrupule” în materie de dezinformare, a adăugat comisarul european.

Pentru moment, internetul funcţionează încă în Ucraina, dar „se ştie că este foarte fragil şi acesta este motivul pentru care trebuie să avem infrastructuri suverane„, a subliniat comisarul.

Gigantul american al internetului Google a anunţat că a „suspendat” posibilitatea pentru media finanţate de statul rus de a câştiga bani pe diferitele sale platforme, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Această decizie este o urmare a unor măsuri similare adoptate de filiala sa YouTube şi de reţeaua de socializare americană Facebook.

  • În timp ce armata rusă a anunţat duminică o străpungere a frontului la Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, unde au loc lupte de stradă, în pofida presiunii internaţionale şi a sancţiunilor occidentale, Breton a avertizat că „sancţiunile vor continua să se înăsprească” împotriva Rusiei şi că vă trebui de asemenea „să ne asumăm” impactul economic al acestora în Europa, conform Agerpres.

ARTICOLE SIMILARE:

SUA și UE anunță măsuri care „vor izola și mai mult Rusia de economiile noastre”. Japonia se alătură sancțiunilor financiare