Skip to main content

Europa se confruntă cu una dintre cele mai uscate veri ale sale vreodată. Valurile de căldură brutale au cuprins continentul, incendiile de pădure au ars pământul și râurile se usucă. După ce o iarnă cu precipitații reduse a fost urmată de temperaturi record în unele țări, milioane de oameni sunt afectați acum de consecințele unei secete severe, scrie Euronews. Pentru unii, aceasta ia forma unor interdicții minore ale conductelor de furtun sau a piscinelor goale. Pentru alții, impactul asupra vieții lor de zi cu zi a fost mult mai grav.

Spania: Acces limitat la apă potabilă

La sfârșitul lunii iulie, rezervoarele Spaniei erau umplute la doar 40% din capacitate. Țara se confruntă cu cea mai uscată climă din ultimii 1.200 de ani, potrivit unui articol recent din revista Nature Geoscience.

Pentru cei aproximativ 800 de oameni care locuiesc în satul Bonastre, chiar la sud de Barcelona, ​​seceta le-a făcut ca robinetele să se usuce.

Au fost impuse restricții severe, cu niveluri ale rezervoarelor chiar mai mici decât media națională. Locuitorii au acces la apă doar între orele 7:00 – 10:00 și 20:00 – 23:00 în fiecare zi.

„Avem, în teorie, patru ore de apă pe zi”, spune Mario Ferrario, în vârstă de 43 de ani, care deține o tipografie în sat. „Îmi duc fiicele dimineața devreme la școala de vară și nu avem apă.”

Dacă are noroc, poate face un duș când se întoarce. Dacă nu, trebuie să aștepte până seara sau chiar a doua zi.

„Și asta dacă mai e apă, pentru că de multe ori nu se respectă programele. Ei (autoritățile locale) stabilesc un orar și apoi îl schimbă fără să ne avertizeze.”

Căldura extremă este și mai dificil de înfruntat, deoarece oamenii se luptă să-și păstreze răcoarea. Peste 1.000 de oameni au murit în timpul temperaturilor ridicate fără precedent din iulie, potrivit Ministerului Sănătății din Spania.

„Sunt oameni a căror situație este mult mai proastă decât a mea pentru că nu au fântână și, cu căldură, este imposibil să faci față fără apă”, spune Núria Pons, care locuiește și ea în Bonastre, mai arată Euronews.

  • CITIȚI ARTICOLUL COMPLET DIN EURONEWS AICI.

Măsuri extraordinare în nordul Italiei

Roma, Italia - sursa: Pixabay

În Italia, regiunile nordice se confruntă cu cea mai gravă criză a apei din ultimii 70 de ani. Unele provincii au ajuns să rămână fără apă pentru a cultiva alimente.

În Roma, rezidenții și turiștii s-au răcorit la numeroasele fântâni de apă presărate prin oraș. Destinații turistice populare din Italia, cum ar fi Florența și Palermo, sunt printre cele 16 orașe italiene de pe lista „alerta roșie”, cu temperaturi depășind 40°C.

Producția de orez din Valea Po este amenințată grav, deoarece seceta și vremea caldă fac astfel încât câmpurile de orez să se usuce complet și să devină sărate din cauza utilizării acviferelor.

Fermierii spun că recoltele de orez folosit pentru risotto ar putea fi deteriorate ani de zile de conținutul crescut de sare din pământ, care distruge plantele.

  • O parte a unui pachet de măsuri guvernamentale de 17 miliarde de euro pentru abordarea crizei costului vieții din Italia vizează, de asemenea, atenuarea efectelor secetei, cea mai gravă din 70 de ani din țară.

Luna trecută, ministrul Agriculturii al Italiei a avertizat Parlamentul că o treime din producția agricolă a Italiei este în pericol din cauza secetei și a infrastructurii slabe de apă și că situația se va agrava în anii următori, mai scrie Euronews.

Franța se confruntă cu „cea mai gravă secetă” înregistrată vreodată

valuri de caldura, seceta - sursa: Pixabay

Guvernul francez a înființat o echipă de criză pentru a aborda o secetă istorică care a lăsat mai mult de 100 de municipalități fără apă potabilă. Camioanele duc apă în acele zone, deoarece „nu a mai rămas nimic în conducte”, a spus ministrul pentru tranziție ecologică, Christophe Béchu.

„Aceasta este o situație ca nimic din ce am văzut vreodată… Și vestea proastă este că, din câte putem vedea, nu există niciun motiv să credem că se va opri”.

Premierul Elisabeth Borne a avertizat că Franța se confruntă cu „cea mai gravă secetă” înregistrată vreodată în țară.

Valul de căldură care a copt țara începând cu luna iunie a determinat copacii și tufișurile să-și părăsească frunzele devreme, creând scene care arată toamnă.

„Temperaturile maxime între 32°C și 36°C ar putea rămâne foarte probabil mult timp pe o mare parte a țării”, a spus Météo-France.

Olanda: Dușuri mai scurte, mașini nespălate și grădini uscate

apa, deficit apa, gradina - sursa: Pixabay

Ministrul olandez al infrastructurii și gospodăririi apei, Mark Harbers, a cerut oamenilor să facă duș mai repede și să nu-și spele mașinile sau să ude grădina.

Proprietarii de bărci din Arnhem spun că diferența dintre nivelul apei de vară și de iarnă este atât de mare încât bărcile stau întinse în unghi.

  • Olanda a declarat un deficit oficial de apă, impunând deja limite agriculturii și transportului maritim.

Guvernul a avertizat că se așteaptă că seceta va „continua pentru ceva timp” și că au fost luate în considerare măsuri suplimentare de conservare a apei în timpul seceteiasigurând totodată că rămâne disponibilă suficientă apă potabilă.

  • Țara este protejată de apă printr-un sistem faimos de baraje, diguri și canale, dar cu aproximativ o treime din suprafața sa sub nivelul mării, rămâne deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice.

Unele regiuni din Țările de Jos, al doilea exportator mondial de produse agricole după Statele Unite, au interzis deja fermierilor să-și ude culturile cu apă de suprafață. Unele ecluze ale canalului pentru navigație au fost închise.

  • Prioritatea ar fi acum acordată siguranței sistemului olandez de diguri, urmată de aprovizionarea cu apă potabilă și energie, potrivit guvernului, transmite Euronews.

Germania: Seceta afectează transportul cărbunelui pentru producția de energie

Carbune (sursa: Pixabay)

Nivelul apei de pe Rin, în Germania, a continuat să scadă. Costurile de transport au crescut, deoarece navele nu pot naviga pe râu complet încărcate, au declarat vineri brokerii de nave.

Transportul de marfă pe râu continuă, dar cu navele uneori forțate să navigheze 75% goale. „Clienții ar avea adesea nevoie de trei nave pentru a-și transporta marfa în loc de una”, a spus Roberto Spranzi, directorul cooperativei de transport maritim DTG.

Capacitatea de transport este deja restrânsă din cauza cererii crescute, după mișcarea Germaniei de a crește producția de energie electrică pe bază de cărbune, deoarece se pregătește pentru aprovizionarea cu gaze reduse din Rusia, a adăugat Spranzi.

  • Apa din Rinul de Jos va afecta, de asemenea, producția de la două centrale germane pe cărbune în următoarele luni.

România: Nivelurile Dunării sunt acum aproape de minimul istoric

Dunarea - sursa: Pixabay

În România, nivelul apei de pe Dunăre a scăzut atât de mult încât au apărut insule de nisip în regiunea Calafat. Nivelurile Dunării sunt acum aproape de minimul istoric.

Guvernul intenționează să crească investițiile în proiecte de irigare, pentru a limita deteriorarea culturilor în viitor.

Pe 3 august, Comisia Europeană a cerut statelor membre să refolosească apele reziduale urbane tratate pentru irigarea agricolă.

Alte părți ale Europei au fost, de asemenea, martorii unor condiții toride la începutul verii. Portugalia a înregistrat luna trecută cel mai fierbinte iulie de la începutul înregistrărilor în 1931, a declarat vineri serviciul meteorologic al țării, IPMA.

Căldura a înrăutățit seceta din Portugalia, cu 45% din continent în „secetă extremă” – cea mai înaltă clasificare – și restul în secetă „severă”, care este a doua cea mai mare, până la sfârșitul lunii iulie.

  • CITIȚI ARTICOLUL COMPLET DIN EURONEWS AICI

ARTICOLE SIMILARE:

Raport IPCC: Nevoie urgentă de adaptare la impactul masiv al schimbărilor climatice

InfoClima: Aproape 60% din suprafața României este în proces de aridizare. Dobrogea, una dintre cele mai afectate zone

Recomandări ENGIE pentru un consum eficient al energiei, evitând risipa

CE vrea să măsoare impactul politicii UE în domeniul climei și al mediului, cu indicatori privind bunăstarea de mediu