Skip to main content

Astăzi a început cea mai mare conferință anuală din Europa privind sursele regenerabile și eficiența energetică, Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) 2023, ce are la Bruxelles și online, în perioada 20-22 iunie. Tema conferinței din acest an este „Accelerarea tranziției la energie curată – către facturi mai mici și abilități mai mari”. La o lună de la începutul Anului european al competențelor (mai 2023 – mai 2024), EUSEW se va concentra asupra rolului important pe care îl vor juca competențele în accelerarea tranziției energetice a Europei pentru a asigura energie curată, accesibilă și sigură pentru consumatori, a transmis Comisia Europeană.

În contextul situației geopolitice actuale și al realităților pieței energetice, protejarea consumatorilor europeni de volatilitatea prețurilor și creșterea competențelor lor de a produce și economisi energie vor fi factori cheie în atingerea acestui obiectiv de accelerare a tranziției la energie curată.

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, la EUSEW 2023

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, la EUSEW 2023

Conferința a fost deschisă marți dimineață de comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, căruia i s-au alăturat reprezentanți la nivel înalt ai Președinției Suedeze a Consiliului, ai Parlamentului European și ai societății civile. Urmează prestigioasa ceremonie de decernare a premiilor EUSEW, care recunoaște persoane și proiecte remarcabile în trei categorii diferite: Inovație, Acțiune Energetică Locală, Femeie în Energie. De asemenea, un Young Energy Champion va fi numit în semn de recunoaștere a realizărilor sale.

EUSEW 2023 va include:

  • 7 sesiuni plenare și 60 de sesiuni de politici care acoperă subiecte legate de competențe, eficiență energetică, accesibilitate și incluziune, surse regenerabile și decarbonizare
  • prestigioasele premii EUSEW
  • Târgul Energiei cu peste 35 de standuri
  • a patra ediție a Zilei Europene a Energiei pentru Tineret.

Reflectând tema conferinței din acest an, subiectele legate de „competențe” și „accesibilitate și incluziune” vor fi pe ordinea de zi, cu 24 de sesiuni dedicate. În contextul ambiției mai mari a UE pentru eficiența energetică și sursele regenerabile, vorbitori dintr-o o gamă largă vor explora modul în care sectorul energiei durabile poate construi o forță de muncă europeană dotată cu competențele necesare pentru a atinge obiectivele noastre sporite de energie curată. La fel de importante sunt sesiunile de politici dedicate accesibilității și incluziunii.

Bazându-ne pe lecțiile crizei energetice, trebuie să ne asigurăm că cetățenii UE sunt protejați în cazul oricărei volatilități viitoare a prețurilor pe piața energiei, a mai transmis Comisia Europeană.

EUSEW 2023 marchează cea de-a 17-a ediție a evenimentului. Lansat în 2007 de Comisia Europeană, EUSEW este organizat de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în strânsă cooperare cu Direcția Generală Energie.

SURSA FOTO MAIN: https://www.facebook.com/euenergyweek