Skip to main content

În cadrul Săptămânii europene a energiei durabile (EUSEW) 2023, care a început astăzi la Bruxelles, au fost acordate Premiile europene pentru energie durabilă, ce recunosc indivizi și proiecte remarcabile pentru promovarea tranziției la energie curată a Europei. Finaliștii au fost selectați de juriu la nivel înalt în trei categorii: Femeie în energie, Inovaţie, Acţiune Energetică Locală. NewsEnergy a urmărit live ceremonia de anunțare a câștigătorilor și vă prezintă proiectele acestora.

Pentru fiecare dintre cele 3 categorii au fost selectați câte 3 finaliști. Iată câștigătorii:

CATEGORIA FEMEIE ÎN ENERGIE 

Poza de grup la EUSEW 2023 Awards

EUSEW 2023 Awards

Premiul EUSEW Femeie în energie  recunoaște femeile ce conduc activități remarcabile care ajută la promovarea tranziției spre energie curată în Europa. O atenție deosebită este acordată eforturilor de a promova agenda de integrare a perspectivei de gen și de a sprijini egalitatea și oportunitățile egale în sectorul energetic.

  • CÂȘTIGĂTOR: ANASTASIA-MARIA MOSCHOVI – Inginer de materiale care aduce inovații energetice în Grecia

Anastasia-Maria Moschovi, care deține un doctorat în inginerie chimică, dezvoltă tehnologii noi pentru celulele de combustie cu o reducere a costurilor cu 30%, permițând adoptarea în masă.

Cred că suntem în egală măsură responsabili pentru energia pe care o consumăm și pentru energia pe care trebuie să o economisim”, spune Anastasia-Maria.

În calitate de șef de cercetare, dezvoltare și inovare la Monolithos din Atena, Anastasia conduce mai multe proiecte finanțate de UE care dezvoltă tehnologii inovatoare în hidrogen, generarea și stocarea energiei verzi, vehiculele electrice (EV) și decarbonizarea industrială. „Activitățile noastre principale sunt recuperarea materiilor prime critice din dispozitivele scoase din uz pentru a produce noi inputuri pentru electrificare și aplicații tehnologice bazate pe hidrogen”, explică Anastasia-Maria. Află detalii AICI.

CATEGORIA INOVAȚIE

Inovatii - sursa: Pixabay

Inovatii – sursa: Pixabay

Premiul EUSEW pentru inovație recunoaște proiecte remarcabile, în curs de desfășurare sau recent finalizate, finanțate de UE, care arată o cale originală și inovatoare către tranziția către o energie curată.

  • CÂȘTIGĂTOR: FERMA SOLARĂ PLUTITOARE ALQUEVA – Parc solar plutitor din Portugalia, care combină energia solară, hidroenergetică și stocarea în baterii

Proiectul de energie hibridă care reunește energia solară, hidroenergetică și stocarea în baterii folosește tehnologie inovatoare scalabilă pentru a reduce emisiile și a proteja natura simultan.

Avem nevoie de toate tehnologiile din surse regenerabile pentru a se reuni și a asigura tranziția energetică în Europa”, explică Joana Freitas, membru al Consiliului de Administrație al EDP Generation.

Acest principiu de combinare a diferitelor forme de energie din surse regenerabile într-un singur proiect stă la baza Fermei solare plutitoare Alqueva de 5 MW, unde 12 000 de panouri solare plutesc pe 4 hectare dintr-un rezervor hidroenergetic existent în centrul Portugaliei. Parcul, al cărui sistem elastic de ancorare a fost dezvoltat ca parte a proiectului Fresher finanțat de UE, furnizează suficientă energie pentru a alimenta 30% din consumul de energie al gospodăriilor din regiune.

Aici vedem o combinație de mai multe niveluri de inovație”, spune Miguel Patena, Manager de inovare la EDP, care descrie modul în care „efectul de răcire al apei crește eficiența panourilor solare”. În plus, panourile protejează apa de radiația solară, reducerea formării algelor, oferind peștilor un loc unde să se adăpostească de căldură și limitarea evaporării apei, toate acestea fiind esențiale în regiunea în care efectele schimbărilor climatice sunt deja resimțite și „gestionarea apei este o parte foarte centrală” de viață.

Parcul solar folosește același punct de conectare la rețea ca o hidrocentrală existentă, care a fost construită în urmă cu 20 de ani, și folosește stocarea în baterii pentru a crește rezistența aprovizionării cu energie. Această abordare hibridă crește eficiența proiectelor, permițând să partajeze infrastructura, cum ar fi liniile electrice și substațiile, precum și stabilizarea costurilor și reducerea impactului asupra mediului. „Împreună, aceste tehnologii diferite se completează reciproc pentru a furniza energie curată, fiabilă și accesibilă”, notează Joana. Află detalii AICI.

CATEGORIA ACŢIUNE ENERGETICĂ LOCALĂ

Panouri fotovoltaice - sursa: Pixabay

Panouri fotovoltaice – sursa: Pixabay

Premiul EUSEW Acţiune Energetică Locală recunoaște acțiunile de energie durabilă, implementate de un grup de cetățeni sau consumatori (asociați cu o municipalitate sau cu alte părți interesate), care contribuie la tranziția către energie curată la nivel comunitar sau local.

  • CÂȘTIGĂTOR: KLIK (LABORATORUL KRIŽEVCI PENTRU INOVAȚIE ÎN CLIMA) – Comunitatea energetică din Croația aduce energie curată cetățenilor

Orașul croat Križevci, care își propune ca aproape 20% din gospodării să instaleze sisteme fotovoltaice (PV) până în 2030, oferă un exemplu pentru cooperarea de succes între comunitățile energetice și municipalități.

În doar doi ani, comunitatea energetică KLIK (Laboratorul Križevci pentru Inovare în Climă) a sprijinit cetățenii cu instalarea a 277 kW de energie fotovoltaică rezidențială. Aceasta reprezintă o investiție de 500.000 EUR – din care jumătate a venit de la municipalitate sub formă de granturi, iar cealaltă jumătate a fost acoperită de proprietarii casei. Prin cooperarea dintre KLIK, orașul Križevci și alte 11 organizații locale partenere, această realizare a fost posibilă.

KLIK este o cooperativă energetică unică care ajută cetățenii în tranziția energetică”, spune Sanela Mikulčič Šantić, manager de proiect al KLIK. „Ne angajăm cu comunitatea colaborând cu organizații locale. În ultimii doi ani am organizat 22 de prelegeri, cu aproape 400 de participanți. Prin aceasta, încercăm să transmitem comunității cunoștințe și să le punem în legătură cu alte părți interesate relevanți pentru a face o comunitate mai rezistentă.

Panourile fotovoltaice instalate vor produce aproximativ 288.791 kWh de energie regenerabilă pe an, rezultând o reducere anuală a emisiilor de CO2 cu 54 de tone, echivalentul unei duzini de mașini pe benzină scoase de pe șosea. Impactul KLIK în oraș nu numai că a dus la dezvoltarea energiei solare, dar a consolidat și economia locală, creând până în prezent 15 noi locuri de muncă.

  • Împreună cu municipalitatea și alte organizații locale, KLIK a înființat un birou energie-climă, care acționează ca un ghișeu unic pentru cei 20.000 de locuitori din Križevci.

Mario Raj, primarul orașului Križevci, vede cetățenii ca un motor cheie al tranziției energetice: „Vrem să fim independenți energetic până în 2030 și nu putem stabili și nici realiza nimic fără cetățeni”.

Comunitatea energetică, finanțată parțial de EIT Climate-KIC, servește ca un exemplu puternic al modului în care sectorul public poate colabora cu ONG-urile pentru a implica cetățenii în obiectivele energetice și climatice. Proiectele energetice comunitare sunt un pilon al Directivei UE privind energia regenerabilă și, de asemenea, susțin direct Pactul ecologic european și Planul REPowerEU. Află detalii AICI.

Lista celor 9 finaliști de la cele 3 categorii poate fi consultată AICI.

Astăzi a început Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) 2023, cea mai mare conferință anuală din Europa privind sursele regenerabile și eficiența energetică, ce are la Bruxelles și online în perioada 20-22 iunie. Tema conferinței din acest an este „Accelerarea tranziției la energie curată – către facturi mai mici și abilități mai mari”. La o lună de la începutul Anului european al competențelor (mai 2023 – mai 2024), EUSEW se va concentra asupra rolului important pe care îl vor juca competențele în accelerarea tranziției energetice a Europei pentru a asigura energie curată, accesibilă și sigură pentru consumatori. EUSEW 2023 marchează cea de-a 17-a ediție a evenimentului. Lansat în 2007 de Comisia Europeană, EUSEW este organizat de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în strânsă cooperare cu Direcția Generală Energie.

SURSA FOTO MAIN: https://www.facebook.com/euenergyweek

CITEȘTE ȘI:

EUSEW 2023 // Săptămâna europeană a energiei durabile a început la Bruxelles