Skip to main content

Apariția proiectului de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor privind introducerea unor taxe suplimentare în sectorul energetic a dus astăzi la o creștere a prețului energiei electrice cu 14% pe bursa de profil, astfel România devenind cea mai scumpă piață din Uniunea Europeană. Implementarea ei va duce la scumpirea facturii cu cel puțin 5%, a avertizat Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Dorim sa învederăm faptul că toate taxele, contribuțiile și impozitele pe care participanții la piața de energie electrică le plătesc se vor regăsi întotdeauna în prețul consumatorului final. În formula propusă în OUG, consumatorul va urma să suporte o creștere a costului cu factura de energie electrică de cel puțin 5%, doar din cauza creșterii acestei contribuții”, a transmis AFEER, într-un comunicat.

Asociația, care reprezintă un număr de 34 de membri, furnizori licențiați și activi pe piața de energie electrică din România, cu o cotă de piață de circa 90% din consumul final, a explicat că noua taxă se va regăsi pe tot lanțul de producere, transport, distribuție și furnizare.

  • Astfel, la art. 77 din OUG se prevede: „Contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia”.

Potrivit AFEER, o taxă de 3% pe cifra de afaceri ar fi peste limita de suportabilitate a furnizorilor de energie electrică, ale căror profituri sunt de maximum 2,5%, fiind și numeroase cazuri în care aceștia au avut pierderi în anul 2017, ceea ce va duce la dispariția unor furnizori și scăderea competiției pe piața energiei electrice.

Întoarcerea la prețuri reglementate

O altă prevedere din OUG este ca ANRE să reglementeze din nou prețul energiei electrice vândute consumatorilor casnici, pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022. Cu toate astea, de la 1 ianuarie 2018, piaţa de energie pentru consumatorii casnici a fost liberalizată 100%, ceea ce înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorități, ci este negociat liber între consumatori și furnizori. Reintroducerea aprobării preţurilor de către ANRE înseamnă reîntoarcerea la situaţia anterioară liberalizării. Dar, această liberalizare a fost asumată de către autorităţile de la Bucureşti încă din anul 2012, prin acordul de împrumut cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

„Revenirea la preţuri reglementate în energie poate conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene, inclusiv la declanşarea unor proceduri de infringement şi chiar procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare”, a explicat AFEER.

Totodată, asociația a explicat că, dacă în aparență populaţia este protejată prin reglementarea preţului la energie, nu acelaşi lucru se întâmplă cu consumatorii industriali. Aceştia, cel mai probabil, vor fi cei care vor suporta creşteri de preţuri la energie, cu consecinţe nefaste asupra costurilor lor de producţie şi asupra competitivităţii.

Dezastru pe Bursa de Valori

Publicarea proiectului de OUG pe site-ul Ministerului Finanțelor a dus la scăderea dramatică a valorii acțiunilor a principalelor companii energetice listate la bursă, care au fost printre cei mai mari perdanți. OMV Petrom, Electrica, Transgaz, Romgaz și Transelectrica au înregistrat deprecieri de circa 9% până la aproape 20%.

„Peste 3 miliarde de euro (15 miliarde de lei) a pierdut România într-o singură zi, azi, în <<miercurea roșie>>. <<Miercurea roșie>> a adus a doua cea mai mare scădere zilnică a bursei românești și toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi. Scăderile de azi de pe bursă au fost imaginea pe care o Românie întreagă a putut s-o vadă ca efect al eșecului de a asigura un cadru de normalitate”, a scris, pe Facebook, Florin Cepraga, reprezentant al BVB.

ARTICOLE SIMILARE:

Urmează noi scumpiri la energie. Vâlcov a primit ordin de la Dragnea să mărească taxele: „Coruptule, unde ești?”

UPDATE Impozitarea cifrei de afaceri a companiilor energetice ar avea consecințe devastatoare

Furnizorii de utilități solicită reforma sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie