Skip to main content

Importurile de gaze rusești în UE vor fi interzise complet până cel târziu la finalul anului 2027, iar statele membre trebuie să transmită la Bruxelles până la finalul anului 2025 planuri naționale pentru eliminarea treptată a gazelor rusești. Măsura este inclusă în foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană. Aceasta este o strategie ce stabilește eliminarea treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare din Rusia de pe piețele UE. 

Foaia de parcurs (COM/2025/440) include 9 acțiuni și va fi urmată de propuneri legislative în iunie 2025. Pe baza acestei foi de parcurs, Comisia va propune ca renunțarea treptată la gazele naturale, fie din contracte pe termen lung, fie de pe piața spot, să se încheie cel târziu până în 2027.

În pofida progreselor semnificative înregistrate în cadrul planului REPowerEU și prin intermediul sancțiunilor de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2024, UE a înregistrat o redresare a importurilor de gaze din Rusia, arată Comisia Europeană. Prin urmare, sunt necesare acțiuni mai coordonate, deoarece dependența excesivă a UE de importurile de energie din Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității.

Importuri de energie din Rusia în 2024:

  • 52 miliarde de metri cubi de gaze naturale către 10 țări din UE
  • 13 milioane de tone de petrol către 3 țări din UE
  • 2.800 de tone de uraniu îmbogățit/combustibil nuclear către 7 țări din UE

„Acum este momentul ca Europa să își întrerupă complet legăturile energetice cu un furnizor nefiabil. Iar energia care vine pe continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei. Datorăm acest lucru cetățenilor noștri, întreprinderilor noastre și curajoșilor noștri prieteni ucraineni”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Foaia de parcurs stabilește o eliminare treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare din Rusia de pe piețele UE, care va avea loc într-un mod coordonat și sigur pe măsură ce avansăm în tranziția energetică. Măsurile au fost concepute pentru a menține securitatea aprovizionării cu energie a UE, limitând în același timp orice impact asupra prețurilor și piețelor.

Cele 9 acțiuni cuprinse în foaia de parcurs REPowerEU:

Acțiunea 1 – Reguli la nivelul UE care obligă cumpărătorii să declare informații privind contractele de import de gaze rusești și schimburi regulate de informații între autoritățile vamale și autoritățile publice relevante.

Acțiunea 2 – Țările UE vor elabora și monitoriza planuri naționale pentru eliminarea treptată a gazelor rusești, cu măsuri clare și un calendar bine definit (transmiterea planurilor până la finalul anului 2025).

Acțiunea 3 – Prevederi pentru interzicerea importurilor de gaze rusești prin contracte noi și contracte spot existente până cel târziu la finalul anului 2025, iar pentru contractele pe termen lung existente, până cel târziu la finalul anului 2027.

Acțiunea 4 – Analizarea opțiunilor de agregare a cererii și înlăturarea barierelor de reglementare și de piață rămase, pentru o mai bună utilizare a infrastructurii existente.

Acțiunea 5 – Măsuri comerciale privind importurile de uraniu îmbogățit din Rusia pentru a asigura condiții egale de concurență și pentru a stimula decizii politice și economice care să accelereze dezvoltarea capacităților în lanțul valoric nuclear al UE; impunerea de restricții asupra noilor contracte de aprovizionare co-semnate de Agenția de Aprovizionare Euratom referitoare la uraniu, uraniu îmbogățit și alte materiale nucleare provenite din Rusia.

Acțiunea 6 – Țările UE vor elabora și monitoriza planuri naționale pentru eliminarea treptată a importurilor de energie nucleară din Rusia, cu măsuri clare și termene bine stabilite.

Acțiunea 7 – Propunere pentru o Inițiativă Europeană privind Valea Radioizotopilor (European Radioisotopes Valley Initiative).

Acțiunea 8 – Două state membre UE vor elabora planuri naționale pentru renunțarea la petrolul rusesc, cu acțiuni clare și un calendar de implementare până la finalul anului 2027 (transmiterea planurilor până la sfârșitul anului 2025).

Acțiunea 9 – Continuarea impunerii și aplicării sancțiunilor asupra entităților și navelor implicate în transportul de petrol suspectat de activități ilegale.

Mesajul către Rusia este clar: Nu veți mai șantaja statele noastre membre. Nu vor mai intra euro în cufărul tău de război. Gazul tău va fi interzis. Flota ta din umbră va fi oprită. Facem acest lucru pentru a ne menține securitatea. Dar este, de asemenea, un pas important spre a deveni independenți din punct de vedere energetic. Producerea propriei noastre energii curate la prețuri accesibile în loc să importăm combustibili fosili scumpi”, a declarat comisarul pentru energie și locuințe, Dan Jorgensen (foto), în comunicat.

În declarațiile de presă ale comisarului Jørgensen privind foaia de parcurs a Comisiei pentru eliminarea importurilor de energie din Rusia, acesta a menționat că:

Declarații de presă ale comisarului Jørgensen privind foaia de parcurs a Comisiei pentru eliminarea importurilor de energie din Rusia.

Declarații de presă ale comisarului Jørgensen privind foaia de parcurs a Comisiei pentru eliminarea importurilor de energie din Rusia.

„De la invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022, Uniunea Europeană a depus eforturi considerabile pentru a opri complet importurile de energie din Rusia. Am făcut acest lucru din două motive întemeiate: pentru a ne asigura independența față de Rusia și pentru a înceta să sprijinim, fie și indirect, economia de război a acesteia.

În privința importurilor de cărbune – înainte de 2022, jumătate din cărbunele utilizat în UE provenea din Rusia. Aceste importuri au fost complet oprite. În ceea ce privește petrolul, am redus dependența de la 26% la doar 3%. Iar în cazul gazelor naturale, am scăzut de la 45% din gazele consumate în UE provenind din Rusia în 2022, la doar 13% în prezent. Prin urmare, am făcut progrese importante. Dar nu suficiente.

Anul trecut, UE a plătit 23 de miliarde de euro Rusiei pentru importurile de energie. Asta înseamnă 1,8 miliarde de euro pe lună. Acest lucru trebuie să înceteze. Tocmai de aceea, astăzi, Comisia a adoptat o foaie de parcurs care are ca obiectiv finalizarea acestui demers.

Va fi o abordare treptată și etapizată, pentru a minimiza impactul asupra statelor membre afectate, dar în același timp vom acționa rapid și hotărât. Luna viitoare vom lua măsuri fără precedent și vom prezenta un pachet de propuneri legislative„.

  • Declarațiile de presă ale acestuia pot fi citite integral AICI.

Toate măsurile vor fi însoțite de eforturi continue de accelerare a tranziției energetice și de diversificare a aprovizionării cu energie, inclusiv prin agregarea cererii de gaze și printr-o mai bună utilizare a infrastructurii, pentru a elimina riscurile la adresa securității aprovizionării și a stabilității pieței, se mai arată în comunicat.

Mai multe detalii despre foaia de parcurs REPowerEU sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene, AICI.

În luna mai 2022, Comisia Europeană a prezentat Planul REPowerEU, ca răspuns la dificultățile și perturbarea pieței globale a energiei cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia. Despre acest subiect, găsiți detalii AICI.

(Sursa grafic: EU Energy / LinkedIn)