Skip to main content

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice lansează astăzi campania “Eficient și Solidar = Responsabil”, prin care își propune înlocuirea a cel puțin 100.000 de becuri cu filament cu unele de tip LED, care consumă de opt ori mai puțin pentru o calitate a iluminatului identică. Campania se va derula în mediul rural din România și Republica Moldova cu sprijinul voluntarilor asociației, potrivit unui comunicat de presă.

Razvan Nicolescu (sursa: Facebook)

Răzvan Nicolescu, Președintele Asociației și fost ministru al Energiei: “Lansăm această campanie la începutul COP27 care va avea loc în Egipt și care ne temem că nu va fi altceva decât un alt exercițiu de imagine. Vom merge în localități din mediul rural din România și Republica Moldova și vom înlocui becurile vechi ale oamenilor cu unele noi, mult mai eficiente, produse în România. Putem fi mult mai eficienți și prietenoși cu Planeta fără a renunța la confort. Este bine și pentru facturi. De asemenea este nevoie să fim mai solidari ca oricând. Nu mai e timp de vorbe și povești. Fiecare dintre noi poate contribui la salvarea Planetei.

Campania va începe în județul Teleorman și, potrivit estimărilor, va dura cel puțin 12 luni până la atingerea obiectivului de 100.000 de becuri LED în peste 20.000 de gospodării din România și Republica Moldova. Costurile campaniei vor fi asigurate din fondurile Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, care a fost înființată în anul 2021 și își propune prevenirea deteriorării iremediabile a planetei.

CONTEXT: COP27, sub semnul crizei energetice

Între 6 și 18 noiembrie, șefi de stat, miniștri și negociatori, împreună cu activiști pentru schimbări climatice, primari, reprezentanți ai societății civile și directori generali se întâlnesc în orașul egiptean de coastă Sharm el-Sheikh pentru cea mai mare întâlnire anuală despre acțiunea climatică. Conferința ONU pentru schimbări climatice are loc într-un context în care lumea se confruntă cu crize multiple, inclusiv războiul din Ucraina, inflația ridicată, penuria de alimente și criza energetică. Citește mai mult: https://newsenergy.ro/cop27-in-egipt-a-inceput-conferinta-onu-privind-schimbarile-climatice-pe-fondul-unor-crize-mondiale-majore/

Fenomenul sărăciei energetice în România s-a acutizat în contextul pandemiei, după cum arată mai mulți indicatori utilizați pentru măsurarea acestui fenomen. Astfel, trei din zece gospodării (33,3%) au ajuns în sărăcie energetică după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, în 2020, conform celor mai recente date statistice oficiale disponibile, procent în creștere față de anul precedent (27,4%). Totodată, aproape două din zece gospodării (19%) suferă de ceea ce se numește „sărăcie energetică ascunsă”, reducându-și mult consumul din cauza veniturilor mici, față de 16% în anul anterior, conform unei analize a Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE). În contextul suprapunerii crizei energetice peste cea pandemică, este de așteptat ca aceste procente să crească, de aceea e nevoie de măsuri nu doar pentru atenuarea efectelor, prin ajutoare sociale, ci care să contribuie, pe termen mediu și lung, la tratarea cauzelor, atrag atenția experții ORSE.

Rădăcinile sărăciei energetice se află în principal în veniturile mici și eficiența energetică slabă a clădirilor, dar și în lipsa accesului diversificat la resurse accesibile (în special în mediul rural, puternic dependent de lemn). Așadar, îmbunătățirea eficienței energetice la nivelul gospodăriilor și utilizarea sporită a energiei regenerabile prin instrumente țintite sunt principalele măsuri care pot contribui, pe termen mediu și lung, la atenuarea sărăciei energetice în România, mai notează ORSE.

Detalii, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

ORSE: Sărăcia energetică ia amploare în România și e nevoie de măsuri care să trateze cauzele, nu doar efectele

Dezbatere ORSE: Sărăcia energetică și nevoile energetice minimale

Prețurile la energie: Comisia propune o intervenție de urgență pe piață pentru a reduce facturile pentru europeni

ENERGY TRENDS – Radu Dudău, coordonator România Eficientă: Fiecare kWh nerisipit este foarte important

ORSE: Situația reală a celor aflați în sărăcie energetică, o necunoscută pentru instituțiile statului