Contribuțiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol și gaze la bugetul consolidat al statului au fost de 21,5 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului, conform datelor unui studiu publicat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Studiul „Contribuţia industriei de petrol şi gaze la economia României” a fost realizat de Consilium Policy Advisors Group (CPAG), condus de Ec. Dr. Laurian Lungu. Comparativ, valoarea contribuțiilor plătite în tot anul 2021 a fost de 29,8 miliarde lei, însemnând 7,8% din veniturile totale ale statului.
Contribuția sectorului de petrol și gaze la creșterea PIB-ului României a crescut substanțial din 2020, când performanța sa a fost influențată negativ de cererea scăzută din timpul pandemiei. În prima jumătate a anului 2022, pe lângă creșterea provenită din volumele de producţie mai mari, o parte semnificativă a acestui câștig este atribuită creșterii prețurilor la petrol și gaze naturale, se menționează în raport.
Criza energetică recentă a arătat că rolul economic al sectorului petrolului și gazelor rămâne foarte important. Contribuțiile fiscale mai mari decât cele prognozate plătite de companiile de petrol și gaze au permis autorităților să redistribuie aceste venituri și să finanțeze măsuri de protecție împotriva prețurilor ridicate la energie.
În urma creșterii atât a cantităților, cât și a prețurilor, redevențele și taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol și gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Împreună, ele s-au ridicat la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale guvernului în prima jumătate a anului 2022.
„O parte din creșterea economică de 4,8% a PIB de anul trecut a venit din acest sector. Ponderea în PIB a sectorului de petrol și gaze a ajuns să fie cât contribuția sectorului de construcții, jumătate din contribuţia în PIB a sectorului de IT&C, a depășit sectorul bancar. Așadar, la ora actuală are o importanță masivă. Dar trebuie luată în calcul ciclicitatea pe care o are sectorul – contribuțiile la bugetul de stat variază în funcție de prețul petrolului și al gazelor. 2022 a fost un an special și probabilitatea să se repete este mică. În 2020, prețul petrolului a fost și de 20 de dolari, iar în SUA s-a dus în teritoriu negativ într-o zi, un fapt unic. Pe viitor, în fața scăderii prețurilor la gaze și petrol, aportul sectorului se va reduce în economie și practic va încetini creșterea economică”, a explicat, într-o întâlnire cu presa, Laurian Lungu.
Impactul pe piața forței muncii a sectorului de petrol și gaze
La sfârșitul lunii iunie 2022, numărul de locuri de muncă susținute direct de către sectorul de petrol și gaze era de aproape 61.000. Luând în considerare efectele indirecte și induse, acesta devine 145.000, reprezentând aproape 3% din totalul numărului de angajaţi din România în primul semestru din 2022.
Rata de dependență de importuri, calculată ca raport dintre importuri și consumul intern, a crescut de la 1,8% în 2015 la aproape 30% în 2021. Cu toate acestea, această situație este probabil să se schimbe în viitorul apropiat, deoarece producția de gaze offshore din Marea Neagră este de așteptat să crească în următorii ani. Adoptarea Legii offshore în mai 2022 a fost un pas important pentru demararea investițiilor.
Cătălin Niță, Director Executiv al FPPG, a reiterat importanța stabilității și predictibilității legislative pentru investitori: „Sunt foarte multe companii care stau în România din cauza incertitudinii și a lipsei de predictibilitate – dacă tot schimbi regulile jocului, echipele nu vor să joace. Dacă învățăm să facem lucrurile așa cum trebuie și ne ținem de ele, toată lumea va vrea să joace și avem oportunitatea să fim un teren foarte bun”.
Eșantionul chestionat pentru realizarea studiului este considerat a fi reprezentativ, deoarece cuprinde majoritatea activităților din upstream, midstream, downstream precum și ale contractorilor în sectorul petrolului și gazelor naturale. Impactul estimat subestimează însă impactul real pe care sectorul de petrol și gaze îl are asupra economiei românești, având în vedere că unele companii mari care activează în sector nu au făcut parte din sondaj. Companiile chestionate sunt cele prezentate în tabelul 1.1 de mai jos:
„Acest studiu reconfirmă faptul că industria gazelor naturale rămâne un sector strategic pentru România. Vă asigurăm că ne înțelegem bine rolul și rămânem conștienți de așteptările ce ne vizează, pe care vrem să le onorăm și în viitor, aparând interesele românilor, de astăzi și din viitor. Implicarea noastră nu se limitează la contribuția economică pe care o aducem an de an, ci dorim să fim în continuare un coechipier solid și real, un furnizor de securitate energetică și echilibru, atât în contextul turbulențelor geopolitice pe care le traversăm, cât și în contextul tranziției către decarbonare. De peste 150 de ani, fără încetare, rămânem un stâlp al stabilității și al parteneriatului în țara noastră”, transmite Consiliul Director al FPPG.
Studiul poate fi consultat AICI.