România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor, a declarat, marţi, Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de Pactul Ecologic european (Green Deal).
„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a afirmat Frans Timmermans, citat de Agerpres.
Dar există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, a continuat el: „Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”.
Totodată, el și-a exprimat speranța că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune, iar Comisia Europeană ne va sprijini în acest demers.
- Potrivit acestuia, în unele state membre, printre care şi România, să treci de la situaţia actuală, când cărbunele şi lemnul predomină ca resurse de producere a energiei, la o situaţie bazată pe surse regenerabile, este nevoie de gaze naturale ca resursă de tranziţie.
„Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România„, a arătat Timmermans, în cadrul ZF Power Summit.
El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.
ARTICOLE SIMILARE:
InfoClima: Justiția climatică – ce înseamnă, ce implică și de ce e relevantă pentru România?
Asociere Engie – Equinor pentru producția de hidrogen „albastru”, din gaze naturale
GALERIE FOTO // Protejează ceea ce iubești! 16 pași pentru a-ți reduce amprenta de carbon