Skip to main content

Cel mai important proiect românesc de investiții strategice în infrastructura de transport al gazelor naturale, gazoductul BRUA (faza 1) realizat de Transgaz, a fost inaugurat astăzi în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a premierului Ludovic Orban.

Cu o lungime de aproximativ 479 km, proiectul BRUA (faza 1) a constat în construirea unei conducte noi de transport al gazelor pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş. De asemenea, au fost necesare 3 stații de comprimare –  SCG Podișor, SCG Bibești, SCG Jupa – fiecare stație fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune, unul în rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale. În faza a 2-a a proiectului, va fi construită o conductă între Recaș și SMG Horia, în lungime de aproximativ 50 km, conform datelor Transgaz.

  • Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale pe interconectările cu Bulgaria (1,5 mld mc) şi Ungaria (1,75 mld mc, în etapa 1). În faza a 2-a a proiectului, capacitatea spre Ungaria va crește la 4,4 mld mc.

Faza I a proiectului BRUA a presupus inițial o investiţie totală de circa 479 milioane de euro, din care UE a acordat un grant în valoare de 179 de milioane de euro. Conducta face legătura între Bulgaria și Ungaria, fiind planificată să ajungă în Austria, de unde și denumirea acesteia.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,5% din acţiunile Transgaz, iar restul sunt tranzacţionate pe bursă.

UPDATE: Iohannis: România este un partener etalon pentru creșterea securității energetice în regiune

BRUA este o etapă esențială pentru securitatea energetică a României și în zona Mării Negre, dar și a Europei, prin conectarea acestei conducte la Coridorul Vertical, a declarat, la evenimentul de lansare, președintele Klaus Iohannis.

Prin conectarea acestei conducte la Coridorul Vertical, „prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sper să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat, la evenimentul de lansare, președintele Klaus Iohannis.

Felicit Transgaz pentru cel mai ambițios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA. Este o realizare deosebită, care marchează îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Fondurile investite în infrastructura de gaze naturale vor genera mai mult decât o poziționare competitivă a României pe piețele de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre ca partener etalon pentru creșterea securității energetice în întreaga regiune. Aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea pe piața internă și va conduce la un nivel sporit de predictibilitate și securitate în aprovizionare pentru consumatorii din România”, a adăugat președintele României.

Totodată, președintele a subliniat faptul că în România, deși suntem al 2-lea mare producător de gaze naturale din UE, jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc, utilizând echipamente vechi și neperformante.

  • În acest sens, „conectarea comunităților din România la rețeaua de distribuție a gazelor naturale în ritm accelerat reprezintă o prioritate asumată”. El a mai precizat și că, în contextul provocărilor aduse de Green Deal, trebuie să ne orientăm investițiile și în capacități de transport pentru combustibilul viitorului: hidrogenul.

Orban: Cheltuielile pentru gazoduct, reduse cu 11%

La rândul lui, premierul Ludovic Orban a declarat că BRUA este un proiect important nu doar pentru România, ci și pentru Europa. El a precizat că proiectul avut un management foarte bun al costurilor, fiindcă din bugetul de investiții de aproape 480 milioane euro prevăzut inițial, suma cheltuită a fost de 423 milioane euro – deci cu peste 11% mai puțin decât era prevăzut. Din acești bani, circa 40%, respectiv 180 milioane euro, au provenit din fonduri europene nerambursabile.

„Aceasta este prima fază a BRUA. Ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA, mai sunt necesare lucruri care depind de partenerii bulgari și unguri. Suntem încredințați că până la urmă o politică stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii noștri de la nivel european”, a subliniat premierul.

El a făcut aceste declarații în contextul în care Bulgaria nu a finalizat nici acum interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), un proiect de asemenea sprijinit cu fonduri europene și mult mai redus ca dimensiune decât partea românească a BRUA, cea mai complexă din tot proiectul gazoductului. De asemenea, Ungaria vrea să întrerupă traseul conductei spre Austria și să se folosească de interconexiuni cu alți vecini ai săi.

Premierul a mai declarat că următoarea investiție prioritară a Transgaz va fi realizarea conductei Tuzla – Podișor, care face legătură între zăcămintele din Marea Neagră și BRUA.

De asemenea, din fondurile europene pe care România le are la dispoziție, vor fi susținute proiecte de producere a energiei în centrale în cogenerare (pentru energie electrică și termică) cu randamente de peste 90%, fiindcă sistemele de încălzire au nevoie de investiții masive în randamente foarte mari și în reducerea pierderilor, atât din rețele, cât și din clădiri.

Sterian: Peste 22.500 de proprietari de terenuri pe traseul conductei

„E o mare realizare a specialiștilor Transgaz, o mare realizare a României că și-a îndeplinit obligațiile față de Comisia Europeană. E un proiect strategic care va duce ca România să nu mai fie ocolită de tranzitul gazelor pe teritoriul ei”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

El a adăugat că tot project managementul a fost asigurat de către specialiștii Transgaz, pe care i-a felicitat. Peste 500-600 de specialiști ai companiei au fost implicați în acest proiect uriaș, care a presupus traversarea a 11 județe și identificarea a 22.500 de proprietari de terenuri de pe traseul conductei, a mai punctat șeful Transgaz. Potrivit acestuia, astăzi la ora 7.00 au fost făcute deja primele exporturi spre Ungaria.

La eveniment au mai fost prezenți Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

  • Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a afirmat în urmă cu câteva zile că Bulgaria nu reușește de zece ani să termine interconectorul cu Grecia (IGB), care ar permite ca în rețeaua românească și, apoi, în cea din Ungaria – prin BRUA să intre și gazul caspic.

„IGB, un gazoduct de 182 km cu o valoare de circa 220 de milioane de euro, prins în programul de Proiecte de Interes Comun al Comisiei Europene și finanțat, nu a fost finalizat nici până acum, de 10-12 ani”, a spus Sterian.

Declarația a fost făcută la Romanian International Gas Conference (RIGC) 2020, eveniment online organizat de Energy Policy Group între 23 și 26 noiembrie.

ARTICOLE SIMILARE:

Distrigaz Sud Rețele: În ultimii 15 ani, am extins rețeaua cu circa 7.000 km, aproape cât distanța aeriană de la București la New York

Virgil Popescu, la EM360: Polonezii s-au retras din consorțiul pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

FPPG: Gazoductul BRUA, necesar pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu gaze naturale