Skip to main content

Comisia Europeană a lansat astăzi, 6 februarie, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunitățile de finanțare disponibile la nivelul UE pentru zonele rurale. În doar câteva clicuri, antreprenorii din mediul rural și autoritățile locale pot găsi cele mai bune fonduri disponibile pentru a-i ajuta să își dezvolte proiectul, a transmis Executivul european într-un comunicat de presă.

Există fonduri și programe ale UE care pot promova creșterea durabilă și bunăstarea în zonele rurale. Cu toate acestea, identificarea celei mai adecvate opțiuni nu este întotdeauna simplă pentru potențialii beneficiari. Setul de instrumente pentru mediul rural reunește oportunități de finanțare din 26 fonduri diferite ale UE, de la politica agricolă comună la fondurile de coeziune, Orizont Europa și Mecanismul de redresare și reziliență.

Acest portal cuprinzător lansat recent către inițiativele de finanțare și de sprijin ale UE disponibile pentru zonele rurale din UE urmărește să le ofere solicitanților cunoștințele și instrumentele necesare pentru a răspunde nevoilor locale. Beneficiarii pot fi autorități locale, instituții, întreprinderi, asociații și persoane fizice.

FINANȚARE ȘI SPRIJIN PENTRU ZONELE RURALE ÎN TOATE LIMBILE UE

Noul instrument oferă traduceri automate în toate limbile UE. Un dispozitiv interactiv de identificare a finanțării le permite utilizatorilor să filtreze schemele existente pe baza mai multor criterii:

  • rolul sau organizarea acestora;
  • activitatea pe care doresc să o pună în aplicare (de exemplu, îmbunătățirea infrastructurii, abordarea provocărilor societale, consolidarea economiei locale, sporirea rezilienței la schimbările climatice și a durabilității);
  • tipul de sprijin pe care îl caută: granturi, instrumente financiare (cum ar fi împrumuturi și garanții) sau asistență tehnică servicii de consiliere similare, formare, programe de mentorat, rețele de sprijin etc.

După restrângerea alegerii la opțiunile cele mai relevante, informațiile-cheie privind programele și inițiativele actuale sunt disponibile imediat în fișele informative care pot fi tipărite. Acestea explică modul în care fiecare opțiune este relevantă pentru zonele rurale și includ detalii practice, linkuri către cereri de propuneri și puncte de contact relevante.

SFATURI, ORIENTĂRI ȘI POVEȘTI CARE INSPIRĂ

Setul de instrumente pentru mediul rural oferă, de asemenea, orientări ample cu privire la modul în care pot fi valorificate la maximum oportunitățile disponibile. Utilizatorii pot fi inspirați și pot explora o gamă largă de exemple și studii de caz, descoperind modul în care fondurile și mecanismele de sprijin ale UE au fost deja puse în aplicare cu succes în zonele rurale din întreaga UE. Multe povești inspiratoare sunt afișate pe o hartă care poate fi accesată – de exemplu, cooperativa Biovilla din Portugalia a devenit un actor principal în ceea ce privește durabilitatea și protecția mediului, prin promovarea turismului natural, a programelor educaționale și a activităților de restaurare a peisajului datorită unei combinații de fonduri private și ale UE. Urmând o abordare similară, organizația Meridaunia din Italia a promovat experiențele turistice rurale, ecologice și culturale, alături de produsele agricole locale, sporind astfel competitivitatea și reputația zonei Monti Dauni. În România, fondurile UE au cofinanțat înființarea unei fabrici de jucării din lemn care exportă acum în întreaga lume și a creat mai multe locuri de muncă.

Secțiunea Resurse oferă documente de orientare, rapoarte și manuale privind oportunitățile de finanțare din partea UE pentru sectoare specifice, inclusiv banda largă, cultura, educația, energia, mediul și turismul. Alte materiale generale pot fi consultate pe paginile „Întrebări frecvente” și „ About”.

Istoricul dosarului

Setul de instrumente pentru mediul rural face parte din viziunea pe termen lung a Comisiei pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere în UE.

Zonele rurale ale UE acoperă 83 % din teritoriul UE și găzduiesc 30 % din populația UE. În 2021, Comisia Europeană și-a prezentat viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând provocările și preocupările cu care se confruntă acestea, precum și numeroasele oportunități de care dispun. Pe lângă toate fondurile UE care contribuie la sprijinirea zonelor rurale prospere, viziunea se bazează, pentru punerea sa în aplicare, pe doi piloni care se completează reciproc: planul de acțiune rurală și Pactul rural. Planul de acțiune propune patru domenii de acțiune pentru ca Comisia Europeană să stimuleze zone rurale ale UE mai puternice, conectate, reziliente și prosperePactul rural este un cadru de cooperare între autoritățile și părțile interesate care doresc să acționeze pentru dezvoltarea rurală la nivel european, național, regional și local.

  • Statistici și analize detaliate privind zonele rurale ale UE, care acoperă aspecte economice, sociale și de mediu, sunt disponibile în Observatorul rural. Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă al Comisiei, AICI.

PROIECT EDITORIAL NEWSENERGY.RO PRIVIND TRANZIȚIA RURALĂ

NewsEnergy.ro a demarat recent un proiect editorial dedicat tranziției verzi în mediul rural. Ne-am propus să identificăm, alături de experți în domeniu, câteva direcții necesare ca, în procesul de transformare a economiei pentru atingerea obiectivului net-zero, jumătatea rurală a României să nu fie lăsată în urmă.

  • Prin acest proiect, vom arunca o privire detaliată peste provocările și oportunitățile tranziției pentru satele din România, printr-o serie de interviuri, analize și reportaje. 
  • Vom documenta câteva exemple de succes realizate în comunități din mediul rural cu ajutorul fondurilor europene, modele ce ar putea fi replicate cu succes la nivel național. De asemenea, ne vom uita și la modele europene.

Toate materialele legate de această temă se vor regăsi în secțiunea dedicată: TRANZIȚIA RURALĂ.

Tranziția rurală. Cum unim cele două Românii, cea urbană și cea de la sate, pe drumul spre net-zero?

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU // Daniel Buda, europarlamentar: Ce oportunități aduce tranziția verde pentru mediul rural