Skip to main content

Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor. Fiecare dintre noi poate fi parte din soluție, prin stilul de viață pe care îl adoptă. Cea mai mare provocare este schimbarea comportamentelor, iar pentru aceasta e nevoie inclusiv de exemple de succes și povești care să inspire. Un astfel de exemplu este proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, derulat de Asociația Energia Inteligentă și susținut de OMV Petrom și Villa Vinea.

În prima zi de toamnă a acestui an, am participat la un experiment culinar, prin care am demonstrat cum razele soarelui pot ajuta nu doar la producerea de căldură și electricitate, ci pot fi și o sursă directă de energie pentru prepararea hranei. Așadar, iată cum natura ne oferă suficiente resurse pentru a găti în mod sustenabil, cu ajutorul unor tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător. De alfel, proiectul Asociației Energia Inteligentă și-a propus ca, într-o manieră originală, să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat al resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie

Cinci echipe s-au întrecut în realizarea unor preparate din pește și pui, gătite la cuptoare solare – care folosesc principiul de a capta energia solară prin intermediul unui tub termic, ce transferă această căldură, amplificând-o foarte mult. În interiorul cuptorului se ajunge la temperaturi de 120 – 150 de grade Celsius, astfel încât orice tip de mâncare se poate realiza. Este nevoie doar de soare și de timp suficient pentru a aștepta să se realizeze mâncarea.

Lup de mare în pergament cu legume și bacon, ca la Eforie, de se-nvârte după soare” și Souvlaki ca la Dobrogea, de gătit în miezul zilei, nu la eclipsă au fost rețetele puse la dispoziția concurenților de către Chef Cezar Munteanu special pentru acest eveniment. Cele cinci echipe s-au întrecut în realizarea celui mai apetisant și aspectuos preparat, iar buna dispoziție a fost ingredientul de bază al concursului. EM360 a fost echipa câștigătoare a concursului „Gătit în cuptorul solar”.

Iată filmul evenimentului:

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă: „Ne dorim sa scoatem în evidență faptul ca ne aflăm în momentul în care trebuie sa accesăm tehnologii noi, să ne pregătim pentru schimbare și să realizăm că mediul înconjurător ne oferă suficient de multe resurse, pe care noi trebuie doar să le folosim.”

Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerii, OMV Petrom: „Nu putem sa schimbăm comportamente fără a încerca să creăm exemple și fără a crea cazuri de succes. Este ceea ce am încercat să facem astăzi – sa adunăm cât mai mulți oameni, care la rândul lor să plece să disemineze informația și să promoveze capacitatea energiei solare de a asigura o tranziție energetică de succes pentru a ne atinge țelurile în ceea ce privește sustenabilitatea. (…) Trebuie să ne asigurăm ca întreaga societate contribuie la acest fapt și prin astfel de evenimente încercăm să atragem societatea, să dezvoltăm spiritul civic al oamenilor din jurul nostru și să mergem împreună spre a ne atinge țintele de țară și chiar pe cele globale.”

Adrian Măniuțiu, Managing Partner, EM360 Group: „Astăzi am gătit doar folosind energie solară, fără baterii fotovoltaice, strict captând energia soarelui. Am pregătit doua feluri de mâncare absolut extraordinare, am fost cinci echipe care ne-am distrat, dar am și folosit o tehnologie extrem de serioasă, care și-a dovedit fiabilitatea. Mă bucur mult că am putut să fiu aici la această primă ediție, împreuna cu ceilalți colegi și așteptăm și următoarele ediții. Iată cât de important este să discutăm despre tranziția energetică, despre un viitor bazat pe energie verde, dar totodată și despre mixul energetic fără de care nu putem avea un echilibru așa cum ni-l dorim și un viitor cu adevărat sustenabil.”

Chef Cezar Munteanu, Chef Atelier„Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere al energiei, energia solară este cea care te încarcă. Până la urmă, ceea ce au făcut concurenții astăzi a fost să gătească pe bune, cu energie solară, gândindu-se la ce va fi mâine.”

El a atras atenția și asupra risipei alimentare, o problemă uriașă pe care încă nu o conștientizăm: dacă înainte de pandemie în România se aruncau circa 4 milioane de tone de alimente pe an, acum cifra se îndreaptă spre 5 milioane de tone. „De aceea trebuie făcute campanii de conștientizare la nivel național”, a subliniat Chef Cezar Munteanu.

El ne sfătuiește să mergem la piață de două ori pe săptămână, nu o dată, și să cumpărăm produse mai puține, pe care să le consumăm proaspete.

ARTICOLE SIMILARE:

EM360 TALK: Cum putem păstra tradițiile cu ajutorul energiei curate

Analiză InfoClima // Energia de pe acoperișul casei: cât putem economisi prin panouri fotovoltaice

Energie curată la stânele din Munții Căpățânii // REPORTAJ

Cel mai mare exercițiu de foresight despre viitorul României: Scenarii Climatice pentru România 2030