Skip to main content

Noi, românii, renunțăm ușor la tradiții, iar pe de altă parte suntem foarte reticenți față de noua tehnologie, cum este inclusiv cea energetică. Sunt două extreme deloc benefice pentru evoluția noastră ca națiune, care ne pot face să ratăm momente importante pentru noi ca țară, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI). Așadar, iată un argument solid pentru care este nevoie de un nou proiect național: „România tradițională cu energie curată”. Ce își propune asociația prin acest proiect și care este motivația din spatele lui, a explicat Dumitru Chisăliță, într-o emisiune EM360 Talk.

Este foarte important ca orice națiune să își păstreze tradițiile, să le perpetueze, dar în același timp să le pună în acord cu modul în care se mișcă lumea”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Din estimările sale, aproximativ 60% din vechile stâne alpine ale României au fost abandonate. „În ritmul acesta, practic va dispărea această tradiție pe care România a avut-o, dar va dispărea nu doar tradiția. Va dispărea și un întreg ecosistem în zona montană, al pășunilor alpine, care s-a creat în timp datorită animalelor care pășteau în zonă. Posibilitatea ca aceste pășuni alpine să dispară este foarte ridicată”, atrage atenția președintele AEI.

Așadar, într-un prim proiect-pilot, AEI va reface drumurile de acces către câteva stâne din Munții Căpățânii (jud. Vâlcea), pentru ca oamenii să ajungă ușor la ele și, astfel, să fie repuse în circuit. De asemenea, va dota stânele cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, pentru a ușura munca oamenilor de acolo și a crește productivitatea. În acest fel, se va demonstra cât de mare este contribuția noilor tehnologii care fac România mai curată, mai durabilă, aducând totodată beneficii pentru oamenii de rând.

Aceste investiții pot să readucă oamenii în această zonă, să dezvolte noi valențe ale tradiției păstoritului, inclusiv de natură turistică și culinară.

„Și în același timp cred că putem să dăm un mesaj foarte important: România poate și trebuie să meargă mai departe păstrându-și tradițiile, dar în același timp înțelegând că vine un moment în care trebuie să anticipăm că trebuie să ne schimbăm. Pentru că dacă nu facem acest lucru, ajungem într-o fundătură și de multe ori este mult prea târziu să ne mai redresăm”, a explicat Dumitru Chisăliță, la EM360 Talk.

Acest proiect-pilot ar trebui să se transforme un proiect de țară care ar trebui să se numească „România tradițională cu energie curată”, a adăugat acesta. De aceea, e nevoie de implicarea a cât mai multor companii care să susțină acest demers.

Totodată, el a explicat cât de importantă este puterea exemplului, apoi dezvoltarea canalelor de comunicare cu oamenii de rând, care sunt esențiali în acest proces de transformare spre un nou model energetic.

Acum 110 ani și gazul natural era la fel de provocator cum sunt azi formele de energie ca hidrogenul sau energia nucleară. Și atunci exista o teamă, dar ți-e teamă de ceea ce nu cunoști. În momentul în care cunoști anumite lucruri, atât părțile bune, cât și cele rele, deja mergi pe un alt drum”, a mai spus președintele AEI.

Cetățenii trebuie să înțeleagă beneficiile schimbării, precum și costurile asociate, dar și faptul că există momente în istoria țării pe care nu avem voie să le ratăm pentru a ne dezvolta la nivel de societate.

Urmăriți mai jos discuția cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, și aflați mai multe detalii despre riscul pierderii unor tradiții care ne definesc, precum și modelul energetic spre care ne îndreptăm în orizontul anului 2050. O discuție provocatoare, care ar trebui să ne pună pe gânduri și, mai ales, să ne facă să găsim soluții.

Susținerea tehnologiilor moderne de producere a energiei

România s-a înscris pe un drum al înlocuirii combustibililor clasici (lemn, benzină, etc.) cu energie curată. Cea mai viabilă soluție energetică pentru viitorul României este reducerea consumului actual de energie și inițierea dezvoltării unor tehnologii capabile să genereze suficientă energie care să acopere cererea din viitor – energie regenerabilă, hidrogen, energie nucleară (inclusiv SMR), energia deșeurilor – pentru ca rezervele de petrol și gaz să reziste suficient de mult timp încât să asigure trecerea naturală către o nouă formă energetică.

Schimbarea pe care o dorim pentru România se face cu oameni și prin oameni, cu puternice programe de informare asupra importanței acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată si la fel de sigură ca cea cu care ei s-au obișnuit. Astfel vor putea fi înțelese și acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetică a României și în același timp contribuie la protejarea climatică.

ARTICOLE SIMILARE:

Taxonomie: Vot crucial în Parlamentul European privind gazele și energia nucleară

România și economia hidrogenului, în 2040. Cei 9 pași de urmat pentru a transforma un tablou imaginar în realitate

INTERVIU // Teodor Chirica, Nuclearelectrica: Nu cred ca printr-o abordare ideologica se pot atinge tintele asumate de reducere a emisiilor. Rolul tehnologiei NuScale

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații