Skip to main content

Peste 200 electricieni şi ingineri din domeniul exploatării staţiilor de transformare a energiei, angajați ai Delgaz Grid, îşi vor îmbunătăţi performanţele profesionale cu ajutorul unui sistem de pregătire în realitate virtuală, transmite compania într-un comunicat. Sistemul de învăţare în realitate virtuală, pus la dispoziţia Centrului de Educaţie Profesională în domeniul Electricitate de la Suceava al companiei, simulează un spaţiu tridimensional ce reproduce fidel o staţie electrică de transformare, oferind un mediu de interacţiune cu echipamentele specifice acestui tip de instalaţii energetice.

Investiţia pentru achiziţionarea acestui echipament este de 100.000 de euro.

Cursanţii exersează, în mediul virtual, o serie de manevre pe care ulterior le vor executa în activitatea curentă, în mediul real, din staţiile electrice de transformare. Astfel, personalul tehnic are posibilitatea de a executa, fără riscuri, manevre în cadrul unei staţii de transformare virtuale, ceea ce îl va ajuta să obţină deprinderile şi cunoştinţele necesare operării/manevrării echipamentelor în condiţii de siguranţă.

  • În cadrul acestui sistem performant de învăţare sunt descrise cinci scenarii de lucru, electricienii fiind solicitaţi să realizeze operaţii diverse: alegerea echipamentelor de protecţie specifice, utilizarea sistemului SCADA (achiziţie de date şi control de la distanţă), manevre cu întreruptoare de medie tensiune, înlocuirea unor siguranţe, trecerea consumului de energie electrică de pe un transformator pe altul etc.

Fiecare scenariu are paşi bine definiţi, conform unor situaţii reale întâlnite în practică, electricianului nefiindu-i permise abateri care l-ar afecta în mod direct sau care ar duce la avarii în sistemul energetic. În cazul în care un electrician face o manevră periculoasă, simularea este oprită automat, instructorii explică cursantului eroarea făcută, scenariul fiind repetat până la însuşirea deplină a succesiunii manevrelor.

Delgaz Grid, companie din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord a României, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km în şase judeţe din Moldova.