Skip to main content

Vârfurile de consum în ceea ce priveşte energia electrică vor fi în jur de 9.000 de megawaţi în perioada de iarnă, mai mici faţă de anii anteriori, a declarat, vineri, directorul Dispecerului Energetic Național în cadrul Transelectrica, Virgiliu Ivan, la conferinţa cu tema „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.  El a subliniat că este foarte încrezător că nu vor fi probleme majore în perioada de iarnă în ceea ce priveşte pregătirea şi menţinerea în funcţiune a sectorului energetic. 

Directorul Transelectrica, Virgiliu Ivan a adăugat că, în acest an, „încep să se vadă roadele” instalaţiilor noi – instalaţiile producătorilor, ale investitorilor care se racordează la sistem.

„Dacă anul trecut am înregistrat 70 de megawaţi noi instalaţi în sistem, anul acesta ne aşteptăm la aproximativ 800 de megawaţi. Avem 400 – 500 de megawaţi conectaţi la sistem până în acest moment. Anul viitor vor fi 1.000 – 1.500 de megawaţi conectaţi la reţelele operatorilor de distribuţie şi de transport„, a punctat Virgiliu Ivan, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, consumul de energie electrică este ceva mai scăzut faţă de anii anteriori, o cauză fiind preţurile crescute în perioada anilor 2021 – 2022.

Este evident că sunt consumatori industriali care şi-au restrâns activitatea, chiar şi consumatori casnici. În acelaşi timp, la nivelul consumatorilor casnici avem o deformare a consumului înregistrat pe măsură ce s-au racordat la reţea panouri fotovoltaice aparţinând prosumatorilor. În ceea ce priveşte datele pe care le deţinem noi, Transelectrica, consumul de energie electrică şi cel pe care îl afişăm pe site-ul Transelectrica nu este cel real. Este un consum care este afectat de producţia la nivelul prosumatorilor„, a precizat reprezentantul Transelectrica.

El a menţionat că, din datele oficiale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârşitul lunii august, capacitatea instalată a prosumatorilor a atins 1.156 de megawaţi, „o valoare semnificativă”. Estimările arată că, la sfârşitul acestui an, vom ajunge la 1.500 de megawaţi instalaţi în panouri fotovoltaice la prosumatori, potrivit șefului Transelectrica, citat de Agerpres.

Capacitatea de transport, în creștere 

El a mai declarat că Transelectrica este pregătită pentru această iarnă din perspectiva infrastructurii de transport.

„Capacitatea de transport, pentru că este un element foarte important în funcţionare a sistemului – pentru această iarnă va fi undeva la 3.000-3.500 de megawaţi. În fiecare an aceasta a crescut. Ţinta noastră este să atingem 3.500 MW pentru acest iarnă, astfel încât atunci când avem energie să o putem exporta şi invers, când avem nevoie să avem pe unde importa energie electrică”, a menţionat Virgiliu Ivan.

El a subliniat că Transelectrica are foarte multe şantiere în care se lucrează pentru obiective energetice noi.

„Avem foarte multe şantiere în care se lucrează pentru obiective energetice noi – şi nu mă refer doar la staţii electrice pe care le retehnologizăm, dar ne referim şi la linii electrice noi, care să dea un plus siguranţei în funcţionare şi bineînţeles racordări de noi instalaţii la sistem. Din perspectiva infrastructurii de transport pe care o deţinem, suntem pregătiţi”, a punctat Virgiliu Ivan, conform Agerpres.

(Sursa foto: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

Ministrul Energiei: Dacă iarna va fi moderată, România nu va avea nevoie de importuri

Statul ar putea limita creșterea capacității instalate de prosumatori

Prosumatorii ar putea deconta lunar surplusul de electricitate verde