Skip to main content

România va trece peste lunile următoare fără probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie şi fără a apela la importuri, în cazul unei ierni moderate, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţa „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic.

Sebastian Burduja - sursa foto Ministerul Energiei Facebook

Sebastian Burduja – sursa foto: Ministerul Energiei (Facebook)

Într-o iarnă moderată, aşa cum se specifică şi în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri. Cu atât mai puţin în zona de gaze, unde, din producţia internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranţă consumul intern şi putem chiar să răspundem şi la eventuale solicitări din partea fraţilor noştri de peste Prut. La fel şi pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce„, a explicat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că stocurile de gaze naturale se ridică la 3,24 miliarde mc, gradul de umplere fiind de 101,99%. De asemenea, gradul de umplere al lacurilor este de 75,41%. Pe partea de cărbune, stocurile sunt de 925.000 de tone, iar în centralele de la Complexul Energetic Oltenia – de 415.000 tone, conform Agerpres.

„La fel şi pentru energie electrică, din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce”, a dat asigurări ministrul.

Burduja a mai precizat că în cazul unei ierni foarte grele, România are posibilitatea de a importa gaze din Azerbaidjan, având acea opţiune de până la un miliard normal metri cubi disponibilă, inclusiv iarna aceasta, până în primăvara anului viitor.

„Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan chiar şi pentru iarna următoare o eventuală prelungire. Nu mai vorbesc de gazul lichefiat de la Alexandropolis pe care l-am putea aduce. Deci, sunt mai multe rute, mai multe opţiuni şi de fapt asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai o diversificare a surselor şi România este pe deplin pregătită şi din acest punct de vedere pentru iarna aceasta”, a punctat Burduja.

Romgaz: Avem o plasă de siguranță

Romgaz este pregătită pentru iarna care urmează, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, şi îşi va onora toate obligaţiile fără sincope, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Răzvan Popescu.

Dacă discutăm despre depozite, acestea sunt la un nivel extrem de ridicat. Avem peste 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi şi cu siguranţă suntem pregătiţi pentru iarna care urmează. Din punct de vedere al unei plase de siguranţă, în continuare Romgaz are un contract de achiziţie de gaze naturale încheiat cu Socar şi, în cazul în care vom avea, să spunem, dar nu anticipăm evident, un necesar de gaze, ele pot fi accesate. (…) Nu vedem nicio sincopă în aprovizionare şi cu siguranţă vom oferi securitatea energetică necesară României„, a spus Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, prezent și el la conferinţa organizată de Focus Energetic, conform Agerpres.

Directorul Romgaz a adăugat că 56% din producţia totală a companiei este asigurată din zăcăminte comerciale aflate în reabilitare, iar aceste operaţiuni de mentenanţă, care în final conduc atât la creşterea factorului de recuperare a rezervelor, cât şi la menţinerea declinului anual al producţiei în limite estimate, sunt desfăşurate în mai multe perimetre.

Știrea completă a Agerpres poate fi citită AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

FPPG: Indexarea cu inflația a redevențelor petroliere va descuraja investițiile

1 din 10 lei încasați de stat din taxe în 2022 a provenit din sectorul de petrol și gaze

ACUE solicită Guvernului să își respecte obligațiile asumate față de consumatorii de energie