Skip to main content

Pollutec 2023, cel mai important târg mondial de soluții de mediu pentru industrie, orașe și regiuni, și-a sărbătorit cea de-a 45-a aniversare la Eurexpo Lyon, între 10 și 13 octombrie. Cu peste 51.000 de participanți profesioniști, 2.000 de expozanți, inclusiv 200 de start-up-uri și 17 pavilioane regionale și naționale, precum și cu 120 de inovații prezentate în exclusivitate, salonul a reunit întregul sector al mediului și al climei pentru a dezvolta soluțiile necesare pentru a face față provocărilor generate de urgența schimbărilor climatice, au transmis organizatorii acestui eveniment, la care NewsEnergy.ro a fost partener media. Următoarea ediție a Pollutec va avea loc pe 26-27 noiembrie 2024 la Paris, Porte de Versailles. 

Cifre cheie pentru 2023

  • 51.000 de participanți profesioniști, +11% față de 2021
  • 2.000 de expozanți, inclusiv 200 de start-up-uri și 17 pavilioane regionale și naționale
  • 420 de conferințe
  • 120 de inovații prezentate în avanpremieră

O ediție plasată sub semnul decompartimentării

Pe fondul schimbărilor climatice urgente, care determină accelerarea strategiilor de tranziție la toate nivelurile, Pollutec 2023 a reunit întreaga industrie de mediu pentru a încuraja schimbul de bune practici și apariția unor pârghii de acțiune, bazate pe inteligența colectivă. Ediția din acest an a Pollutec 2023 a fost marcată de o creștere a numărului de vizitatori și de o abundență de soluții (120 de inovații au fost prezentate în exclusivitate în cadrul salonului) și a prezentat o succesiune de momente importante:

  • Cele 30 de conferințe de pe scena plenară a Tribunei, unde personalități angajate, experte și inspirate și-au împărtășit viziunile privind lupta împotriva schimbărilor climatice;
  • Cele 400 de conferințe din cadrul celor 11 forumuri tematice, printre care se numără și Forumul „Agricultură și climă”, care va aborda probleme precum conflictul dintre utilizările resurselor de apă și mult așteptata economie circulară, stimulată de legea AGEC.
  • Problema gestionării resurselor de apă potabilă, prin construirea Water Hub, o reproducere a unei rețele de apă potabilă pentru a sensibiliza publicul cu privire la gestionarea resurselor de apă și pentru a prezenta inovațiile din sectorul apei;
  • Green Days, întâlniri de afaceri între participanții internaționali și clusterele europene.

Anul acesta, în special, sectorul mediului în ansamblul său s-a mobilizat puternic pentru a propune soluții reale, concrete și inovatoare la provocările presante pe care le ridică urgența climatică. Forța colectivului creează un efect de antrenare care alimentează apariția unor soluții și construcția împreună a unor strategii de acțiune globală, în afara silozurilor”, spune Anne Manuèle Hébert, directorul Pollutec. „Acesta este, de asemenea, rolul pe care îl vedem pentru Pollutec, ca un catalizator al tranziției ecologice: să permită tuturor sectoarelor implicate în transformarea mediului să lucreze împreună”.

Pollutec, eveniment internațional dedicat tranziției ecologice, se impune din nou ca o pârghie de acțiune pentru actorii publici și producătorii care doresc să reconcilieze beneficiile de mediu, inovarea și locurile de muncă.

Premiile pentru inovare Pollutec 2023

Încă de la crearea sa, Pollutec s-a angajat să sprijine și să încurajeze inovarea în serviciul mediului, în special prin intermediul concursului Pollutec Innovation Awards. Ediția 2023 a prezentat 12 finaliști și a recompensat 3 câștigători: Grims Énergie (stocare termică), MTB (reciclarea bateriilor li-ion) și Purenat (textile capabile să distrugă poluanții atmosferici organici).

Pollutec 2023 - sursa foto: organizatori

Pollutec 2023 – sursa foto: organizatori

Evenimente viitoare: Pollutec Paris 2024 și Pollutec 2025

Pollutec Paris va avea loc la Paris Expo Porte de Versailles, Sala 1, marți 26 și miercuri 27 noiembrie 2024, într-un format bienal mai flexibil, care completează ediția de la Lyon. Pe fondul accelerării cadrului de reglementare și, ca urmare, a creșterii cererii de soluții practice din partea industriei și a sectorului public, Pollutec Paris s-a impus ca un al doilea loc de întâlnire pentru abordarea problemelor legate de reglementare, finanțare și inovare. Formatul Pollutec Paris va fi, de asemenea, mai apropiat de regiunile din Europa de Nord și va reuni toate cele 11 sectoare majore prezente la Lyon pentru a oferi aceeași abordare sistemică și decompartimentată a problemelor de mediu.

Pollutec 2025 va avea loc la Eurexpo Lyon între 7 și 10 octombrie 2025, au mai transmis organizatorii.

Despre Pollutec

Pollutec este cel mai important târg de soluții de mediu pentru industrie, orașe și regiuni. Timp de patru zile, acesta reunește profesioniști din toate sectoarele pentru a-și prezenta soluțiile inovatoare pentru industrie, autorități locale și alți actori economici, în vederea soluționării marilor provocări globale reprezentate de eroziunea biodiversității, poluare și schimbări climatice.

Pentru programul complet și toate noutățile de la salon, vizitați site-ul Pollutec: https://www.pollutec.com/fr-fr.html și @pollutec.                                                                                                                                         

ARTICOLE SIMILARE:

UPDATE INTERVIU EXCLUSIV // Vojtech Vosecky, speaker la CCS 2023: Nu există viitor fără economie circulară

Papa Francisc, despre schimbările climatice: „Lumea în care trăim se prăbuşeşte”