Skip to main content

Reacţiile la încălzirea globală sunt „insuficiente în timp ce lumea în care trăim (…) se prăbuşeşte”, a deplâns papa Francisc într-un text publicat miercuri, la câteva săptămâni înainte de COP28, negocierile privind schimbările climatice care se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai. Papa a făcut apel la marile puteri să se pronunţe în favoarea unei tranziţii energetice „obligatorii” şi „controlabile” şi a avertizat asupra „opiniilor dispreţuitoare şi nerezonabile” ale climatoscepticilor, potrivit Agerpres.

„În ultimii ani, mulţi oameni au încercat să îşi bată joc” de această stare de fapt, a deplâns el pe fundalul proliferării informaţiilor ce relativizează încălzirea globală, sau să îi „ridiculeze” pe cei care vorbesc despre asta, arată papa Francisc, într-un îndemn apostolic de 12 pagini, intitulat „Laudate Deum”.

Oricât de mult am încerca să le negăm, să le ascundem, să le disimulăm sau să le relativizăm, semnele schimbărilor climatice sunt acolo, din ce în ce mai evidente„, a insistat papa, în vârstă de 86 de ani.

„Nimeni nu poate ignora faptul că în ultimii ani am asistat la fenomene meteorologice extreme, perioade frecvente de căldură neobişnuită, secetă şi alte strigăte de protest din partea Pământului, care sunt doar câteva forme palpabile ale unei boli tăcute ce afectează pe toată lumea„, a scris el.

Papa a menţionat, de asemenea, „probabila” explozie a numărului de migranţi climatici „în câţiva ani”. „Creşterea nivelului mărilor şi topirea gheţarilor pot fi cu uşurinţă percepute de o persoană în timpul vieţii sale şi, probabil, în câţiva ani, multe populaţii vor trebui să îşi mute locuinţele din cauza acestor lucruri”, a precizat el.

În ceea ce privește daunele și riscurile asociate schimbărilor climatice, papa subliniază, în documentul menționat, consultat de NewsEnergy, că:

Unele efecte ale crizei climatice sunt deja ireversibile, cel puțin de câteva sute de ani, precum creșterea temperaturii globale a oceanelor, acidifierea acestora și scăderea oxigenului. Apele oceanice au o inerție termică și sunt necesare secole pentru a le normaliza temperatura și salinitatea, ceea ce afectează supraviețuirea multor specii. Acesta este unul dintre multele semne că celelalte creaturi ale acestei lumi au încetat să ne mai fie însoțitoare pe drum și au devenit în schimb victimele noastre.

Același lucru se poate spune despre scăderea calotelor de gheață continentale. Topirea polilor nu va putea fi inversată timp de sute de ani. În ceea ce privește clima, există factori care au persistat perioade lungi de timp, independent de evenimentele care i-ar fi putut declanșa. Din acest motiv, acum nu putem opri pagubele enorme pe care le-am provocat. Abia avem timp să prevenim pagube și mai tragice”.

Un eşec la Dubai, a atras atenţia papa, „va fi o mare dezamăgire şi va pune în pericol orice bine realizat până acum”.

În acest text de 73 de paragrafe cu ton didactic, papa a insistat încă o dată asupra daunelor provocate de „intervenţia nestăpânită a omului asupra naturii” şi a reproşat „stilul de viaţă iresponsabil al modelului occidental”, arătând cu degetul în special către Statele Unite şi China pentru emisiile lor de gaze cu efect de seră.

Papa Francisc şi-a exprimat regretul că această „criză climatică (nu este) cu adevărat un subiect de interes pentru marile puteri economice, preocupate de cel mai mare profit la cel mai mic cost şi în cel mai scurt timp posibil”.

Remarcând o „criză a vechii diplomaţii”, liderul Bisericii Catolice a făcut apel la „reconfigurarea multilateralismului”, în timp ce obiectivele de reducere a emisiilor de carbon par din ce în ce mai greu de atins, notează Agerpres.

Textul integral poate fi consultat AICI.

(sursa foto: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

BETD23: De trei de ori mai multe persoane sunt strămutate de criza climatică decât de războaie

BETD23: Acțiunea climatică va naște dezbateri dure, dar necesare // Corespondență de la Berlin

InfoClima // Cum ne pun în pericol sănătatea valurile de căldură și ce ne rezervă viitorul