Provocările la adresa securității și rezistenței Uniunii Europene devin din ce în ce mai complexe și mai dinamice. O serie de actori testează în mod constant rezistența UE, căutând să exploateze deschiderea, interdependența și conectivitatea societăților și economiilor noastre. UE și NATO își unesc forțele pentru a intensifica cooperarea existentă prin lansarea unui grup operativ UE-NATO privind reziliența infrastructurii critice pentru a consolida securitatea noastră comună, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
Transformarea energiei în armă și actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au condus la o atenție sporită pentru asigurarea rezilienței infrastructurii critice. În acest context, este esențial atât pentru UE, cât și pentru NATO să sprijine eforturile de îmbunătățire a rezilienței naționale și colective împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii noastre critice. Acest grup operativ a fost anunțat împreună de președintele von der Leyen și secretarul general al NATO Stoltenberg la 11 ianuarie 2023.
Joi, 16 martie, președintele von der Leyen a declarat:
„Trebuie să întărim reziliența infrastructurii noastre critice pentru a fi mereu pregătiți. Astăzi am lansat cu succes prima întâlnire a Grupului operativ pentru o infrastructură critică rezistentă. Experții superiori ai UE și NATO vor lucra mână în mână pentru a identifica amenințările cheie la adresa infrastructurii noastre critice și vor lucra la răspunsuri.”
UE și NATO vor împărtăși cele mai bune practici, vor dezvolta principii cheie pentru îmbunătățirea rezilienței, inclusiv măsuri de atenuare și acțiuni de remediere. Grupul operativ va acoperi patru sectoare în această etapă: energie, infrastructură digitală, transport și spațiu. Grupul operativ este între personalul UE și NATO și va fi înființat în cadrul Dialogului structurat UE-NATO privind reziliența.
Numai lucrând împreună, îi putem contracara pe cei care încearcă să ne submineze securitatea și să ne asigurăm că infrastructura noastră critică rămâne robustă și fiabilă în fața amenințărilor în evoluție, se mai arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene, disponibil în limba engleză AICI.