Skip to main content

Danemarca și-a dublat produsul intern brut cu rezultatul remarcabil de a nu crește consumul de energie. Cum a fost posibil acest lucru? Printre altele, angajându-se pe o cale foarte strictă și ambițioasă de a obține o mai mare eficiență energetică, a explicat E.S. Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România. Într-o conferință de specialitate susținută de proiectul România Eficientă, el a relatat și povestea de succes a renovării unui spital public, investiție în urma căreia consumul de energie al unității a scăzut la jumătate, iar cel de apă, cu 75%. Este un exemplu care ar trebui să inspire autoritățile din România despre cât de mari sunt beneficiile ce pot fi obținute din renovarea spitalelor vechi și extrem de ineficiente.

Ambasadorul a povestit cum Danemarca a fost capabilă să producă dublu cu aceeași cantitate de energie și, mai mult, are în plan să își reducă emisiile cu 70% până în 2030, peste ținta UE de 55% cuprinsă în pachetul legislativ Fit for 55.

  • El a vorbit despre „cercul pozitiv” creat prin acțiune, dar și prin soluțiile existente la problema schimbărilor climatice:

„Experiența daneză este un cerc pozitiv – în esență, cererea publicului de reacții la schimbările climatice rezultă în acțiuni politice cu presiune politică și guverne care acționează pentru a legifera reglementări care angajează nu doar producția de energie, ci și industria să producă în moduri mai eficiente din punct de vedere energetic.

A doua parte este că avem o cooperare foarte apropiată public-privat, între sectorul public, facilități de învățământ, universități. Universitățile tehnice lucrează îndeaproape cu industria pentru a dezvolta tehnologiile viitorului, fie că vine vorba de energie eoliană, fie de energie solară, hidrogen și alte surse de energie non-fosile și mai durabile, dar și atunci când vine vorba de tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic”.

Pentru criza energetică cu care ne confruntăm astăzi, singura soluție este una pe termen lung, a mai spus Søren Jensen. Acesta a explicat că aceasta implică utilizarea surselor de energie durabile, mai ieftine pe termen lung decât combustibilii fosili.

Deja astăzi energia eoliană este mai ieftină decât cărbunele. Pe termen lung, vom putea înlocui sursele mai scumpe cu surse mai ieftine, iar acest lucru ne va diminua și dependența de importurile de combustibili fosili și toate implicațiile politice pe care le vedem că le are și acum în timp ce vorbim. Deci, astfel de schimbări au beneficii și dincolo de problemele legate de climă”, a declarat ambasadorul Danemarcei (foto).

Eficiența energetică, o soluție pentru criza din sănătate din România

„Când vine vorba de eficiența energetică, aproximativ 40% din toate emisiile de CO2 provin din clădiri, deci este imposibil să ne imaginăm că ne atingem obiectivele climatice fără a pune un accent puternic pe clădiri”, a declarat ambasadorul Danemarcei.

Totodată, el a menționat că România poate investi în eficiență energetică mai mult decât cele 2 miliarde de euro prevăzute prin PNRR la acest capitol, implicând și finanțările private. Mai mult, investițiile în renovarea clădirilor pot contribui la ameliorarea unei alte crize: cea din sănătate.

Criza de sănătate este, de asemenea, o problemă în care eficiența energetică este relevantă și de ce este așa: ei bine, spitalele din România au adesea nevoie urgentă de renovare. Majoritatea spitalelor voastre au mai mult de 50 de ani vechime. Sunt construite altele noi, știu, dar, bineînțeles, sunt fructe ce pot fi culese rapid prin renovări ale spitalelor existente”, a spus Søren Jensen.

Ca lecție de succes, el a dat exemplul unei renovări de succes a unui mare spital public din Croația, în 2016, la care au participat companii daneze cu expertiză de ultimă oră în domeniul eficienței energetice.

„Spitalul public era din 1965 – avea în jur de 37.000 de metri pătrați de clădire, așa că era foarte asemănător cu multe dintre spitalele regionale pe care le aveți aici în România. Renovarea, care a implicat, evident, o serie de companii croate, a avut loc din aprilie până în septembrie, deci pe o perioadă de șase luni. Și clădirea a fost adusă la cele mai noi standarde de eficiență energetică, cu fațade izolate, cu acoperișuri și cu ferestre eficiente energetic, panouri solare, termostate, iluminat inteligent, pompe eficiente energetic și tehnologia a implicat unele dintre companiile care sunt astăzi aici – Rockwool, Velux etc.

În timpul renovării, spitalul a fost funcțional pe toată perioada. Înainte de renovare, costul spitalului cu energia era de aproximativ 1,6 milioane de euro pe an. Această sumă a fost redusă la jumătate după renovare, deci jumătate din consumul de energie. De asemenea, emisiile de CO2 au fost reduse la jumătate, iar consumul de apă a fost redus cu 75% în urma acestor renovări. Beneficiile tuturor acestor lucruri sunt evidente – puteți reduce costurile cu energia, puteți reduce costurile cu apa”, a povestit ambasadorul Danemarcei.

Alte beneficii ale renovării spitalelor: reducerea ratelor de infecții și a riscului de incendiu

El a continuat, explicând că economiile obținute din renovarea spitalelor pot aduce beneficii pacienților, „pentru că acești bani pot fi folosiți pentru pacienți în loc să încălzească aerul pentru păsările de afară”.

„Dar unele dintre celelalte beneficii sunt relevante și pentru România, mai ales în condițiile specifice pe care le avem aici, deoarece renovările sau modernizările contribuie la îmbunătățirea standardelor de igienă, la reducerea ratelor de infecții și, de asemenea, prin utilizarea materialelor în izolație precum vata bazaltică, riscul de incendiu este substanțial redus”, a mai spus E.S. Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România.

Beneficiile renovărilor prin contracte de tip ESCO

El a adăugat că și România poate culege multe dintre aceste beneficii prin acest tip de renovare orientată către eficiență energetică nu numai a spitalelor, ci și pentru școli, clădiri publice și clădiri private, precum și în industrie.

În cazul croat, renovarea spitalului a avut o valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Proiectul a folosit un model de contract ESCO – acesta presupune că investiția care provine din fonduri private sau publice poate fi rambursată investitorului într-o perioadă de timp folosind economiile de energie pentru a rambursa împrumutul (un astfel de model a fost explicat de România Eficientă).

În cazul croat, investiția a fost de 65% fonduri private și 35% capital public, iar rambursarea a fost de zece ani.

„Avantajul modelului ESCO este, desigur, că puteți intra direct în proiecte fără proceduri lungi de licitație și există bani disponibili pentru astfel de proiecte. Știu că guvernul României lucrează la un model ESCO pentru a face acest lucru posibil, sper că vom vedea rezultate în acest sens în curând. Acest tip de investiție duce la beneficii dincolo de sistemul de sănătate și credem că este o situație reală de câștig pentru toate părțile să folosești acest tip de renovări pentru eficiență energetică”, a conchis ambasadorul Danemarcei în România.

Declarațiile au fost făcute la conferința „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții”, ce a avut loc pe 28 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de un grup de parlamentari în parteneriat cu proiectul România Eficientă.

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice, până în anul 2022. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

ARTICOLE SIMILARE:

România Eficientă: Clădirile de tip nZEB asigură beneficii pe termen lung pentru consumatori

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

România Eficientă: Buget de 2,2 miliarde de euro pentru valul de renovări ale clădirilor din România. Cum cheltuim inteligent banii?