Skip to main content

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) a anunțat că a semnat cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia. FIEKR este deținut de KMG International și statul român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE.

Investiția totală a fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane dolari, termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale fiind în prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane dolari impozite plătite către bugetul de stat.

  • Activitățile vor începe în ultimul trimestru al acestui an, prima fază vizând pregătirea terenului și lucrări de inginerie.

Recent, Fondul a finalizat procesul de evaluare și selecție a contractorului general, ținând cont în principal de capabilitatea firmelor interesate, printre criterii fiind să aibă cel puțin 3 proiecte similare realizate în ultimii 10 ani, o situație financiară solidă, scrisori de recomandare, personal calificat etc.

În această cursă au fost invitate 17 companii internaționale, cu experiență în implementarea unor proiecte similare, iar 9 din ele și-au exprimat interesul pentru a deveni antreprenori generali sau furnizori de echipamente și soluții tehnologice pentru acest proiect investițional, se precizează în comunicat.

„Este un moment important în evoluția parteneriatului strategic dintre KMG International și Statul Român prin Fondul de Investiții în Energie și care reflectă angajamentul și implicarea celor două părți în continuarea programului de investiții în sectorul energetic din România. Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului”, declară Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Câtă energie va produce noua centrală

Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va avea în configurația tehnică două turbine Siemens de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură. Acestea vor genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră,  plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern și va asigura venituri suplimentare pentru Rompetrol Energy, un vehicul investiţional (SPV) deținut majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

  • Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de către KMG International şi SAPE, obiectivul principal si strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari.

(SURSA FOTO: KMG International – Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

ROMATOM: Cel mai lung echipament de proces, realizat în România pe platforma IMGB, pentru o rafinărie din Egipt

FPPG: Gazoductul BRUA, necesar pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu gaze naturale

PwC: Pandemia a produs cel mai mare șoc în sectorul energiei din ultimii 70 de ani