Skip to main content

Articolul din OUG 114/2018 care bloca prețul la producția internă de gaze naturale și energie electrică a fost abrogat astăzi în Comisia de Industrie și Servicii din Camera Deputaților, în dezbaterile la legea de aprobare a controversatei ordonanțe. 

Abrogarea articolului 61 este un prim pas spre normalitate, altfel, România ar fi fost condamnată să se transforme într-o țară dependentă de importurile de energie electrică și gaze naturale pentru a-și asigura nevoile de consum”, a scris deputata USR Cristina Prună, membru în această comisie,pe Facebook.

De asemenea, a fost abrogată și taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic.

Propunerile comisiei, care doar avizează actul normativ, vor trebui aprobate de plenul Camerei Deputaților. Comisiile de fond, adică cele care au cuvântul final asupra modificărilor, sunt cele de Finanțe-Bănci, Muncă și IT. Dacă acestea vor emite un raport favorabil acestor modificări și va fi aprobat în plen, ANRE are un termen de 90 la zile pentru a face dispoziții tranzitorii.

PNL: România trebuie să își diminueze, nu să își crească importurile de la Gazprom!

  • Astăzi are loc reuniunea Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților, la care se discută prevederile OUG 114/2018. Actul normativ conține prevederi cu impact puternic asupra sectorului energetic, în urma cărora importurile de gaze rusești au explodat, iar americanii de la ExxonMobil au anunțat că vor să se retragă din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.

Reprezentații PNL au anunțat că vor cere scoaterea tuturor prevederilor OUG 114/2018 care vizează domeniul energetic și care afectează consumatorii casnici și industriali, companiile de stat, precum și investitorii privați, a transmis deputatul liberal Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei.

Virgil Popescu, deputat PNL

„PNL va cere președintelui PSD al Comisiei de Industrie și Servicii, Iulian Iancu, ca PSD să nu mai blocheze investițiile strategice în sectorul de exploatare de gaz natural și de producție de energie electrică”, a afirmat deputatul.

„România trebuie să își diminueze, nu să își crească importurile de la Gazprom! Întârzierea proiectului ExxonMobil de la Marea Neagră este un atentat la securitatea energetică a României! Din cauza acestor întârzieri, consumatorii vor continua să plătească prețuri mari la gaz natural!”, a mai declarat Virgil Popescu.

La opt luni de la intrarea în vigoare a OUG 114/2018 aprobate de Guvernul Dăncilă, efectele contabilizate pe piața internă a gazelor sunt catastrofale. În primul semestru al acestui an, grupul rus Gazprom a reușit să vândă o cantitate de gaze cu peste 55% mai mare în România, iar factura totală a urcat cu peste 70% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,36 miliarde de lei, conform cifrelor publice analizate de NewsEnergy.

  • OUG 114 a venit „la pachet” și cu alte reglementări defavorabile producătorilor, printre care Legea 256/2018 privind operațiunile petroliere offshore, iar în urma acestora gigantul american ExxonMobil a anunțat autoritățile că se retrage din proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră, care ar fi făcut din România singurul stat din regiune ce nu ar mai fi avut nevoie de niciun metru cub de gaz rusesc.

În condițiile în care OUG 114/2018 a plafonat până în 2021 o bună parte din producția internă la prețul de 68 lei/MWh, pentru cantitățile livrate populației și CET-urilor, prețul intern al gazelor pentru ceilalți consumatori, cei mari, industriali, a urcat cu peste o treime în această vară, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

ARTICOLE SIMILARE:

Discuțiile Iohannis – Trump la Casa Albă au vizat gazele din Marea Neagră, Nord Stream 2 și energia nucleară

Analist: Proiectul Neptun Deep ori se face cu americanii, ori nu se va face vreodată

Conducta rusească TurkStream va trece prin Bulgaria, Serbia și Ungaria

România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

ANALIZĂ. După ce a blocat investițiile în producția de gaze, statul scoate la licitație noi perimetre petroliere, inclusiv în Marea Neagră

Ucraina se așteaptă ca Rusia să oprească gazele, la iarnă. Și ungurii își pun centura de siguranță