Skip to main content

Cu toate că peste o săptămână piața de gaze naturale pentru consumatorii casnici va trece printr-o transformare importantă, respectiv liberalizarea prețului, unul din doi români nici măcar nu a auzit despre acest lucru. Asta deși reglementatorul pieței de energie (ANRE) precizează că a derulat mai multe campanii prin intermediul presei, pentru a informa populaţia cu privire la dreptul de a-şi schimba furnizorul.

Mai mult, chiar dacă au auzit despre liberalizare, românii nu au înțeles mare lucru, dat fiind că aproape opt din zece respondenți declară că nu au suficiente informații despre ce presupune acest proces. Aceste lucruri reies dintr-un sondaj efectuat de INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group.

  • Informațiile lipsesc cu desărvârșire sau sunt neclare mai ales în rândul categoriei de vârstă 18-44 de ani, celor cu studii primare, celor care nu au o ocupație, celor din mediul rural și celor din regiunea Nord-Est a țării, conform datelor cercetării.

Barometrul Securității Energetice a fost realizat de Inscop Research (www.inscop.ro) în perioada 25 mai  – 5 iunie 2020, pe un eşantion de 1.050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Găsiți detalii AICI.

Românii nu știu că pot face economii substanțiale la factură

De ce e importantă lipsa de informații? Pentru că în prezent piața de furnizare a gazelor naturale către populație este controlată în proporție de circa 93% de doar două companii – E.ON Gaz Furnizare și Engie.

Chiar dacă există numeroase oferte cu prețuri mai mici decât ofertele marilor furnizori, numărul celor care au contractat  sau accesat ofertele altor furnizori este extrem de mic, din cauza faptului că cei mai mulți consumatori casnici sunt confuzi sau nu au cunoștințele minime privind negocierea, a atras atenția și Asociația Energia Inteligentă (AIE).

Într-o analiză efectuată de AIE privind de impactul alegerii celei mai bune oferte de gaze de pe piață, comparativ cu ofertele furnizorilor actuali de gaze, se constată că economia cea mai mare s-ar obține în mediul rural, unde aceasta poate să ajungă la echivalentul a 3 pensii minime din România. Găsiți detalii AICI.

Se constată că există consumatori casnici de gaze care, dacă ar accepta una dintre ofertele primelor trei cele mai bune oferte de preț, ar putea obține prețuri mai mici cu până la 40% față de oferta furnizorului actual (oferta publicată pe site-ul ANRE și / sau pagina proprie de internet)”, a declarat Dumitru Chisăliță (foto), președintele Asociației Energia Inteligentă.

De la agronomie la energie

Rezultatul cercetării INSCOP arată un eșec grav al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituția care supraveghează procesul de liberalizare. Comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE este greu de înțeles, iar instituția a admis că „acest comparator a fost complicat, încercăm să îl simplificăm”, pentru că sunt niște noțiuni greu de înțeles pentru un consumator casnic. În plus, abia în urmă cu câteva zile instituția a publicat pe site o serie de recomandări pentru clientul casnic în privința liberalizării pieței de gaze naturale.

ANRE este o instituție care, în ciuda rolului extrem de important deținut, are în conducere persoane care nu au nicio legătură cu domeniul energiei, dar numite după criterii politice. Mai mult chiar, unele numiri încalcă principiul integrității.

Marian Neacsu - sursa: Facebook

Marian Neacsu – sursa: Facebook

Iar aceasta este o „tradiție” peste care nu se trece. Ieri, comisiile reunite din Parlament au decis ca cele 3 posturi libere din ANRE să fie ocupate de Mircea Man (PNL), cu minimă experiență în sectorul gazelor naturale (CV-ul acestuia îl puteți citi AICI), Marian Neacșu (Pro România), care a activat în industria agroalimentară, având cursuri de specializare în nutriția animalelor și „Formularea rețetelor de furajare asistată pe calculator” (CV-ul acestuia îl puteți citi AICI), și Valeriu Steriu (PSD), specializat, la fel, în industria agroalimentară, fiind cunoscut public mai ales prin funcția de președinte la Asociaţia Naţională Patronală din Industria Laptelui (CV-ul acestuia îl puteți citi AICI). Dacă reprezentantul PNL a fost numit pentru funcția de vicepreședinte, ceilalți doi au fost selectați pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Marian Neacșu a fost ales și ca vicepreședinte al ANRE în vara anului trecut, fără a avea experiența minimă de 5 ani în domeniu cerută de lege pentru acest post. Fostul secretar general al PSD, în prezent membru al partidului PRO România condus de fostul premier Victor Ponta, are la activ inclusiv o condamnare definitivă cu suspendare, după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său parlamentar (detalii, AICI).

ANRE este cea mai importantă instituție din sectorul energetic, cea care guvernează, reglementează și supraveghează funcționarea lui și care, potrivit legii interne, dar și celei europene, trebuie să fie independentă politic.

ARTICOLE SIMILARE:

Ce furnizori oferă prețuri mai mici la gaze naturale pentru populație, prin liberalizarea de la 1 iulie

Iohannis: E nevoie de consolidarea regimului sancționator pentru neglijență în serviciu la ANRE, nu de relaxarea lui

Numire scandaloasă. Un specialist în furaje de la partidul PRO România, ales vicepreședinte ANRE