Skip to main content

După scumpirea-record de ieri a țițeiului, prețul petrolului Brent ar putea ajunge la 80 de dolari pe baril, estimează S&P Global Platts Analytics. Aprecierea ar putea avea loc pe fondul incertitudinilor privind reluarea producției în Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței la nivel mondial, afectat sâmbătă de un atac puternic asupra instalațiilor sale petroliere.

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent, indicatorul de referinţă pe plan internaţional, au crescut ieri dramatic, cu 14%, ascensiune văzută de obicei doar în vremuri de război sau de criză economică, notează The Guardian.

Vârfurile au atins și 71,95 dolari pe baril, în creștere cu 19,5%, cea mai mare apreciere înregistrată vreodată în cursul unei zile. Cotațiile s-au mai stabilizat puțin după ce Donald Trump s-a angajat că va elibera țiței din rezervele SUA, dacă e nevoie, însă investitorii sunt îngrijorați că instalațiile afectate nu vor fi repuse în funcțiune săptămâni la rând. Astăzi cotația a crescut iar până la 69 de dolari/baril.

  • Dacă va mai dura mult, scumpirea petrolului va afecta creșterea economică. Va majora costurile de transport și prețurile produselor bazate pe petrol, ceea ce va alimenta inflația și, implicit, veniturile consumatorilor.

„Atacul este de natură a adăuga un nou element de incertitudine în evoluţia economiei globale prin afectarea capacităţilor de prelucrare a celui mai mare producător mondial de ţiţei şi prin posibila creştere a preţurilor internaţionale”, a transmis ieri Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Lovitură în jugulara industriei de petrol a Regatului saudit

Exploziile de sâmbătă au avut loc noaptea la câmpul Khurais și instalația de prelucrare Abqaiq, ambele deținute de Saudi Aramco, producătorul petrolier de stat descris adesea drept „giuvaierul coroanei” regatului.

În urma atacurilor, producția Arabiei Saudite a scăzut cu 5,7 milioane de barili de țiței pe zi, ceea ce înseamnă pierderea a peste jumătate din producția zilnică a 9,7 milioane de barili a țării și a circa 5% din producția zilnică globală de petrol.

Conductele, instalațiile și tancurile petroliere saudite au mai fost atacate ocazional în ultimii doi ani, dar analiștii spun că ce s-a întâmplat în weekend are o dimensiune mult mai mare: este o lovitură în jugulara industriei de petrol a Regatului, mai scrie The Guardian.

Vulnerabilitatea la atacuri a infrastructurii saudite, istoric văzută ca o sursă stabilă de petrol pentru piață, este o nouă paradigmă căreia piața trebuie să îi față față”, a declarat Virendra Chauhan, analist al industriei citat de Bloomberg.

Platts Analytics estimează că în prezent capacitatea de rezervă globală este de 2,3 milioane barilli/zi, dar peste 1,6 milioane de barili/zi se află în Arabia Suadită, ceea ce arată cât de vulnerabilă este piața la riscurile de aprovizionare. Citiți raportul complet al Platts Analytics AICI.

OPEC și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) au transmis că pentru moment piețele sunt bine aprovizionate și că există suficiente rezerve comerciale pentru a contrabalansa pierderea a jumătate din producția Arabiei Saudite.

SUA și Arabia Saudită arată cu degetul Iranul pentru atacurile de sâmbătă, dar Moscova, care s-a oferit deja să le vândă saudiților rachete rusești, a avertizat statele care dau vina pe Iran și a spus că planurile pentru o ripostă militară împotriva Iranului sunt inacceptabile. 

ARTICOLE SIMILARE:

Discuțiile Iohannis – Trump la Casa Albă au vizat gazele din Marea Neagră, Nord Stream 2 și energia nucleară

Europarlamentar: „Banii pe care Rusia îi câștigă din vânzarea de gaze către Europa sunt puși în industria militară”

SUA își consolidează poziția pe piața europeană de gaze naturale lichefiate

Iulian Fota: Traversăm cea mai periculoasă perioadă de la sfârșitul Războiului Rece

Bruxelles, iertător cu Gazprom. Sfârșitul solidarității europene