Skip to main content

Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătăţirea climatului său de investiţii şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale, dar și pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile, a transmis Casa Albă, după întrevederea care a avut loc ieri între președintele României și cel al SUA, la Washington. Cei doi lideri au semnat și o declarație comună, în care au subliniat opoziția față de proiectul rusesc Nord Stream 2.

Președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, au avut ieri cea de-a doua întâlnire oficială la Casa Albă, după cea din iunie 2017.

Cu ocazia acestei întâlniri, cei doi lideri au semnat o declarație comună în care „România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională” și în care subliniază opoziția față de Nord Stream 2 „și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”.

Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se menționează în textul declarației comune.

Intalnire Donald Trump - Klaus Iohannis, Casa Alba, 20 august 2019 - sursa: presidency.ro

Intalnire Donald Trump – Klaus Iohannis, Casa Alba, 20 august 2019 – sursa: presidency.ro

Totodată, „România și Statele Unite evidențiază (…) interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări”, se mai arată în documentul menționat, pe care îl puteți citi AICI.

Iohannis: Tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună

Președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat, marți, în discuțiile cu omologul său român, Klaus Iohannis, așteptarea ca legislația românească privind energia, în speță legea offshore și Ordonanța de Urgență 114/2018, să se amelioreze, pentru a crește atractivitatea României pentru investitori, a relatat președintele român după întâlnirea de la Casa Albă, citat de Hotnews.

Întrebat de jurnaliștii români dacă Donald Trump s-a arătat îngrijorat de Legea offshore și OUG 114/2018, Iohannis a răspuns:

„Există această preocupare și ea a fost adusă în discuție, însă într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată pentru a crește atractivitatea României pentru investitorii americani și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”.

De asemenea, chestionat de jurnaliști despre o posibilă retragere a companiei americane Exxon din proiectul românesc de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, Iohannis a evitat să dea un răspuns exact: „Nu vreau să fac speculații, dar această chestiune a fost adusă în discuție și eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare”. El a adăugat că „atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislație cinstită, dar favorabilă pentru investitori, o legislație care redevine predictibilă, pentru că și-a pierdut un pic această predictibilitate”.

Nuclearelectrica, reactoare Cernavodă

Nuclearelectrica, reactoare Cernavodă

În discuțiile Iohannis-Trump de la Washington au fost atinse și chestiuni legate de o cooperare în domeniul energiei nucleare: „Președintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important pentru noi, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie.

Nu am intrat în detalii tehnice, dar și eu și președintele Trump suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare au un potențial interesant în regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde Unitățile 1 și 2 funcționează și avem aici o posibilitate de dezvoltare”, a mai declarat președintele Iohannis. Citiți mai multe declarații în articolul Hotnews.

Comunicat Casa Albă: „Viitorul României şi relaţia României cu SUA sunt foarte, foarte luminoase”

Viitorul României şi relaţia României cu Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte luminoase, se arată într-un comunicat difuzat marţi de Casa Albă, cu ocazia vizitei de lucru pe care preşedintele Klaus Iohannis o efectuează în SUA.

În contextul în care Statele Unite şi România au o relaţie din ce în ce mai importantă în domeniile securităţii, energiei, nuclear civil şi cibernetic de care beneficiază ambele, „cele două ţări ale noastre vor continua să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi pentru a îmbunătăţi şi mai mult parteneriatul nostru economic şi energetic”, potrivit comunicatului.

Intalnire Donald Trump - Klaus Iohannis, Casa Alba, 20 august 2019 - sursa: presidency.ro

Intalnire Donald Trump – Klaus Iohannis, Casa Alba, 20 august 2019 – sursa: presidency.ro

„Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătăţirea climatului său de investiţii şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale„, se mai arată în comunicat, care notează că „aceste eforturi vor creşte oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor spori prosperitatea poporului român şi vor îmbunătăţi securitatea energetică în toată regiunea”.

România susţine eforturile administraţiei Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependenţa ţărilor europene de sursele de energie ruseşti”, notează Casa Albă în comunicatul citat, adăugând că „România s-a opus Nord Stream II şi altor proiecte de conducte ce cresc dependenţa Europei faţă de Rusia„.

„Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru creşterea accesului la piaţa energetică şi securitate”, se mai arată în comunicatul publicat pe pagina de internet a Casei Albe.

Casa Albă mai notează că „România este un aliat valoros al NATO ce sprijină eforturile de securitate ale Statelor Unite şi internaţionale în regiune şi la nivel global”. Citiți comunicatul de presă integral pe AGERPRES.

Cadou de la Trump cu mesajul: Make Romania Great Again

  • Președintele american Donald Trump i-a oferit cadou președintelui român Klaus Iohannis, cu ocazia întâlnirii avute marți la Casa Albă, o șapcă cu mesajul „Make Romania Great Again”. Mesajul, imprimat cu litere albastre pe o șapcă albă, amintește de sloganul lui Donald Trump din timpul campaniei prezidențiale din 2016 – „Make America Great Again”.

ARTICOLE SIMILARE:

Întrevedere Iohannis – Trump la Casa Albă. Plecarea Exxon din Marea Neagră și securitatea energetică a României, pe agenda discuțiilor de azi dintre cei doi lideri

Analist: Proiectul Neptun Deep ori se face cu americanii, ori nu se va face vreodată

România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor

ANALIZĂ. După ce a blocat investițiile în producția de gaze, statul scoate la licitație noi perimetre petroliere, inclusiv în Marea Neagră

Deputat USR: Guvernul sabotează conducta BRUA în favoarea Gazprom, amânând termenele de finalizare cu un an. Reacția Transgaz – UPDATE

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici